Dünya Çocuk Hakları Günü: 10 ayda en az 226 çocuk istismara maruz kaldı

Dünya Çocuk Hakları Günü: 10 ayda en az 226 çocuk istismara maruz kaldı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun Dünya Çocuk Hakları Günü sebebiyle hazırladığı raporda, 2013 yılından bugüne en az 350 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

İleri Haber

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde bir rapor yayınladı. Dünyadaki ve Türkiye'deki çocuk hakları ihlallerinin yer aldığı raporda, dünyadaki 385 milyon çocuğun aşırı yoksulluk sınırı içinde olduğu kaydedildi.

Raporda, “UNICEF” verilerine göre, 2040 yılında iklim krizi nedeniyle her 4 çocuktan birinin temiz suya erişiminin olmayacağı aktarılırken, 262 milyon çocuğun ise okula erişiminin olmadığı ifade edildi. “Girls Not Brides” verilerine göre 650 milyon kız çocuğunun çocuk yaşta evliliğe zorlandığının aktarıldığı raporda, her yıl 12 milyon kız çocuğunun da 18 yaşından önce evlendirildiği kaydedildi.

'HER 10 ÇOCUKTAN 7'Sİ AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞIYOR'

Rapordan dikkat çeken veriler şu şekilde:

- Dünyada yerinden edilen 71 milyon insanın 31 milyonu çocuk. 13 milyon çocuk savaş ve çatışmalar sebebiyle ülkelerinden ayrılıp başka ülkelere sığınmak zorunda bırakıldı.

- “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü” verilerine göre, Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 4 milyon mültecinin 1.7 milyonu çocuk. Milli Eğitim Bakanlığı 2019 verilerine göre, 1 milyon mülteci çocuk okul çağında, bu çocukların yüzde 37’si okula gitmiyor.

- “ILO” verilerine göre, dünyada 152 milyon çocuk işçi var. Her 10 çocuktan 7’si ağır ve tehlikeli işlerde çalışıyor.

'TÜRKİYE'DE 7 YILDA 350 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ'

Türkiye'deki çocuk işçiliğine ilişkin verilerin de aktarıldığı raporda, şu ifadeler yer aldı: 

''Çocuklarımız hala Türkiye’de çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri kabul edilen alanlarda, yani sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde, tarım alanlarında çalışıyor.

İSİG verilerine göre, 2013 yılından bu güne -en az- 350 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi (Bu yılın ilk on ayında -en az- 53, 2019 yılında ise 67 çocuk…)''

'YÜZ BİNLERCE ÇOCUĞUN EĞİTİM HAKKI ELİNDEN ALINDI'

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin çocuklar üzerindeki etkilerine de değinilen raporda ''Hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte önce okulları kapatan ve 'uzaktan eğitim' uygulamasına geçen AKP hükümeti, bilgisayarı, internet bağlantısı olmayan yüz binlerce çocuğun eğitim hakkını elinden almıştır. Çok sayıda veliden ve öğretmenden, hastalığa yakalanan öğretmen ve çocukların gizlendiği, ayrıca il milli eğitim müdürlüklerinin hastalık haberinin duyurulmaması talimatı verdiği iddialarına yönelik haberler basına yansımaktadır'' ifadeleri yer aldı.

10 AYDA EN AZ 226 ÇOCUK İSTİSMARA MARUZ KALDI

İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu 2019 Raporu'na göre, son 16 yılda 18 yaşın altında 440 bin çocuğun doğum yaptığının ifade edildiği raporda, cinsel suçların yüzde 46’sının çocuklara karşı işlendiği belirtildi ve “Erkek Şiddeti Çetelesi”ne göre, 2019 yılında en az 279 çocuğun, erkekler tarafından cinsel istismarına uğradığı ve 2020 yılının ilk on ayında cinsel istismara maruz kalan çocuk sayısının en az 226 olduğu aktarıldı.

'720 BİNE YAKIN ÇOCUK İŞÇİ EKONOMİK FAALİYETTE ÇALIŞIYOR'

Raporda, 2020 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde en az 53 çocuğun yaşamının yitirdiği, 2019 yılında ise 29’u 14 yaş ve altında olan 67 çocuk işçinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) nisan ayında açıklanan 2019 verilerine göre, 720 bin dolayında çocuğun ekonomik faaliyette çalıştığı ifade edildi.