Dünya gündeminde son durum nasıl?

Dünya gündeminde son durum nasıl?

Dünya gündemindeki son durumu okuyucularımız için derledik...

İleri Haber

Son zamanlarda dünya gündeminde olan, farklı ülkelerdeki gelişmeleri okuyucularımız için derledik. İşte dünyadaki son durum...

Cihatçı ÖSO, İdlip’teki gerilemeden Türkiye’yi sorumlu tutuyor

Fransız haber ajansı AFP, YPG'nin geçtiğimiz cumartesi günü (24 Ağustos) itibarıyla Türkiye sınırından çekilmeye başladığını duyurdu. Haberde YPG'nin bölgedeki ağır silahlarını da çekmeye başladığı bildirildi. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) sözcüsü Mustafa Bali, çekilme genişliğinin bölgelere göre değişeceğini bildirdi.

Suriye’de bir başka hareketlilik de İdlip bölgesinin Türkiye sınırında yaşanıyor. Suriye Ordusu’nun İdlib güneyinde hızlı ilerleyişi sonrasında Han Şeyhun’u alması İdlib’de hakimiyet kurmuş olan cihatçılar arasında telaşa yol açtı. Bölgenin büyük bir kısmını kontrol eden HTŞ başta olmak üzere cihatçı ÖSO’nun da içinde bulunduğu birçok grubun destekçileri Cilvegözü Sınırkapısı’na yürüyerek sınırı geçmeye çalıştı. Suriye Ordusu’nun Rusya desteğiyle İdlib kırsalında ilerlemesinden Türkiye’yi sorumlu tutan cihatçılar “Hain Türk ordusu” sloganlarıyla kalabalık bir şekilde sınır kapısına yürüdü. Yapılan protesto gösterileri arasında ilginç görüntülerden biri de üzerinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu bir bayrağın yakılmasıydı. Sınırdaki göstericiler Türkiye’nin müdahalesiyle dağıtılsa da aynı günün akşamında Rusya tarafından yapılan “Suriye, İdlip’te tek taraflı ateşkes ilan edecek” açıklaması göstericilerin taleplerinin Türkiye aracılığıyla sağlandığı yönünde iddialara yol açtı.

İsrail ve İran arasında gerilim

İsrail-Suriye-İran üçgeninde yeni bir gerilim yaşanıyor. Suriye’deki iç savaşın başından beri çok sayıda hava saldırısı düzenleyen İsrail, kendilerine yönelik 'planlanan bir saldırıyı önleme' gerekçesiyle Suriye'deki İran güçlerini vurduklarını açıkladı. İran Devrim Muhafızları İsrail’in açıklamasını yalanlarken, bu sabah Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Hizbullah mahallesine İsrail’e ait iki insansız hava aracının düştüğü haberi geldi.

Eski FARC liderleri yeniden silahlanma çağrısı yaptı

Kolombiya devleti ile 2016 yılında barış anlaşması imzalayarak silah bırakan FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri); anlaşmanın gerekliliklerinin devlet tarafından uygulanmadığını sık sık dile getirirken eski FARC liderlerinden sürpriz bir çağrı geldi. Dört eski üst düzey yöneticiden oluşan grup bir video yayınlayarak barış sürecine ihanet edildiğinin öne sürerek devrimci savaşın tekrar başlatılması için yeniden silahlanma çağrısında bulundu.  Barış anlaşmasının imzalandığı günden bugüne kadar 500’den fazla sivil aktivist ve 150’den fazla gerilla develete bağlı paramiliter güçler tarafından öldürüldü. Çağrıyı yapan dört eski lider arasında barış görüşmeleri sürecinde FARC heyetinin başkanlığını üstlenen Ivan Marquez ön plandaydı. Kolombiya devleti 4 lider hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Almanya’da faşizmin ayak sesleri

Almanya’da gündem Saksonya, Brandenburg ve Türingiya eyalet seçimlerine kitlenmiş durumda. Özellikle 1 Eylül Pazar günü gerçekleşecek olan Saksonya ve Brandenburg seçimleri ülke siyaseti için yeni bir dönemin perdesini açabilir. Irkçı AfD (Alternative für Deutschland) partisinin 2014 yılında ilk kez eyalet parlamentosuna girdiği yer olan Saksonya Eyaleti, AfD’nin 5 yıldır en çok güç biriktirdiği eyalet konumunda. Seçim anketlerine bakıldığında AfD yaklaşık 15 puanlık bir artış göstererek %25’lik oy oranıyla CDU’nun hemen arkasında ikinci parti durumuna yükselmiş görünüyor. CDU ve SPD’nin net bir şekilde güç kaybettiği anketlerde faşist AfD’nin ve Yeşiller partisinin yükselişi Almanya genelindekine benzer bir trendde görülüyor. Yaklaşık %30 bandında olan CDU ve AfD’nin ardından geçen seçime göre 5 puan gerileyen Sol Parti (Die Linke) geliyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük bir çıkış yakalayan Yeşiller ise 5 puanlık artışla %11 oy oranına yaklaşarak 4. parti konumuna yükseliyor. Büyük bir kriz yaşayan SPD, son anketlerde %9 oy oranını bile yakalayamayarak önceki seçimlerdeki 3. parti konumundan 5.liğe düşmüş durumda. Bu seçim sonuçlarının en tehlikeli sonucu olası bir CDU-AfD koalisyonunda AfD’nin eyalet başkanlığını elinde bulundurması olarak ortaya çıkıyor. AfD’nin yakaladığı bu siyasi başarı kısa sürede Almanya geneline yayılacak ırkçı-faşist siyasetin yükselişiyle etkisini gösterebilir.  

