Dünya gündeminden satır başları...

Dünya gündeminden satır başları...

Bu hafta dünya gündeminde dünyanın dört bir yanındaki hükümet karşıtı protestolar, İngiltere seçimleri ve Trump'ın azil süreci öne çıkıyor...

İleri Haber

Geride bıraktığımız haftada dünya gündeminde yer alan, farklı ülkelerdeki gelişmeleri okuyucularımız için derledik. İşte dünyadaki son gelişmelerden satır başları...

Cezayir sokaklarındaki boykot çağrısı sandığa yansıdı

Aylardır kitlesel sokak eylemleriyle sarsılan Cezayir’de 12 Aralık günü başkanlık seçimleri gerçekleşti. Eski başkan Abdelaziz Bouteflika’nın istifasına sebep olan isyan hareketi sonucunda 2 kere ertelenen seçimler geçtiğimiz hafta gerçekleşti.

20 yıllık diktatörü deviren Cezayir halkı ordunun eski düzenle hesaplaşmadan aynı düzeni başka isimlerle devam ettirmesine razı olmadığını çeşitli eylemlerle gösterdi. Başkanlık seçimlerinde de muhalefet güçlü bir boykot çağrısı yaptı ve sokak eylemleri düzenledi.

Sandık sonuçlarına bakıldığında boykot çağırısının etkili olduğu ve seçime katılımın yalnızda %39 kaldığı görülüyor. Halkın pek ilgi göstermediği seçimleri kullanılan oyların yarısından fazlasını alan bağımsız aday Abdelmadjid Tebboune alarak Cezayir’in yeni devlet başkanı oldu.

Seçim sonuçları bu şekilde olurken, Cezayir mahkemesi de eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın müttefiklerinden eski başbakanlar Ahmed Uyahya, Abdülmelik Sellal ile eski bakanlar ve bazı iş insanlarının başkent Cezayir'deki Sidi Muhammed Mahkemesi'nde yargılanmasında kararını açıkladı.

Savcılığın yolsuzluk davasında yargılanan Ahmed Uyahya ile Abdülmelik Sellal hakkında 20’şer yıl hapis cezası istediği eski başbakanlar hakkında mahkeme, 15 ve 12’şer yıl hapis cezası verdi.

Devrik Devlet Başkanı Ömer El Beşir’e 2 yıl ev hapsi 

Sudan’ın devrik devlet başkanı Ömer El Beşir, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle 2 yıllık ev hapsine çarptırıldı. Davayı yürüten hakim, Sudan yasalarına göre 70 yaşın üstündeki suçlulara hapishane cezası verilemeyeceğini belirterek El Beşir’in ev hapsi cezasını açıkladı. 

France24’ün haberine göre , ordunun yaptığı açıklamada, Beşir’in Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen savaş suçları kapsamında yargılanmasının söz konusu olmadığı belirtildi.  Ancak asker ve sivillerden oluşan geçiş hükümeti uluslararası yargılama konusunda henüz net bir açıklama yapmadı. Haberde yolsuzluk davası ile geçtiğimiz aylarda yaşanan protestolarda öldürülen sivillere dair açılan davanın ayrı görüldüğü ifade edildi.

İngiltere’de seçimleri 'küçük Trump' kazandı

Perşembe günü Birleşik Krallık’ta yapılan erken genel seçimin kazananı, oyların %43’ünü alan Muhafazakâr Parti ve Boris Johnson oldu. Jeremy Corbyn ve İşçi Partisi ise %32 oyla seçimi 59 koltuk kaybederek sonuçlandırdı.

İşçi Partisi’nin geleneksel olarak kazandığı kimi bölgelerde bile Muhafazakâr Parti’nin önde çıktığı seçimde sonuçları en çok etkileyen unsurun yıllardır sonuçlandırılamayan Brexit sorunu olduğu görülüyor. ‘Küçük Trump’ Johnson’ın propagandası “Brexit’e ne olursa olsun hızlı bir çözüm” getirme vaadi üzerine kuruluyken, İşçi Partisi Brexit için daha gerçekçi ancak ikinci bir referandum öngören bir süreç öne sürmüş, seçim programını bunun yerine anti-neoliberal ekonomik ve toplumsal reformlar üzerine kurmuştu.

Ancak kimi liberal demokrat ‘muhalif’ çevreler, kimi parti milletvekilleri ve yenilmiş adaylar İşçi Partisi’nin yenilgisini, partiye kazandırdığı sol politikaları ve ‘liderlik vasfı olmamasını’ gerekçe göstererek Corbyn’e yüklüyor.

Seçim yenilgisinden sonra kendi seçim bölgesinde bir konuşma yapan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, bir özeleştiri sürecinden sonra parti liderliğinden istifa edeceğini açıkladı.

