DSÖ, koronavirüsünün kökenini araştıracak bilim heyetinin Çin'e girişine izin verilmediğini açıkladı
DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus Kovid-19'un kökenini araştıracak uluslararası uzmanlardan oluşan bilim heyetinin Çin'e girişine izin verilmemesinden "büyük hayal kırıklığına" uğradığını bildirdi.
05-01-2021 22:57

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenini araştıracak uluslararası uzmanlardan oluşan bilim heyetinin Çin'e girişine izin verilmediğini duyurdu.
Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle 2021'in ilk basın toplantısını düzenledi. Kovid-19'un kökeni araştırmak için bu hafta Çin'e gitmesi beklenen uluslararası bilim insanlarının durumuna ilişkin konuşan Ghebreyesus, "Bugün, Çinli yetkililerin Çin'e gidecek heyet için gerekli izinleri henüz tamamlamadığını öğrendik. Ekibin iki üyesinin (Çin'e) yolculuklarına çoktan başlamış olması ve diğerlerinin de son dakikada seyahat edememesi nedeniyle bu haber beni büyük hayal kırıklığına uğrattı." dedi.
Üst düzey Çinli yetkililerle temas halinde olduğunu aktaran Ghebreyesus, "virüsün kökenini araştırma misyonu"nun DSÖ ve uluslararası heyet için "öncelik" olduğunu Çinli yetkililere bir kez daha açıkça ilettiğini belirtti.
DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise vize sorununun DSÖ bilim heyetinin Çin'e girişine engel olduğunu söyledi.
DSÖ, 2021'in ilk haftasında virüsün kökenini araştırmak için 10 uluslararası bilim insanının Çin'e gideceğini bildirmişti. Heyetin, Kovid-19'un ilk patlak verdiği Vuhan kentini de ziyaret etmesi bekleniyordu.
DSÖ, Çin'de Kovid-19 kaynaklı ilk ölümün görülmesinden 1 yıl geçmesine rağmen virüsün kökenini araştıracak bilim heyetinin henüz Vuhan'a gitmemiş olmasından dolayı eleştirilere maruz kalıyordu.
İLGİLİ HABERLER
Ameliyathane teknikerleri atama bekliyor
Atama bekleyen ameliyathane teknikerleri sosyal medya ve basın aracılığıyla sesini duyurmaya çalışıyor
17-01-2021 13:13

İleri Haber
Ameliyathane teknikerleri, aylardır sosyal medya ve basın aracılığıyla atama taleplerini haykırmaya çalışıyor. “20 bin ameliyathane teknikeri atama bekliyor” başlıklı bir açıklama yayınlayan teknikerler, iş gücü bakımından önemli bir ihtiyaç olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilmesine rağmen atama oranın çok düşük olduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti:
“Cerrahide dünya standartlarına ulaşmak ve branşlaşarak, sağlıkta kaliteyi daha da artırmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane Teknikerliği bölümünün amacı; ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek, cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmaktır. Ameliyathane Teknikerliği’nden başka cerrahi teknikerliği adıyla da eğitim veren okulların isimleri 2008 yılında değiştirilerek ‘Ameliyathane Hizmetleri’ olmuştur. Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’de yaklaşık 50 üniversitedeki Ameliyathane Hizmetleri bölümünden mezun olan öğrenciler ‘Ameliyathane Teknikeri’ unvanı almaktadır. Ameliyathanenin tüm iş, işleyiş ve işlemlerine yönelik yükseköğretim kurumlarında yaklaşık 2 bin saat eğitim alan Ameliyathane Teknikerleri, ameliyathanenin en doğal üyeleridir."
“20 bin Ameliyathane Teknikeri mezunu olarak 2 yıl boyunca teorik ve pratikte ameliyathane eğitimi aldık. Stajlarda çoğunlukla scrub ve bunun yanında sirküle olarak gerekli donanıma sahip bir şekilde mezun olduk ancak binlerce ameliyathane odaları varken ve hasta güveni en üst seviyeye çıkarmayı amaçlarken son 3 alımda 36.0 ve 10 gibi rakamlar aldık. Hastanın güvenliği için bize daha çok ihtiyaç duyulması gerekir. Ameliyathanelerde oluşan kazaları minimize etmek amacıyla alanında uzman Cerrahi Ameliyathane Teknikerlerinin önemi artırılıp oda adetince en az 1 Cerrahi Ameliyathane Teknikeri bulundurma zorunluluğu ve bu çerçevede Personel Dağılım Cetveli (PDC) tablosundaki sayının arttırılması talep ediyoruz”
Vaka sayıları artıyor: Çin'de beş günde 1500 yatak kapasiteli hastane inşa edildi
Çin'de uzun bir süre kontrol altında kaldıktan sonra koronavirüs vakalarının yeniden artmaya başlaması nedeniyle Pekin'de beş gün içinde 1500 odalı bir hastane inşa edildi.
17-01-2021 08:26

