Dünya basını Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını nasıl gördü?

Dünya basını Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını nasıl gördü?

Türkiye'nin, kadına yönelik şiddet ile genel olarak ev içi şiddetin önlenmesini amaçlayan, insan hakları başlığında hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliğindeki İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını dünya basını nasıl gördü?

İleri Haber

Türkiye, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de gece yarısı yayımlanan kararnameyle iktidar ve gerici çevreler tarafından hedef haline getirilen İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı.

Peki dünya basını, Türkiye'nin, kadına yönelik şiddet ile genel olarak ev içi şiddetin önlenmesini amaçlayan, insan hakları başlığında hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliğindeki İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını nasıl gördü?

'ERDOĞAN, ÇAĞRILARA RAĞMEN ÜLKEYİ SÖZLEŞMENİN TARAFI OLMAKTAN ÇIKARDI'

Reuters haber ajansı:

Türkiye’nin resmi gazetesine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kadına yönelik artan hane içi şiddet karşısında kilit öneme sahip olduğu yönünde yapılan çağrılara rağmen ülkeyi, kadınları koruma amacıyla hazırlanan uluslararası sözleşmenin tarafı olmaktan çıkardı. 

Türkiye'deki pek çok muhafazakâr, anlaşmanın aile yapılarını baltaladığını ve şiddeti teşvik ettiğini düşünüyor. İstanbul Sözleşmesi'ndeki cinsiyet eşitliği ilkesine de karşı olan bu kesimler, sözleşmedeki “cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yapmama” ilkesini öne sürerek bunun eşcinselliği teşvik ettiğini savunuyor.

'KADIN CİNAYETLERİNDEKİ ARTIŞA RAĞMEN GEREKÇE GÖSTERMEDEN ÇEKİLDİ'

Guardian:

Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti, Türkiye'de kadın cinayetlerindeki keskin artışa rağmen, gerekçe göstermeden İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi.

'HANE İÇİ ŞİDDET VE KADIN CİNAYETLERİ TÜRKİYE'DE ÇOK CİDDİ BİR SORUN'

AFP:

Kimi siyasetçiler İstanbul Sözleşmesi'nin aile birliğine zarar verdiğini, boşanmayı teşvik ettiğini ve LGBTİ+ topluluğunu kabul etmek anlamına geldiğini düşünüyor. 

Hane içi şiddet ve kadın cinayetleri Türkiye'de çok ciddi bir sorun. 

Türkiye kadın cinayetlerine ilişkin resmi istatistik tutmuyor. Dünya Sağlık Örgütü verileri, Türkiye'deki kadınların yüzde 38'inin yaşamları boyunca partnerlerinin şiddetine maruz kaldığını gösterirken, bu oran Avrupa'da yaklaşık yüzde 25.

DAHA FAZLA