DSÖ'den AstraZeneca'nın aşısına ilişkin açıklama

DSÖ'den AstraZeneca'nın aşısına ilişkin açıklama

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının faydalarının zararından daha çok olduğunu söyleyerek, aşının kullanılması yönünde çağrı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesiyle kullanımı 20'den fazla ülkede askıya alınan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının faylarının zararlarından daha çok olduğunu belirterek, aşının kullanılması için çağrı yaptı.

DSÖ bugünkü toplantısında AstraZeneca aşısınıa ilişkin güvenlik konusunu ele aldı. DSÖ'ye bağlı Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi'nin Oxford-AstraZeneca aşısı olan bazı kişilerde kan pıhtıları hakkındaki verileri gözden geçirmek için toplandığını söyleyen Ghebreyesus, “Komite, Oxford-AstraZeneca aşısının uygulanmasının ardından mevcut verilerin pıhtılaşma koşullarında genel bir artışa işaret etmediği sonucuna vardı” diye konuştu.

'ÖLÜMLERİ ENGELLEMEDE BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP'

İnsanların AstraZeneca'nın aşısının güvenliği konusunda endişeleri olabileceğini ifade eden Ghebreyesus “AstraZeneca aşısı, ölümleri önleme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Komite, aşının faydalarının Covid-19 kaynaklı enfeksiyonlar ve risklerden daha ağır bastığını açıkladı. Bu durumda soru yok. Covid-19 ölümcül bir hastalık ve Oxford-AstraZeneca aşısı bunu önleyebilir. Covid-19’un kendisinin kan pıhtılarına neden olabileceğini hatırlamak da önemli” dedi.

Ghebreyesus, gelir düzeyi ne olursa olsun tüm ülkelere koronavirüs aşısına eşit erişim sağlamayı amaçlayan küresel girişim olan Covax aracılığıyla dağıtılan aşıların yüzde 90’ından fazlasını oluşturduğu için AstraZeneca aşısının son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

Doğu Karayip Devletleri Örgütü liderleriyle görüştüğünü belirten Ghebreyesus, “Ülkelerin çoğu çok sayıda Covid-19 enfeksiyonu ve can kayıplarını önlemeyi başarmış olsa da, ağırlıklı olarak turizme dayanan ekonomileri büyük ölçüde yok oldu. Açık bir mesajları var, ‘Covid-19 aşısına ihtiyacımız var ve onlara şimdi ihtiyacımız var'” ifadelerini kullandı.

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü ile görüşme Aşı üretiminde ve dağıtımında ciddi engellerle karşı karşıya olduğunu ifaden eden Ghebreyesus, önümüzdeki hafta, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Dr Ngozi Okonjo-İweala ile Covid-19 aşı üretimini artırmak için görüşeceğini de açıkladı.