DSÖ Genel Direktörü: Salgın bitmekten çok uzak

DSÖ Genel Direktörü: Salgın bitmekten çok uzak

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, yeterli imkanlar olmasına rağmen bunların dünya genelinde kullanılmadığını söyledi ve "Haftada neredeyse 50 bin dozla salgın bitmekten çok uzak" ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Almanya’da dün başlayan Dünya Sağlık Zirvesi’nin açılışında pandemiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeterli imkanlar olmasına rağmen bunların kullanılmadığını belirten Ghebreyesus, "Salgın bitmekten çok uzak" dedi.

Ghebreyesus, zirvede sorulan 'Salgın ne zaman bitecek?' şeklindeki soruya "Cevabım, 'Dünya, sona erdirmeyi seçtiğinde salgın sona erecek'. Bu bizim elimizde. İhtiyacımız olan tüm araçlara sahibiz, etkili halk sağlığı araçları ve etkili tıbbi araçlar. Ancak dünya bu araçları kullanmadı, haftada neredeyse 50 bin dozla salgın bitmekten çok uzak. Bildiğiniz gibi bu yıl sonuna kadar her ülkenin nüfusunun yüzde 40'ını aşılamayı hedefledik" sözleriyle yanıt verdi. 

G20 ve yüzde 40 aşılamaya ulaşan ülkelerin, Covid-19 aşı sırasında yerlerini diğer aşı ihtiyacı olan ülkelere vermesi gerektiğini belirten Ghebreyesus, ancak bu şekilde salgının üstesinden gelinebileceğini söyledi.