DSÖ: Koronavirüsle mücadele için hızlı ve kararlı hareket ettik

DSÖ: Koronavirüsle mücadele için hızlı ve kararlı hareket ettik

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Covid-19 salgınına ilişkin ihtiyacı olan ülkelere milyonlarca test kiti ve koruyucu ekipman gönderdiklerini ifade ederek, "DSÖ, şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda kararlıdır" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) vakaları ortaya çıktığından itibaren dünyayı uyarmak için "hızlı" ve "kararlı" hareket ettiklerini ifade etti.

Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans olarak düzenlenen basın toplantısında, Çin'in Hubey eyaletinin başkenti Wuhan'da 1 Aralık 2019'da görülen salgınla ilgili izledikleri süreci kronolojik olarak aktardı.

'HIZLI VE KARARLI HAREKET ETTİK'

Ocak ayından itibaren virüs konusunda sık sık basın toplantısı düzenlediklerini, hatta buna ilişkin eleştirildiklerinin de altını çizen Ghebreyesus, "DSÖ, başından itibaren dünyayı uyarmak için hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etti. Erkenden ve sık sık sözlü uyarıda bulunduk." dedi.

"DSÖ, şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda kararlıdır" ifadesini kullanan Ghebreyesus, öte yandan ihtiyacı olan ülkelere milyonlarca test kiti ve koruyucu ekipman gönderdiklerini ekledi.

Ghebreyesus, kronolojik sıralamada, uluslararası topluma sık sık yaptığı "Çin'e seyahat kısıtlamaları getirmeyin" uyarısına ise değinmedi.

'ÇİN'E UYGULANAN KISITLAMALAR İÇİN BİR GEREKÇE YOK'

DSÖ, 30 Ocak'ta Covid-19'a ilişkin "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmişti. Ghebreyesus, karar için, "Temel sebep Çin'de olup bitenler değil, diğer ülkelerde olanlar" diyerek, Çin ile ticari aktiviteleri ve ülkeye yapılan seyahatleri kısıtlamak için hiçbir gerekçe olmadığını savunmuştu.

Ghebreyesus, 3 Şubat'ta ise Çin'e uygulanan ticaret ve seyahat kısıtlamalarına karşı olduklarını belirtmişti.