Dünya gündeminde son durum nasıl?

Dünya gündeminde son durum nasıl?

Dünya gündemindeki son durumu okuyucularımız için derledik...

İleri Haber

Son zamanlarda dünya gündeminde olan, farklı ülkelerdeki gelişmeleri okuyucularımız için derledik. İşte dünyadaki son durum...

İTALYA'DA AŞIRI SAĞCI SALVİNİ GİTTİ, GÖÇMENLİK UZMANI GELDİ

İtalya’da yeni koalisyon hükümeti perşembe günü yemin ederek göreve başladı. Göçmen karşıtı aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin yerine göçmenlik konusunda uzman olan Luciana Lamorgese göreve atandı.

İtalya’da bir aydır süren hükümet krizi çözüldü.

Perşembe günü yemin ederek göreve başlayan yeni hükümette, popülist 5 Yıldız Hareketi’nden (M5S) 10 bakan, merkez sol eğilimli Demokrat Parti’den (PD) ise 9 bakan yer aldı.

Bağımsız Giuseppe Conte ise Başbakan olarak görevini sürdürecek.

ALMANYA EYALET SEÇİM SONUÇLARI: KÖTÜNÜN İYİSİ

1 Eylül günü Almanya’nın iki eyaletinde (Brandenburg ve Saksonya) eyalet seçimleri yapıldı.  Sonuçlara iyimser bir şekilde bakıldığında beklenen senaryolardan kötünün iyisinin gerçekleştiği söylenebilir. Seçim öncesinde faşist AfD’nin (Almanya için Alternatif) oylarını büyük oranda artırmasına kesin gözüyle bakılırken iki eyalette de seçimlerden ikinci parti olarak çıkması Alman kamuoyunda bir nebze olsun rahatlamaya neden oldu. Brandenburg’da %5’ten fazla oy kaybeden SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) %26.2 ile birinci parti olurken, Saksonya’da da benzer şekilde %7 oy kaybeden CDU (Hristiyan Demokrat Birliği) %32.1 ile birinci parti konumunu korudu. AfD, Brandenburg’da %23.5 ve Saksonya’da %27.5 ile ikinci parti konumuna yükselerek siyasette görmezden gelinemeycek bir güç olduğunu bir kez daha gösterdi.

Alman basınından Tageszeitung’un haberinde yer alan “yeni işçi partisi AfD” ifadesi belki de bu sonuçları en iyi açıklayan yorumlardan biri oldu. Yapılan haberde Saksonya’da işçilerin %41’nin AfD’ye oy verdiği ve sadece %10’unun Die Linke’yi (Sol Parti) tercih ettiği vurgulandı. Sol yelpazede yer alan partiler arasında SPD’nin uzun zamandır yaşadığı güç kaybı bu seçimlerde de devam ederken Sol Parti de bu seçimlerde büyük bir hezimet yaşadı, iki eyalette de yaklaşık %8 oy kaybetti. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük bir başarı yakalayan Yeşiller ise oy oranını artırsa da iki eyalette de dördüncü parti konumunda kaldı.

İNGİLTERE: PARLAMENTO ANLAŞMASIZ BREXIT'İ REDDETTİ

İngiltere parlamentosunda muhalefet, anlaşmasız Brexit'i önlemeye dönük kritik bir oylamayı kazandı. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten alıp milletvekillerine veren teklif 301'e karşı 328 oyla kabul edildi.

Başbakan Boris Johnson, muhalefetin bu yönde oy kullanmasını eleştirirdikten sonra elinde fazla siyasi manevra şansı kalmadığı için erken seçim ihtimalini gündeme getirdi.
Öte yandan Leedsli bir vatandaşın başbakan Boris Johnson’ı protestosu sosyal medyada büyük ilgi gördü. Johnson BBC muhabirine Brexit'i bir kez daha ertelemenin ülkenin aleyhine olacağını anlatırken Başbakan'ın yanına yaklaşan bir Leeds'li "Halkla oyun oynuyorsun. Burada değil, Brüksel'de olman gerekir" diyerek Johnson'ın AB ile bir anlaşma müzakere etmediğini söyledi.

ABD: DORIAN KASIRGASI FELAKETE YOL AÇTI

Dorian Kasırgası'nın Bahamalar'ı vurmasının 5'inci gününde, kasırga nedeniyle 35'i Abacos Adaları'nda olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısının 43'e çıktığı belirtildi. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Bölgeyi şu ana kadar vuran en büyük kasırga olarak kayıtlara geçen Dorian Kasırgası Bahamalar'da büyük hasara neden oldu. Binlerce kişi de evsiz kalırken, arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. 

Kategori 1 seviyesine gerileyen Dorian Kasırgası, ABD'nin doğu yakasında kuzey yönünde ilerliyor. 

ZİMBABVE ESKİ BAŞKANI ROBERT MUGABE HAYATINI KAYBETTİ

Zimbabve’yi 1980’den 2017 yılında askeri darbeyle devrilene kadar yöneten başkanı Robert Mugabe 6 Eylül günü 95 yaşında öldü. Mugabe, 1970’lerde Zimbabve’nin özgürlüğü için verilen gerilla mücadelesinin sonucunda ün kazanmıştı. Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği’nin liderliğini yapan Mugabe, bağımsız Zimbabve’nin ilk başkanı seçilmişti. O dönemde bir ulusal kahraman olarak görülen Mugabe, sonraki yıllarda inşa ettiği diktatörlük ve baskıcı rejimle Zimbabve halkının büyük bir kısmının nefret ettiği bir isim haline geldi. 15 Kasım 2017’de yönetime ordu tarafından el konulunca Mugabe de ev hapsine çarptırıldı. Mugabe’nin ölümü Zimbabve’de farklı yorumlara neden oldu. Al Jazeera’nın haberine göre, birçok kişi Mugabe’yi kötü şöhretli bir diktatör olarak ansa da ülkenin bağımsızlığını kazanmasında büyük katkıları olduğunu söyleyenler de var.

HONG KONG'TA EYLEMLER DEVAM EDİYOR

Hong Kong’da Çin hükümeti aleyhinde yapılan protestolar haftalardır devam ediyor. Bu hafta Hong Kong’un en üst yöneticisi olan Carrie Lam’ın istifası gündeme geldi. AFP’nin haberine göre basına sızan istifa iddialırını Lam net bir şekilde reddetti. Carrie Lam’ın, “Ben ve ekibim Hong Kong’a yardımcı olmak için görevimizin başında olmaya devam edeceğiz.” dediği aktarıldı. Öte yandan sokaklardaki protestolarda güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. Göstericilerin taleplerinden biri de Lam’ın istifası.