DSÖ uyardı: 22 milyon çocuk kızamık aşısı olmadı

DSÖ uyardı: 22 milyon çocuk kızamık aşısı olmadı

DSÖ, geçtiğimiz sene 22 milyon çocuğun kızamık aşısının ilk dozunu olmadığını, ikinci dozu yaptıranların da bağışıklık hedefinin altında kaldığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2020 yılında 22 milyondan fazla çocuğun kızamık aşısının ilk dozunu kaçırdığını açıklayarak, ölümcül bir kızamık salgını uyarısında bulundu. DSÖ ile ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin ortak raporunda, son 20 yılda ilk kez bu kadar çok çocuğa kızamık aşısı yapılmadığı belirtildi.

Raporda 2020'de kızamık vakalarında yüzde 80 oranında düşüş görülse de riskin esasında arttığı vurgulandı. DSÖ'nün Aşılar ve Aşılama Bölümü Başkanı Kate O’Brien, "Raporlanan kızamıj vakaları 2020'de düşmüş olsa da, kanıtlar şunu gösteriyor ki, dünya çapında salgın riski artarken muhtemelen fırtına öncesi sessizlikle karşı karşıyayız" dedi.

10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Duvar’ın haberine göre; 2019 yılına kıyasla 3 milyon çocuğun daha kızamık aşılarının ilk dozunu yaptırmadığı belirtilen raporda, ikinci dozu yaptıranların yüzde 95 hedefine rağmen yüzde 70'de kaldığı ve korona virüsü pandemisi nedeniyle 2020'de dünya çapında planlanan 24 kızamık aşısı kampanyasının ertelendiği aktarıldı. DSÖ, kızamık tarama ve izleme oranlarında da düşüş yaşandığını, laboratuvarlara test için gönderilen örneklerin son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirtti.

O’Brien ise ülkelere, korona virüsü aşılaması nedeniyle kızamık aşısı kampanyalarını geri plana atmama çağrısı yaptı. DSÖ yetkilisi, "Eğer bu yapılmazsa, bir ölümcül hastalığı bir diğeriyle takas etme riski altındayız" dedi.

Bilinen en bulaşıcı virüslerden biri olan kızamık, çoğunluğu çocuk olmak üzere yılda 60 binden fazla kişinin ölümüne yol açıyor. Aşılamanın küresel çapta yaygınlaşması öncesindeyse yılda 1 milyondan fazla kişinin kızamıktan öldüğü biliniyor.

DAHA FAZLA