Dünya gündeminde son durum nasıl?

Dünya gündeminde son durum nasıl?

Dünya gündemindeki son durumu okuyucularımız için derledik...

İleri Haber

Son zamanlarda dünya gündeminde olan, farklı ülkelerdeki gelişmeleri okuyucularımız için derledik. İşte dünyadaki son durum...

ABD’de Temsilciler Meclisi’nden Donald Trump’a karşı azil soruşturması

Geçtiğimiz Salı günü ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump’ın telefon görüşmesinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve oğluna dair yolsuzluk soruşturması talep ettiğinin ortaya çıkması üzerine, Trump’ın görevden azlini talep ederek soruşturma başlattı.

Demokrat Parti aynı zamanda Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı'nı, Biden’a karşı soruşturma başlatmaması durumunda Ukrayna’ya askeri yardımı kesmekle tehdit ettiğini iddia ediyor.

Sürecin ilerlemesi durumunda Trump’a karşı resmi bir suçlama yapılacak ve ABD Başkanı’nın davası senatoda görülüp oylama sunulacak. Cumhuriyetçi Parti'nin senato çoğunluğunu teşkil etmesinden ötürü Trump’ın oylamayla görevden alınması beklenmiyor olsa da, bu hamlenin mevcut başkanın 2020 seçim kampanyasına ağır bir darbe vuracağı düşünülüyor.

Fransa, Almanya ve İngiltere ARAMCO saldırısından İran’ı sorumlu tutuyor

Suudi Arabistan ve ABD’den sonra, Pazartesi günü Fransa, İngiltere ve Almanya ortak bir açıklama yaparak 14 Eylül’de petrol tesislerine yapılan saldırılardan İran’ı sorumlu tuttuklarını belirtti.

Açıklamada İran ile yapılan ve ABD’nin 2018’de çekildiği nükleer anlaşmaya bağlı kalacaklarını belirten ülkeler, İran’ı anlaşma şartlarına uymaya çağırdı.

İran Devlet Başkanı Ruhani ise açıklamayı “ABD’nin sözlerinin tekrarı” olarak nitelendirirken saldırıda İran’ın parmağı olduğu iddialarını tekrar reddetti.

14 Eylül’de ARAMCO’ya ait iki petrol tesisine yapılan SİHA saldırısını Yemen’deki Husi hareketi üstlenmişti.

İngiltere Anayasa Mahkemesi: Parlamento tatili yasalara aykırı

İngiltere Anayasa Mahkemesi, 31 Ekim’deki Brexit termini öncesi Başbakan Johnson’ın Kraliçe’den Parlamento'yu tatil etmesi talebinin “iyi bir gerekçe bir yana hiçbir gerekçesinin” olamayacağını ve bu kararın yasal olmadığını belirterek yürütmeyi durdurma kararı aldı. Boris Johnson karara saygı duyduğunu ama kesinlikle katılmadığını belirtti.

Kararın açıklanması üzerine Brighton’da yapılan parti konferansında konuşan İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Başbakanın “ülkeyi kötü yönettiğinin açığa çıktığı” ve istifa etmesi gerektiğini söyledi.

SNP ve İşçi Partisi gibi muhalif partilerin milletvekilleri Johnson’a karşı bir güven oylaması için kararsızlarla görüşmelere başlamışken, böyle bir oylamanın yapılıp yapılmayacağı henüz belirsizliğini koruyor. İngiliz basınına yansıyan haberlerde, çarşamba günü beklenmedik şekilde Parlamento oturumuna katılan Johnson’ın ise muhalefete erken seçim için meydan okuduğu belirtiliyor.

Venezuela’da devlet yetkilileri ve muhalefet arasında görüşmeler sürüyor

Venezuela hükümeti ülkedeki siyasi sorunları çözmek için muhalefetle dialog görüşmelerini başlattı. Mayıs ayından itibaren hükümet ve muhalefet arasında resmi görüşmeler sürmekteydi. Ağustos ayında devlet başkanı Maduro, Amerika Birleşik Devletleri’ni suçlayarak görüşmeleri durdurmuştu. Venezuela devlet yetkileri eylül ayında bazı muhalefet partileriyle görüşmelerin tekrar başladığını duyurdu. Yapılan görüşmeler sonucunda bazı noktalarda uzlaşan taraflar sürecin sağlıklı bir şekilde işletilmesi için girişimleri başlattı.

Öte yandan ABD destekli muhalefetin lideri olan Guaida, temsilcilerini Birleşmiş Milletler toplantısına göndereceğini açıkladı.

Arjantin’de ekonomik düzenlemelere karşı protestolar gerçekleştirildi

24 Eylül Perşembe günü Arjantin halkı 20’den fazla şehirde yeni ekonomik düzenlemelere karşı sokağa çıktı. Sendikaların önderliğinde gerçekleşen gösterilere sendikalı işçilerin yanında işsizlerde kitlesel katılım gösterdi. İşçilerin talepleri arasında yüksek enflasyona karşı maaş artışlarının düzenlenmesi öne çıkıyordu. Arjantin ekonomisi tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşarken Arjantin Pesosu değer kaybetmeye devam ediyor ve artan fiyatlar halkın ekonomik koşullarını ağırlaştırıyor. 

Cezayir’de devlet başkanlığı seçimleri aralık ayında yapılacak

Cezayir’de muhalefetle hükümet arasındaki gerilim sona ermiş değil. Eski cumhurbaşkanı Abdulaziz Bouteflika’yı deviren kitlesel eylemler ordunun yönetime el koymasıyla azalsa da etkisini sürdürüyor. Muhalafetin talebi Bouteflika’nın etkilerinin tamamen silinmesi, "Buteflika rejimi temsilcileri" olarak adlandırılan isimlerin yönetimden uzaklaştırılması yönünde. Bu taleplerle gösteriler sürerken askeri mahkeme, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika ve eski İstihbarat Başkanı General Osman Beşir Tartag hakkında 15 yıl, bir diğer eski İstihbarat Başkanı Muhammed Medyen ve İşçi Partisi Lideri Louisa Hanun hakkında ise 25 yıl hapis kararı verdi.

Cezayir’de yaşanan bir diğer önemli gelişme de Cezayir'de Parlamentonun İkinci Kanadı, seçim kanununda değişiklik öngören iki yasa tasarısını onaylaması oldu. Geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapan Abdelkader Bensalah cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 12 Aralık 2019’da gerçekleşeceğini ilan etti.

Mısır’da yapılan eylemlerde yüzlerce kişi gözaltına alındı

Mısır’da geçen hafta başlayan Sisi karşıtı eylemler büyüyor. Kahire, İskenderiye, Şarkiyye, Dumyat ve Suveyş'te az sayıda insanın sokağa çıkmasıyla başlayan eylemler giderek kitleselleşmeye başladı. 2013’te sokak eylemlerinin yasaklanmasının ardından ilk defa bu ölçüde bir kitlesel protesto yaşanıyor.

Kahire eylemlerin merkezi haline gelmiş durumda ve en kitlesel protestolar Tahrir Meydanı’nın yakınlarında meydana geliyor. Hükümetin bu eylemlere tepkisi çok sert olurken, 500’den fazla kişi de gözaltına alındı.