Brandenburg eyaletinin geleneksel eğilimi daha solda olsa da benzer bir yönelim Brandenburg anketlerinde de ortaya çıkıyor. Merkez partilerin (SPD ve CDU) büyük bir hızla güç kaybetmesi (sırasıyla 10 ve 6.5 puan) AfD ve Yeşillerin önünü açmış durumda. Sol Parti’nin oy oranı ise %18.6’dan %14’lere kadar gerilemiş görünüyor. Son yapılan anketlerde SPD %22, AfD %21, CDU %16.5, Yeşiller %14.5 ve Sol Parti %14 oy oranında gözüküyor. Türingiya eyalet parlamentosu seçimleri ise 27 Ekimde gerçekleşecek.

Brexit krizine İngiliz çözümü: Parlamento askıya alındı

Brexit tartışmalarıyla çalkalanan İngiltere’de bu hafta iktidarda olan Muhafazakar Parti’den ilginç bir hamle geldi. Başbakan Boris Johnson, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e parlamentonun askıya alınması talebini sundu ve bu talep kabul edildi. Böylelikle parlamento 9 Eylülden itibaren 5 hafta kapalı kalmış olacak ve Brexit için verilen son gün olan 31 Ekime kadar muhalafetin eli kolu bağlanmış olacak. Bu yöntemle başbakan Johnson’un sıkça dillendirdiği “anlaşmasız Brexit” de güçlü bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. Muhalafet kanadında ise bu karara şiddetli tepkiler yükseldi. Kararın iptali için 1 milyondan fazla imza toplanırken muhalefette yer alan İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn kararın iptal edilmesi için Kraliçe’den acil randevu talep etti. İşçi Partisi’nin stratejisi mecliste yapılacak bir güvenoyu oylamasıyla erken seçime gitmek iken gelen bu siyasi hamle tepkiyle karşılandı. Gelişmelere bakılırsa eylülün ilk haftası İngiltere siyasetinde çok sıcak geçecek.

Hong Kong’da protestolar durulmuyor

Hong Kong’da Çin hükümeti karşıtı protestolar 13 haftadır devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yapılan gösterilere toplamda 1.7 milyon Hong Konglunun katıldığı iddia edilmişti. Havaalanı işgaliyle etkisini gösteren protestolar bu hafta Çin hükümeti tarafından yasadışı ilan edilmesine rağmen yoğun bir katılımla devam etti. Reuters’in haberine göre şiddetli yağmura rağmen cumartesi günü binlerce kişi Çin hükümetinin Hong Kong üzerindeki baskıcı politikalarını protesto etmek için sokağa çıktı. Devlet güçleri birçok göstericiyi gözaltına aldı, eylemlerde ön plana çıkmış olan aktivist Joshua Wong da gözaltına alınanlar arasındaydı. Çin hükümeti olaylardan dış güçleri sorumlu tutarken başta ABD olmak üzere birçok Avrupa devletinin yaptığı açıklamalarda ifade özgürlüğü ve insan hakları vurgulandı.

ABD'yi vuracak olan Dorian Kasırgası kategori 4 seviyesine çıktı

Ulusal Kasırga Merkezi’nin yaptığı açıklamada, ABD'yi vurack olan Dorian Kasırgası'nın daha da şiddetlenerek çok tehlikeli 'kategori 4' kasırga seviyesine geldiği belirtildi. Ayrıca açıklamada, kasırganın ABD’nin Florida eyaletinden önce Bahamalar’dan geçebileceğine yer verildi.

Öte yandan, Florida’nın tüm bölgelerinde acil durum ilan edilirken, eyalet genelinde gıda stoklandı, birçok yerde eğitime ara verildi ve arama-kurtarma ekipleri hazırda bekliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Florida ve Georgia eyaletlerine ulaşması beklenen Dorian’a karşı bölgedekileri ikaz etmişti. Trump, ikazında "Hazırlıklı olun, devlet ve federal talimatlara uyun, çok büyük bir kasırga olacak, belki de en büyüğü!” ifadelerini kullanmıştı.