DSÖ, Çin aşısı Sinopharm'a acil kullanım onayı verdi

DSÖ, Çin aşısı Sinopharm'a acil kullanım onayı verdi

Dünya Sağlık Örgütü, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan ve Pakistan'da yaklaşık 65 milyon insana hali hazırda vurulan Sinopharm aşısına acil kullanım onayı verildiğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); Çin'de Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü ve Sinopharm tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısına acil kullanım onayı verdi.

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, aşının semptom gösteren ve hastaneye yatan vakalarda yüzde 79 etkinliğe sahip olduğu duyuruldu. Aşının 18 yaş ve üzerindekilere iki doz halinde uygulanması tavsiye edildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, DSÖ 60 yaş üzerinde az sayıda kişinin klinik araştırmalara dahil edildiğini, bu sebeple de bu yaş grubu için etkililiğin net bir biçimde tahmin edilemediğini belirtti. Bununla birlikte aşının 60 yaş ve üstü kişilerde farklı bir etkinlik oranı göstermesinin beklenmediği aktarıldı. Aşı ayrıca, 2-8 derece sıcaklıkta saklanabilmesi nedeniyle kullanım kolaylığına sahip.

SINOVAC AŞISI ONAY BEKLİYOR

Sinopharm aşısına verilen acil kullanım olayı, DSÖ'nün Batılı olmayan ülkelerde geliştirilen bir aşıya verdiği ilk onay oldu. DSÖ daha önce Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson ve Moderna aşıları için acil kullanım onayı vermişti.

Raporlara göre, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan ve Pakistan'da yaklaşık 65 milyon insana hali hazırda Sinopharm aşısı vuruldu.

Öte yandan DSÖ'nün bir diğer Çinli aşı üreticisi Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı hakkında da karar vermesi bekleniyor.

Türkiye'de bugüne kadar kullanılan Çin menşeili aşı da Sinovac'ın ürettiği aşıydı.

DSÖ'NÜN ONAYI NEDEN ÖNEMLİ?

DSÖ tarafından verilen onay, ulusal merciler için aşının güvenli ve etkili olduğu yönünde bir kılavuz sunuyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu onayın ülkelere "kendi onay mekanizmalarını hızlandırmak adına güven" vereceğini söyledi.

Ayrıca DSÖ onayı, söz konusu aşının, yoksul ülkelere aşı sunmak üzere kurulan COVAX programında da kullanılabileceği anlamına geliyor.

Sinopharm aşısına verilen acil kullanım onayının, tedarik sorunlarını çözmede önemli bir adım olması bekleniyor.

DAHA FAZLA