Dünya gündeminden satır başları...

Dünya gündeminden satır başları...

Dünya gündeminde bu hafta ABD Temsilciler Meclisi'ndeki tasarılar, Almanya, İngiltere, Arjantin ve Irak'taki seçim gündemleri, Şili'deki protestolar, Mali'deki IŞİD bağlantılı saldırı ve Pakistan'daki tren kazası vardı.

İleri Haber

Geride bıraktığımız haftada dünya gündeminde yer alan, farklı ülkelerdeki gelişmeleri okuyucularımız için derledik. İşte dünyadaki son gelişmelerden satır başları...

Türkiye'ye yaptırımları öngören tasarı ABD Temsilciler Meclisi'nden geçti

ABD Temsilciler Meclisi, Suriye'nin kuzeyine yönelik harekattan dolayı sunulan yaptırım tasarısını kabul etti.

Tasarı, ABD Başkanı’nın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dahil Suriye’ye askeri müdahalede rolü olan Türk yetkililere vize yasağı ve mal varlığı dondurma gibi tedbirler uygulanmasını öngörüyor.

Suriye’deki operasyonla ilişkili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ya da Türk savunma sanayine finansal destek sağlanmasını kolaylaştırdığını tespit ettiği tüm mali kurumlara yaptırımlar getirilmesi, ABD Başkanı’nın Türk hükümetine yönelik olarak Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyması Yasası altındaki yaptırımları devreye sokmakla yükümlü tutulması ve Türkiye’nin Suriye’de askeri operasyonlarda kullanma ihtimali bulunduğu takdirde ABD savunma teçhizatı, hizmetleri ya da teknolojisinin Türk hükümetine satışının yasaklanması da tasarının içeriği kapsamında.

Tasarı ayrıca, Türkiye’nin operasyonunun ulusal güvenliğe etkisi ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ailesinin net geliri konularında raporlar hazırlanması çağrısında bulunuyor.

'Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi

ABD Kongresi'nin alt meclisi Temsilciler Meclisi'nde, ''Ermeni Soykırımı''nı kabul eden ve tanıyan yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı en yakın zamanda ABD Senatosu’nda oylamaya sunulacak.

11 Nisan'da, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı ve California vekili Demokrat Adam Schiff'in sunduğu karar tasarısında, "Temsilciler Meclisi'nin Ermeni Soykırımı'nı tanımayı ve anmayı ABD politikası olarak gördüğü'' ifade edilmişti.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi istifa etmeyi kabul etti

Irak’ta protestolar devam ederken Cumhurbaşkanı Berham Salih, Başbakan Adil Abdülmehdi’nin istifa etmeyi kabul ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı, erken seçime yeni seçim tasarısının kabul edilmesi durumunda destek vereceğini belirtti.

Irak Parlamentosu’nun hükümet karşıtı gösterilere karşılık hazırlamaya başladığı anayasal reform taslağına yönelik çalışmalar sürerken, hükümetin protestolara karşı ve çok sayıda ölüme neden olan orantısız şiddeti de devam ediyor. Göstericilere yönelik saldırılara rağmen Irak halkı sokaklarda eylemlerini sürdürüyor.

Şili: İşçiler hafta sonu halk seferberliğine desteğe çıkacak

Şili Birleşik İşçi Merkezi (CUT); önümüzdeki hafta sonunda çeşitli kentlerde kitlesel eylemler için çağrıda bulundu. CUT aynı zamanda hafta sonu eylemlerinin son ayağı olarak gelecek pazartesi ülke genelinde kitlesel eylemlerin gerçekleşeceği bir ''Süper Pazartesi'' için de çağrı yaptı.

Gelecek cumartesi ve pazar günleri Şilili işçiler, Devlet Başkanı Pinera'nın eylemleri bölmeye yönelik müzakere politikasına karşı halkın bağımsız ve kolektif gücünü korumak adına kurulan ''Bağımsız ve Açık Kent Konseylerine'' destek ziyaretlerinde bulunacak.

Pazartesi 12.00’da ise işçiler, Valparasio şehrindeki Kongre binasına yürüyerek sağcı vekillerin kanun tasarılarını tartışmaya son verilmesini talep edecek. 17.00’da halkın taleplerini duyurmak için ülkedeki tüm şehir merkezlerinde gösteriler düzenlemesi planlanıyor.

Brexit: İngiltere'de İşçi Partisi aralık ayında erken seçim yapılmasını destekleyeceğini açıkladı

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, aralık ayında erken seçim yapılmasına destek vereceklerini açıkladı.

