Dünya 2018'in kaynaklarını şimdiden tüketti

Dünya 2018'in kaynaklarını şimdiden tüketti

Küresel Ayak İzi Ağı'nın açıkladığı verilere göre Dünya 2018'in kaynaklarını şimdiden tüketti.

Dünya 1 Ağustos'a kadar yıllık doğal kaynaklarını tüketti ve gelecek yılın hakkından kullanmaya başladı. Türkiye ise bu yıl doğal kaynakları dünya ortalamasından 21 gün önce tüketti.

Küresel Ayak İzi Ağı'nın açıkladığı verilere göre, 1 yıllık doğal kaynakların tüketim günü olan Küresel Limit Aşım Günü, bu yıl dünyada 1 Ağustos, Türkiye'de ise 11 Temmuz olarak belirlendi.

İnsan aktivitelerinin doğa ve doğal kaynaklar üzerindeki baskısını sembolize eden tarih, ekolojik ayak izi kavramını da yeniden gündeme getiriyor. Tükettiğimiz kaynakları üretmek ve yarattığımız atığı bertaraf etmek için gereken toprak ve su alanını işaret eden ekolojik ayak izimiz büyüdükçe limiti daha erken aşıyoruz.

LİMİT AŞIMININ NEDENİ: PLANSIZ VE KÂR ODAKLI SANAYİLEŞME

Limit aşımının her sene geri gitmesinin temel nedenleri ise plansız ve kar odaklı sanayileşme ile yaşam tarzı. Toplumun her an daha fazla tüketime itilmesi, kullan-at ürünlerin arttığı, enerji politikalarının vasıfsızlaşması, petrol temelli sanayi ve yaşam tarzı (karbon ayak izi) gibi etkenler limit aşımını hızlandırıyor. Yine aynı şekilde kent planları, gıda üretim modelleri de aşımda önemli etkiye sahip.

TÜRKİYE 1,9 DÜNYA VARMIŞ GİBİ YAŞIYOR

Dünya Limit Aşım Günü'nün 1 Ağustos olması insanlığın sanki 1 değil, 1,7 dünya varmış gibi tüketerek yaşadığını ortaya koyuyor. Bu tarih 2015 yılında 13 Ağustos, 2016'da 8 Ağustos, 2017'de ise 2 Ağustos olmuştu.

Euronews'ta yer alan habere göre her ülkenin kaynak kullanım hızı farklı olduğu için Limit Aşım Günü ulusal bazda değişiklikler gösteriyor. Türkiye'nin ulusal limit aşım günü bu yıl 11 Temmuz oldu. Doğal kaynaklarının sağladığı 1 yıllık potansiyelİ 11 Temmuz'da tüketmiş olan Türkiye sanki 1,9 dünya varmış gibi yaşıyor.

WWF, dünya için bundan sonra ne yapılabileceğine dair insanlar için bir aşağıdaki listeyi hazırladı. 

SEN NE YAPABİLİRSİN?

WWF'nin "Küçük adımlar büyük etkiler yaratabilir! Hepimiz, günlük alışkanlıklarımızda bazı değişiklikler yapabiliriz. Küresel Ayak İzi Ağı kötü gidişatı durduracak 3 ana çözümalanı öneriyor. Haydi sen de bugünden itibaren alışkanlıklarını değiştir" diyerek yayınladığı listede şu maddeler var: 

1- OTOMOBİL KULLANIMINI AZALT, TOPLU TAŞIMA VE BİSİKLETE YÖNEL

Otomobil kullanımını %50 azalt ve gideceğin mesafelerin %30'unu toplu ulaşımla ve geri kalanını da bisikletle ya da yürüyerek kat et! Böylece Dünya Limit Aşım Günü 12 gün ileri gidebilir.

2- ENERJİ TASARRUFLU AYDINLATMA ARAÇLARI VE EV ALETLERİ TERCİH ET 

A+++ ampuller ve elektrikli aletler tercih et, bilgisayarını kullanmıyorsan uyku moduna al ve hiçbir elektrikli aleti prize takılı bırakma! İnsanlığın çevre üzerindeki karbon ayak izi %50 azalırsa Dünya Limit Aşım Günü 93 gün ileri gidecek.

3- GIDA İSRAFINI AZALT, YEREL GIDALARI TERCİH ET

Bir tabak yemeğin ortalama 1.6 km yol yaptığını biliyo muydun? Gıdayı israf etme ve yerel ürünleri tercih et. Eğer herkes gıda israfını %50 azaltır, diyetinde dünya ortalamasında kalori alırsa Dünya Limit Aşım Günü 38 gün ileri gidecek. 

 

DAHA FAZLA