DSÖ: Afganistan'daki sağlık merkezlerinin yüzde 90'ı kapanma riskiyle karşı karşıya

DSÖ: Afganistan'daki sağlık merkezlerinin yüzde 90'ı kapanma riskiyle karşı karşıya

Ülke genelindeki 2 bin 300 sağlık tesisinin yaklaşık yüzde 90'ının bu hafta itibarıyla kapanabileceğini söyleyen Brennan, tıbbi malzemelerin Mezar-ı Şerif şehrine gönderilmeye devam ettiğini aktardı.

Fotoğraf: AFP/MSF

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bölgesel Acil Durum Direktörü Rick Brennan, Afganistan'da yüzlerce sağlık merkezinin, buraları finanse eden Batılı bağışçıların Taliban'la irtibat kurmalarını yasaklaması nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Brennan, Reuters'a verdiği mülakatta, ülke genelindeki 2 bin 300 sağlık tesisinin yaklaşık yüzde 90'ının bu hafta itibarıyla kapanabileceğini dile getirdi. Daha fazla ayrıntı vermeyen yetkili, Batılı bağışçıların Taliban'la irtibatlarını engelleyen düzenlemelerinin olabileceğini kaydetti.

'YÜZDE 90'I İLERLEYEN GÜNLERDE KAPANACAK'

"Bunların (sağlık tesislerinin) büyük bir kısmında operasyonlara ara vereceğiz. Bazı tahminlere göre yüzde 90'ı muhtemelen haftanın ilerleyen günlerinde kapanacak" diyen Brennan, "Bu da artan hastalık ve ölümle neticelenecek" diye konuştu.

Euronews'in haberine göre Brennan, Birleşmiş Milletler'e bağlı DSÖ'nün, sağlık merkezlerinin 500'üne finansman, ekipman ve malzeme sağlayarak boşluğu doldurmaya çalıştığını belirtti. DSÖ’nün tıbbi teslimatlar için Doha ile bağlantı kurduğunu da aktaran Brennan, "Muhtemelen gelecek hafta içinde Katar hükümetinden Kabil'e iki veya üç uçak malzeme gönderilmesini umuyoruz" dedi.

'TIBBİ MALZEMELER MEZAR-I ŞERİF'E GÖNDERİLMEYE DEVAM EDİLİYOR'

Kabil Havaalanı'ndaki tahliyeler nedeniyle yaşanan kaos, özellikle insani yardım çalışmalarını sekteye uğratmıştı. Bu süreçte DSÖ ve diğer yardım kuruluşları Afganistan'a tıbbi malzeme sevk etmekte zorlandı.

Konuya ilişkin bilgi veren Brennan, tıbbi malzemelerin Mezar-ı Şerif şehrine gönderilmeye devam ettiğini ve DSÖ’nün Pakistan'dan üzerinden karayolu seçeneğini de araştırdığını söyledi.

On yıllardır savaşın içerisinde olan Afganistan, sağlık dahil birçok alanda dışa bağımlı bir şekilde ayakta duruyor.

Taliban'ın Afganistan'ın tamamını ele geçirmesiyle birlikte Batılı devletler, örgütün yönetimine ilişkin izle-gör politikasını benimsiyor.