Daha önce erken seçime yalnızca İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılması ihtimali ortadan kalkarsa destek vereceklerini söyleyen Corbyn, AB’nin ayrılma süresini uzatmasının bu koşulu karşıladığını belirtti.

Erken seçimin tam tarihine dair Parlamento partileri arasında fikir ayrılıkları olmasıyla birlikte, İngiltere İşçi Partisi’nin desteğiyle erken seçimin kabulü için yeterli sayıya ulaşılacağı düşünülüyor.

Almanya’nın Thüringen eyaletinde seçimleri Sol Parti (die Linke) kazandı

27 Ekim Pazar günü gerçekleşen Thüringen Eyalet Parlamentosu seçimlerinden %31 oy oranıyla Sol Parti (Die Linke) birinci çıktı. Son dönemde Almanya siyasetinin en çok konuşulan partisi ırkçı AfD (Alternative für Deutschland) ise oylarını nerdeyse 13 puan artırararak %23.4’le ikinci sıraya yükseldi.

Berlin’de koalisyon ortağı olan iki merkez parti, CDU ve SPD ise oy kaybı yaşamaya devam ediyor. Merkel’in partisi CDU %12 puana yakın oy kaybederek %21.8 ile Thüringen’de 3. Parti durumuna geriledi. SPD ise %12.4’ten %8.2’ye düşerel 4. sırada kaldı.

Avrupa Parlamentosu seçimleriyle güçlü bir ivme yakalayan Yeşiller ise eyalet seçimlerinde beklediği başarıyı yakalayamadı. Sadece %5.2 oy alarak eyalet parlamentosunda 5 koltuk kazanabildi. Hür Demokratlar Partisi (FDP); yüzde 5 barajını aşarak parlamentoda 5 koltuk kazandı ve koalisyon hesapları için kritik parti konumuna geldi.

2014’ten beri Sol koalisyon (Die Linke-SPD-Yeşiller) ile yönetilen Thüringen eyaletinde yeni oluşan tabloda 3 partinin koltuk sayıları hükümet kurmaya yetmiyor. Seçim öncesi açıklamalarında CDU eyalet başkanı adayı Mike Mohring, Sol Parti-CDU koalisyonuna sıcak bakmadıklarını belirtmişti.

Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Alberto Fernandez oldu

Arjantin'de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 90'ı açılan sandıklardaki geçerli oyların yüzde 47,86'sını alan Alberto Fernandez, aralık ayında devlet başkanlığı görevini devralacak.

Alberto Fernandez'in devlet başkanlığı, Cristina Kirchner'ın da devlet başkanı yardımcısı adayı olduğu Herkesin Cephesi Koalisyonu geçerli oyların yüzde 47,86'sını, Devlet Başkanı ve Değişim İçin Bir Arada Koalisyonu Lideri Mauricio Macri ise yüzde 40,64'ünü aldı.

Arjantin seçim yasasına göre, bir adayın devlet başkanı seçilebilmesi için seçimlerin ilk turunda geçerli oyların yüzde 45'ini alması veya en yakın adaydan yüzde 10 fazla oy olarak, geçerli oyların yüzde 40'ına ulaşması gerekiyor. Seçimlerin ilk turunun, bu iki durum haricinde sonuçlanması halinde ikinci tur düzenleniyor.

Mali’nin kuzeyinde yapılan saldırıda 49 Malili asker öldü

Mali ordu yetkilileri, Cumartesi günü ülkenin kuzeyinde bir askeri karakola yapılan saldırıda 49 askerlerinin öldüğünü açıkladı.

IŞİD’e ait olduğu bilinen bir yayın organında cihatçı terör örgütü saldırıyı üstlendiklerini açıkladı.

Mali’nin Sahra çölü içinde kalan kuzey bölgesi 2012 yılından itibaren bir süre boyunca IŞİD’e biat etmiş cihatçı çetelerin saldırılarına sahne olmuştu. İlerleyen yıllarda bölge büyük ölçüde kontrol altına alınmış olsa da terörist saldırılar hala yaşanıyor.

Pakistan'da trende patlama: En az 73 kişi hayatını kaybetti

Perşembe günü Pakistan’ın Liyakatpur kenti yakınlarında hareket halindeki bir trende patlama meydana geldi. Yetkililer, kazanın yolculardan birinin taşıdığı bir gaz tüpünün patlamasından kaynaklandığını ve patlamada en az 73 kişinin hayatını kaybettiğini ve 40 kişinin yaralandığını bildirdi.

Bölge kurtarma servisinin başkanı Baqir Husain, yangından kaçmak amacıyla trenin dışına atlayan birçok kişinin öldüğünü, kiminin de yangında hayatını kaybettiğini açıkladı.