DSÖ: 'Yoksul 20 ülke için acilen 10 milyon doz aşı bağışlayın'

DSÖ: 'Yoksul 20 ülke için acilen 10 milyon doz aşı bağışlayın'

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, elinde DSÖ'nün acil kullanıma onay verdiği aşıları bulunduran ülkelere, dünyanın 20 yoksul ülkesine 10 milyon doz koronavirüs aşısı bağışlanması için çağrıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, video konferansla düzenlediği basın toplantısında dünyadaki yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarının dağıtımındaki adaletsizliğe işaret etti.

Ghebreyesus, 2021 yılının başında tüm ülkelerde yılın ilk 100 gününde aşı uygulamalarının başlaması için çağrı yaptığını hatırlatarak, 177 ülke ve ekonomi aşılamaya başladı. COVAX yalnızca bir ay içinde 61 ülkeye 32 milyondan fazla aşı dağıttı. COVAX çalışıyor. Şu anda yılın 100'üncü gününe sadece 15 gün kaldı ve sağlık çalışanlarını ve yaşlıları aşılamaya başlayabilmek için hala aşı bekleyen 36 ülke var" ifadelerini kullandı.

'15 GÜNDE 16 ÜLKEYE DAHA AŞI GÖNDERİLECEK'

Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında önümüzdeki 15 günde 16 ülkeye daha aşı gönderileceğini aktaran Ghebreyesus, 20 ülkenin ise Covid-19 aşıları beklemeye devam edeceğine dikkat çekerek, COVAX teslimata hazır, ancak elimizde olmadığı için aşıları teslim edemiyoruz" diye konuştu.

Ghebreyesus, ülkelerin aşı firmalarıyla yaptığı ikili anlaşmalar, ihracat yasakları, aşı milliyetçiliği ve aşı diplomasisi, arz ve talepte büyük eşitsizliklerin pazarda çarpıklıklara neden olduğunu söyledi.

Ghebreyesus, dünyanın en fakir ülkelerinden 20'sinin acil 10 milyon doz aşıya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Elinde DSÖ'nün acil kullanıma onay verdiği aşıları bulunduran ülkelere seslenen Ghebreyesus, bu 20 ülke için acilen 10 milyon doz Covid-19 aşısı bağışlanması çağrısında bulunarak, isimlerini paylaşmadığı bu ülkelerdeki sağlık çalışanları ve yaşlıların gelecek iki haftada aşılanabileceğini belirtti.