Dünya gündeminden satır başları

Dünya gündeminden satır başları

Dünyada yaşanan son gelişmeleri okuyucularımız için derledik...

İleri Haber

Son zamanlarda dünya gündeminde olan, farklı ülkelerdeki gelişmeleri okuyucularımız için derledik. İşte dünyadaki son durum...

Türkiye, Suriye'ye yönelik harekat başlattı: Çok sayıda sivil hayatını kaybetti

Aylardır “güvenli bölge” konusunda başta ABD olmak üzere uluslararası kamuoyunun rızasını almaya çalışan AKP hükümeti 9 Ekim Çarşamba günü, Suriye'ye yönelik askeri bir operasyonun resmi olarak başladığını duyurdu. 

Türkiye'nin başlattığı harekatta hayatını kaybeden sivillerin sayısı her geçen gün artarken, uluslararası kamuoyunda da operasyona karşı tepkiler yükseldi. Norveç, Finlandiya, Hollanda, Fransa ve Almanya Türkiye’ye silah ihracatını durdurduğunu açıklarken, başta ABD olmak üzere bazı ülkelerde de Türkiye’ye yaptırım konusu tartışılmaya başlandı. 

İçeride ve dışarıda bu şekilde tepkiler yükselirken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) operasyonlara 4 farklı noktadan devam ediyor. Cihatçı ÖSO birlikleriyle ortak hareket ederek Tel Abyad ve Serekaniye’de kara harekatına, Kobane ve Kamışlı’da ise havadan bombalamalar devam ediyor.

Ekvador Devlet Başkanı Moreno, protestolar nedeniyle ülkenin başkentini taşıdı

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşma çerçevesinde akaryakıta sağlanan hükümet desteğinin kesilmesine tepki olarak ülke çapında düzenlenen protestolar sürüyor.

Ekvador'un yerli topluluklarını temsil eden gruplar da, hükümetin yakıt sübvansiyonlarına son verdiğini açıkladıktan sonra başlayan kitlesel protestolara katılarak başkent Quito'da sokaklara döküldü.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, ülke çapındaki kitlesel protesto gösterilerinde azalma olmadığını gerekçe göstererek ülkenin başkentini geçici olarak Quito'dan Guayaquil’a taşıdığını ve faaliyetlerini bir süre burada sürdüreceğini duyurdu. Moreno ayrıca, protestoların daha da şiddetlenmesi nedeniyle iki aylık bir olağanüstü hal ilan etti.

İran petrol tankeri Suudi Arabistan açıklarında hedef alındı

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ARAMCO saldırsından sonra Körfez’de sıcak günler yaşanıyor. Suudi Arabistan ARAMCO saldırısının sorumlusu olarak işaret ettiği İran’la gerilim yaşamaya devam ediyor. Son olarak Suudi Arabistan’ın ikinci büyük şehri olan Cidde açıklarında İran petrol tankerinin iki roketle vurulması gündeme bomba gibi düştü. 

Bölgede yoğun etkinliği bulunan Amerikan donanmasının ve Suudi Arabistan’ın bu olaya dahil olduğuna dair şüpheler yüksek olsa da iki taraftan da o yönde bir açıklama olmadı. İran tarafından yapılan ilk açıklamada ise üretebatın durumunun iyi olduğu ve olayın araştırıldığı açıklandı. Ayrıca patlamanın ardından tankerden denize sızıntı olduğu ifade edildi.

Kolombiya’da öğrenciler hükümetin sözünü tutmasını istiyor

Son günlerde Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki üniversiteler güçlü öğrenci eylemlerine sahne oluyor. Telesur’un haberine göre, binlerce öğrenci hükümetin yolsuzlarını protesto etmek için ve 
2018’de başkan Ivan Duque tarafından onaylanan anlaşma çerçevesinde eğitim sisteminin iyileştirilmesi talebiyle sokağa çıktı.

Eylemcilerin hedefinde olan bir diğer konu da polis şiddetiydi. 3 büyük devlet üniversitesinin yoğun katılımıyla gerçekleşen gösterilerde polis şiddeti ve ülkedeki yolsuzluklar protesto edildi. Kolombiya’daki öğrenci eylemlerinin ülke gündemine etkisinin büyük olacağı düşünülüyor.

Portekiz seçimini Sosyalist Parti kazandı

Geçtiğimiz pazar günü (6 Ekim) Portekiz’de genel seçimler gerçekleşti. Katılım oranı yüzde 54 olarak açıklandı ve son 44 yılın en düşük seçim katılımı olarak tarihe geçti. Azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunun Sosyalist Parti (PS) 20 koltuk daha fazla kazanmasına rağmen tek başına hükümet kurabilecek sayıyı yakalayamadı. Ne Sol Blok (BE) ne de Komünist Parti(PCP) ile Ekolojist Parti-Yeşiller (PEV) ittifakı olan CDU seçimlerde başarılı bir performans gösterenildi. İki parti de az da olsa oy kaybı yaşadı, ancak yine de PS’nin bir azınlık hükümetini (geçmiş dönemde olduğu gibi) dışarıdan destekleyebilecek iki kilit parti olma durumlarını koruyorlar.