DT'nin açılış sezonunda oyunları kaldırılan Dario Fo: Bundan onur duyuyorum

DT'nin açılış sezonunda oyunları kaldırılan Dario Fo: Bundan onur duyuyorum

Nobel Edebiyat ödüllü İtalyan oyun yazarı Dario Fo, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, repertuvarında güncellemeye giden Devlet Tiyatroları (DT); açılış sezonunda sadece yerli oyunların oynanmasına karar verilmesi ve kendi oyunları da dahil yabancı oyunların sahnelenemeyecek olmasına ilişkin olarak "Bundan onur duyuyorum" dedi.

Nobel Edebiyat ödüllü İtalyan oyun yazarı Dario Fo, bu yıl Devlet Tiyatroları'nın açılış sezonunda yabancı oyunların sahnelenemecek olmasına dair açıklamalarda bulundu. Bu kararla kendi oyunları da sahnelenemeyecek olan Dario Fo "Bundan onur duyuyorum" dedi. 

T24'ün haberine göre, kararı sansür olarak değerlendiren Nobel ödüllü yazar İngiliz Times gazetesinden Tom Kington'a verdiği röportajda "Türkiye'de yasaklanan dört yazardan hayatta olan tek kişi benim. Bu benim için ikinci bir Nobel ödülü kazanmak gibi" şeklinde konuştu. 

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, "Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Times'ta yer alan haber şöyle devam ediyor:

"Devlet Tiyatroları’nın yeni sezonunda Çehov, Brecht, Dario Fo ve Shakespeare dahil olmak üzere, yabancı oyunların sahnelenmeyeceği açıklanmıştı. Tiyatroları telefonla arayarak oyunları kaldırtan Genel Müdür Vekili Nejat Birecik, aldıkları karara gerekçe olarak, 'Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz' demişti."

DT'DEN AÇIKLAMA

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik'in Basın Danışmanı Yılmaz Serter Kırçıl iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, Shakespeare, Çehov ve Dostoyevkski'nin  oyunlarının da dahil olduğu yabancı oyunların oynamaya devam edeceğini bildirdi.

DAHA FAZLA