Çin Ulusal Sağlık Komisonu, Pekin'e komşu olan Hebei eyaletinde 24 saat içinde 130 yeni Koronavirüs vakası tespit etti. Çin devlet haber ajansı Xinhua, yeni vaka sayısının 100'ü geçmesinin ardından 6 hastane inşa edildiğini ve toplam kapasitenin 6 bin 500 olduğunu duyurdu.
Covid-19 pandemisinin ilk kez ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinde geçen yıl şubat ayında bir hafta içinde binlerce kişiye hizmet veren bir pandemi hastanesi kurulmuştu.
Resmi verilere göre son 24 saatte 168 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 168 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 550 yeni vaka tespit edildi.
16-01-2021 21:13

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 168 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 550 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 902.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 23 bin 832'ye, toplam vaka sayısı 2 milyon 380 bin 665'e yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise 2 bin 265.
BM Genel Sekreteri: İhtiyaç fazlası koronavirüs aşılarını paylaşın
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ihtiyaç fazlası aşıların paylaşılması çağrısında bulundu.
15-01-2021 23:54

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısının yüksek gelirli ülkelere hızla ulaştığını, dünyanın en yoksullarının ise mahrum kaldığını belirterek, "ilave anlaşmalar peşinde koşan, ihtiyaçtan fazla aşı tedarik eden ülkelere ellerindeki fazla dozları paylaşmaları" çağrısı yaptı.
Guterres, Covid-19 ölümlerinin 2 milyonu geçmesinin ardından yayımladığı video mesajında, kayıpların ''yürek burkan bir dönüm noktasına'' ulaştığına dikkati çekti.
Bu şaşırtan rakamların ardında isimler, yüzler ve yemek masalarında hiçbir zaman dolmayacak boş sandalyelerin kaldığını belirten Guterres, salgına karşı küresel koordineli bir çabanın olmamasını eleştirdi ve hayatını kaybeden iki milyon kişinin anısına ülkelere daha büyük bir dayanışma sergilemeleri çağrısı yaptı.
'BİLİM BAŞARDI AMA DAYANIŞMA BAŞARISIZ OLDU'
Aşı konusunda da bir boşluk olduğuna dikkati çeken Guterres, şunları kaydetti:
"Aşı, yüksek gelirli ülkelere hızla ulaşırken dünyanın en yoksullarına hiçbir şey yok. Bilim başardı ama dayanışma başarısız oldu. Bazı ülkeler, ilave anlaşmalar peşinde hatta ihtiyaçtan fazlasını tedarik ediyor. Hükümetlerin halkını koruma sorumluluğu var ama aşı milliyetçiliği başarısızlığa neden oluyor ve küresel iyileşmeyi geciktiriyor. Ülkelerin fazla doz aşılarını paylaşmasına ihtiyacımız var."
Denizlispor, bir futbolcusunun Covid-19'a yakalandığını açıkladı
Denizlispor Kulübü, bir futbolcusunun koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.
15-01-2021 20:16

Denizlispor Kulübü, bir futbolcusunun yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığını duyurdu.
Kulüpten yapılan açıklamada, "Takımımızın, Süper Lig'in 19. haftasında Atakaş Hatayspor ile oynayacağı maç öncesinde; teknik heyetimiz ve futbolcularımız ile tesis çalışanlarımıza rutin Covid-19 PCR testi uygulanmıştır. Yapılan testler neticesinde bir futbolcumuzda pozitif sonuca rastlanmış olup, futbolcumuzun; takip, izolasyon ve tedavi sürecine ilgili protokoller doğrultusunda derhal başlanmıştır" denildi.
Resmi verilere göre son 24 saatte 169 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 169 kişi hayatını kaybederken, 8 bin 314 yeni vaka tespit edildi.
15-01-2021 19:24

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 169 kişi hayatını kaybederken, 8 bin 314 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 921
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 23 bin 664'e, toplam vaka sayısı 2 milyon 373 bin 115'e yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise 2 bin 311.