Dünya basını baskın seçim kararını böyle gördü

Dünya basını baskın seçim kararını böyle gördü

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı dayatma seçim kararı dünya basınında Türkiye'nin ekonomik durumuyla birlikte değerlendirildi.

İleri Haber

'Cumhur İttfakı'nın ortağı Devlet Bahçeli'nin bir danışıklı dövüş ile yaptığı yorumları yapılan 'erken seçim' çıkışının ardından, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan beklenen açıklama jet hızıyla geldi. Bahçeli'nin çıkış yaptığı Salı günü "Değerlendireceğiz" diyen Erdoğan dün seçim tarihini 24 Haziran olarak duyurdu. Bahçeli'nin 'Ağustos'ta yapalım' açıklamasına karşılık beklenenden daha önce tarihlenen seçim haberi ulusal basında kısa süreli bir şaşkınlık yaratırken, dünya basınında da haber son dakika olarak duyuruldu. Baskın erken seçimin planlanılan tarihten bir yıl önce yapıldığını belirtilirken, bu seçimin referandumdan sonra yapılan ilk seçim olacağına dikkat çekildi.

ALMAN BASINI

Rhein-Neckar-Zeitung  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baskın seçim kararına ilişkin yorumunda, bu kararın farklı sebepleri olduğunu ima ederek yorumuna şöyle devam ediyor:

"Başlıca sebep şu: Kürtlere karşı savaş, Suriye'nin kuzeyindeki askerî operasyon, tüm bunlar şu sırada etkileyici faktörler. Ancak savaş uzadıkça askeri operasyon da kuşku uyandırıyor. Öte yandan onbinlerce kişiye açılan propaganda amaçlı davalar devam ediyor ve durum ülkedeki atmosferi zehirliyor. Ve muhalefetin aktif seçim kampanyası yürütmesini neredeyse imkansız hale getiren olağanüstü hal uygulamasının da sonsuza kadar uzatılması mümkün değil. Özetle, Erdoğan için şimdi tam uygun zaman. Ama aslında müttefikimiz Türkiye şu sıralarda tamamen donuk bir ruh hali içinde.” 

Weser-Kurier ise dayatma seçim kararını Türkiye'nin ekonomisi açısından değerlendirerek şunları söyledi:

"Seçimden Erdoğan'ın zaferi dışında çıkabilecek her türlü sonuç herhalde sürpriz olur. Ama Cumhurbaşkanı açısından seçim öyle tamamen pürüzsüz geçmeyebilir de. Bunun nedeni ise ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum. Türk Lirası dolar karşısında şimdiye kadar olmadığı kadar düşük sevide seyrediyor, enflasyon kasıp kavuruyor ve ekonominin resesyona girme tehlikesi bulunuyor. Genç işsizlerin oranı yüzde 20 dolayında. Avrupa'dan yardım gelmesi ise olanaklı görünmüyor. Nitekim AB Komisyonu'nun bu hafta yayımladığı raporunda ‘Türkiye büyük adımlarla AB'den uzaklaştı' saptamasında bulunuluyor. Ne kadar uzaklaşmış olduğunu da işte bu erken seçim kararı gözler önüne seriyor.”   

ABD BASINI

CNN International, manşetten duyurduğu haberinde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim kararı aldığını açıkladı' ifadeleri kullanıldı. 

İNGİLİZ BASINI

Financial Times gazetesi haberi "Erdoğan U dönüşü yaptı ve erken seçim dedi" başlığıyla duyurdu.Gazete baskın erken seçimin ekonominin gidişatına dair uyarıların arttığı bir dönemde alındığına dikkat çekti.

Haberde "Türkiye Cumhurbaşkanı defalarca erken seçim olmayacağını, seçimin Kasım 2019'da yapılacağını söylemişti. Bu hızlı U dönüşünü ulusal güvenlik sorunları, Suriye ve Irak'taki istikrarsızlık ve başkanlık sistemine geçişi hızlandırma ihtiyacı ile gerekçelendirdi" ifadeleri yer aldı.

Guardian gazetesi erken seçim ilanını dünya haberleri sayfasının manşetine taşıdı. Haberde Erdoğan'ın düne kadar seçimin 2019'da yapılacağını söylediği fakat ekonomik kaygılar nedeniyle seçimi erkene çektiği aktarıldı.

Seçimin yeni cumhurbaşkanına daha önce görülmemiş yetkiler verebileceği, cumhurbaşkanının seçilmemiş yardımcılar atamak ve kanun hükmünde kararnameler yayınlamak gibi yetkileri olacağı vurgulanırken Erdoğan'ın biyografisini yazan Soner Çağatay'ın şu sözlerine yer verildi:

"Tarihi bir gün olacak. Ülkeyi kararnamelerle yönetme yetkisi olan bir cumhurbaşkanı seçilecek. Bir Türkiye'den diğerine geçiş yapacağız."

Gazetenin köşe yazarı Simon Tisdall ise seçimin Erdoğan'ın "Seçilmiş diktatörler kulübündeki yerini garantileyeceğini" yazdı.

The Daily Telegraph gazetesi ise iç sayfalarında tek sütunda beş cümleyle duyurduğu haberde "Muhaliflere baskı artarken Erdoğan erken seçim ilan etti" başlığı yer aldı.

FRANSIZ BASINI

Fransız gazetesi Le Figaro yine manşetten ve son dakika olarak duyurduğu haberinde 'Erdoğan açıkladı, Türkiye 24 Haziran'da erken seçime gidiyor' diye yazdı.

YUNAN BASINI

Yunanistan'ın Ekathimerini gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafıyla son dakika duyurduğu haberinde, "Türkiye 24 Haziran'da erken seçime gidiyor" başlığını kullandı.