DTK’ye dönük operasyonda 22 avukat serbest bırakıldı

DTK’ye dönük operasyonda 22 avukat serbest bırakıldı

DTK’ye dönük yürütülen soruşturma kapsamında 4 ilde yapılan ev baskınlarında 24’ü avukat, 72 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) dönük başlattığı soruşturma kapsamında çoğu avukat toplam 101 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Soruşturma kapsamında 72 kişi gözaltına alındı.

108'i Diyarbakır, 2'si İzmir, 1'i Adıyaman ve 2'si İstanbul olmak üzere 113 adrese yapılan baskınlarda, 24’ü avukat olmak üzere, aralarında sendika ve sivil toplum örgütü üyelerinin de olduğu 72 kişi gözaltına alındı. 4 kişinin ise yeni tip koronavirüs (Covid-19) pozitif olması sebebiyle gözaltına alınmadığı öğrenildi.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, gözaltıları Twitter hesabından duyurdu. Aydın, paylaşımında “Bu sabah saat 5 sıralarında en az 15 meslektaşımız evleri aranarak gözaltına alındı. Meslektaşlarımız DTK’deki bazı belgelerde ismi geçtiği iddiasıyla gözaltına alınmıştır” dedi.

DİYARBAKIR BAROSU'NDAN AÇIKLAMA

En az 17 üyesi gözaltına alınan Diyarbakır Barosu, konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Yapılan açıklama şöyle:

Bilinmelidir ki; gözaltı ve tutuklama tehditleri ile Diyarbakır Barosu hiçbir zaman boyun eğmedi ve eğmeyecektir! 

Yargı reformu, avukatları ve sivil toplum örgütü temsilcilerini gözaltına almakla başladı. Bu sabah saat 4:30'da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturma kapsamında Demokratik Toplum Kongresi binasında farklı tarihlerde yapılan aramalarda elde edilen fiziki ve diji tal dokümanlarda isimlerinin bulunduğu iddiasıyla, Baromuz üyesi en az 17 meslektaşımız ile Şırnak ve Adıyaman Barosu iki meslektaşımızın yani sıra diğer sivil toplum örgütü temsilcilerinin evine baskın yapılmış, evleri aranmış ve devamında gözaltına alınmışlardır.

Diyarbakır Barosu'nun kurumsal yapısına, üyelerine ve sivil toplum alanında çalışan hak örgütlerine yönelik uzun zamandan bu yana sistematik bir şekilde baskı, tehdit ve gözaltılar yapılmaktadır. Bu sabah yapılan baskınlarla da Diyarbakır Barosu'nun sesinin boğulmak istenildiğini, sivil toplumun çalışmalarına doğrudan müdahale edildiğini bizlere bir kez daha göstermiştir.

Hukukun ayaklar altına alındığı, yargının iktidarın emir ve talimatlarına göre hareket ederek avukat ları baskılamaya çalıştığı günlerden geçmekteyiz. Demokrasinin ve Hukuk Devleti olma iddiasının rafa kaldırılmasının yaratacağı yıkımı ve felaketi görmeyen aklın, bu ülkenin bir arada barış içinde yaşama bağını ortadan kaldırmaya götüren yolun taşlarını döşediklerini bilmelidirler.

Diyarbakır Barosu olarak; barış ve huzur içinde yaşamanın yegane yolunun demokrasiye ve hukuk devletine dönüş yapmakla mümkün olduğu görüşümüzü tekrarlıyoruz. Güvenlik endeksli yürütülen, kişi özgürlüğü ve güvenliği ile hukuk güvenliğini ortadan kaldıran bu hukuk dışı opera syona son verilmesini, meslektaşlarımızın ve diğer gözaltındaki STK temsilcilerinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Yürütülen soruşturmanın detaylarına ilişkin gün içinde açıklama yapılacaktır" 

İFADELER ALINMAYA BAŞLANDI

İleri Haber'in ulaştığı kaynaklar, DTK soruşturması kapsamında gözaltına alınanlardan ifade alınmaya başlandığını bildirdi.

AVUKATLARDAN 22'Sİ SERBEST

Diyarbakır Barosu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, avukatlardan 22'sinin serbest bırakıldığını duyurdu.