İskoç Ulusal Partisi bağımsızlık referandumu için talepte bulundu

Seçimlerin İskoçya kesiminde 59 koltuktan 48’ini kazanan İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon, İskoçya için sonuçlar kesinleştikten hemen sonra yeni hükümetten ikinci bir bağımsızlık referandumu için yetki isteyeceğini açıklamıştı. Johnson’ın 2014 referandum sonucuna saygı duyulması gerektiğini ve bu talebi asla kabul etmeyeceğini belirtmesinin ardından Sturgeon, bağımsızlık referandumunun demokratik bir hak olduğunu ve partisinin İskoçya’da kazandığı açık ara galibiyetin de bunu haklı çıkardığını dile getirdi.

Trump’ın azli davası, Temsilciler Meclisi’nde oylanacak

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, cuma günü Donald Trump’a yönelik iki azil maddesini onaylayarak azil davası taslağını Temsilciler Meclisi’ne gönderdi. Yetkinin suistimali ve Kongrenin işleyişine engel olma maddelerinin bulunduğu dava taslağı 17’ye karşı 23 oyluk çoğunlukla kabul edildi.

Taslak Temsilciler Meclisi’nde oylanıp kabul edilmesi durumunda davanın yürütülmesi için Senato’ya gönderilecek. Henüz resmi bir açıklama yapılmamasıyla birlikte, Temsilciler Meclisi oylamasının çarşamba günü yapılması bekleniyor.

Fransa’da genel grev devam ediyor

Fransa’da geçtiğimiz hafta, Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla başlayan genel grev, 10. gününde devam ediyor. 5 Aralık’ta  başlayan greve, protestolar eşlik etmiş ve grevin ilk günü sokağa dökülenlerin sayısı 800 bini bulmuştu.

Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını, ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve onlarca sektörü olumsuz etkiliyor.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız havayolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

BM Raporu: Irak’ta 1 Ekim’den beri 400’ün üzerinde insan hayatını kaybetti

Irak'ta 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. Başta başkent Bağdat olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde süren gösteriler üzerine Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.

BM (Birleşmiş Milletler) Irak'a Yardım Misyonu (UNAMI)’nun, 183 kişiyle yapılan görüşmelere dayandırdığı rapora göre, ülkede eylemlerin başladığı 1 Ekim'den bu yana  toplam 424 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 758 kişi de yaralandı. Raporda, hükümet resmi rakamları paylaşmadığı için ölü sayısının çok daha fazla olabileceğine işaret edildi. 

İsrail bu yıl 3. kez sandık başında

İsrail’de 9 Nisan ve 17 Eylül’de yapılan iki erken seçimin bir koalisyon hükümeti getirememesi üzerine İsrail vatandaşları aynı yıl içerisinde 3. kez sandık başına gidiyor.İttifak liderlerinin hükümet kurulması için verilmesi üzerine bir sonuca varamaması üzerine yasaların gerektirdiği üzere erken seçim kararı alındı.

Normal şartlarda Yahudilerin Purim Bayramı olan 10 Mart’ta yapılması gereken seçimler tüm milletvekillerinin ortak iradesiyle 2 Mart 2020’ye çekilmek isteniyor.İkinci ve üçüncü oturumları yapılacak olan ilgili yasa tasarısının ilk oylaması mecliste bulunan 91 milletvekilinin 91’inin de ‘’Evet.’’ oyuyla sonuçlanmıştı.

Greta Thunberg, Time dergisi tarafından ‘’Yılın Kişisi’’ seçildi

Küresel bir iklim krizine karşı mücadele için sesini duyurmaya çalışan İsveçli genç eylemci Greta Thunberg, Time dergisi tarafından ‘’Yılın Kişisi’’ seçildi. Time dergisinin şu ana dek ‘’Yılın Kişisi’’ seçtikleri arasında en genç kişi olma özelliğini taşıyan Thunberg,okulu bırakarak İsveç parlamentosu önünde kampa çıkarak bir çevre kampanyasının öncülerinden olması sonrasında tanınmaya başlamıştı.

Time dergisi tarafından ‘’İnsanlık tarihinin en büyük iklim krizi protestocularından’’ diye ifade edilen genç activist, geçtiğimiz hafta Madrid'de iklim grevlerinin seslerinin duyulduğunu ancak politikacıların hala harekete geçmediğini söylemişti.

Uzun süredir çevreci olan eski başkan yardımcısı Al Gore, derginin “mükemmel bir seçim” yaptığını söyledi ve “Greta, iklim krizini çözmek için hemen harekete geçmemizi talep eden genç aktivist kuşağın hareketini temsil ediyor. Bana ve dünyadaki insanlara ilham kaynağı...” ifadelerini kullandı.