DSÖ Acil Durum Direktörü: Salgının ikinci yılı, ilk yıldan daha ağır olabilir
Dünya Sağlık Örgütü'den (DSÖ) Dr. Michael Ryan, koronavirüs salgının ikinci yılının ilkinden çok daha ağır olabileceğini belirtti.
14-01-2021 21:48

DSÖ Acil Durum Programı Direktörü Dr. Michael Ryan, “İkinci yıla giriyoruz ve yayılma hızı ile izlediğimiz bazı diğer sorunlar dikkate alındığında ikinci yıl, ilkinden çok daha ağır olabilir” ifadesini kullandı.
Son iki hafta içinde örgüte gelen verilerin, hastalığın 'tekrar zirve yaptığına' işaret ettiğini kaydeden Dr. Ryan, kuzey yarımkürede, özellikle de Avrupa ve Kuzey Amerika’da, 'ideal kasırganın' gözlemlendiğini belirterek, “Enfeksiyonun yayılmasında artışa neden olan faktörler ayaz, kapalı alanlardaki kalabalıklar ve dolaşımdaki yeni koronavirüs mutasyonları oldu” dedi.
İLGİLİ HABERLER
DSÖ'den koronavirüs tedbirlerini kaldıran ülkelere uyarı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa bölgesindeki 20'den fazla ülkenin koronavirüs yasaklarını gevşetmesini eleştirdi. Yapılan açıklamada, "Virüs affetmiyor, sabırlı ve dirençli olmalıyız" denildi.
30-04-2020 16:53

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa merkezi, haftalık bir basın toplantısı düzenledi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile ilgili güncel verilerin paylaşıldığı toplantıda Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Henri Kluge açıklamalarda bulundu.
‘DİRENÇLİ, SABIRLI OLMALIYIZ’
Sözcü'nün aktardığına göre Kluge, Avrupa bölgesindeki 44 ülkeden 21’inin koronavirüse bağlı yasak ve kısıtlamaları gevşettiğini ve 11’inin de yakın gelecekte bu yasakları kaldırma planları olduğunu söyleyerek uyarıda bulundu.
Ülkelerin bu tür yasakları kaldırırken dikkatli olması gerektiğini söyleyen Kluge, “Daha önce de söylediğim gibi, bu virüs affetmez. Uyanık, dirençli, sabırlı olmalıyız ve olası tedbirlere ne zaman ve ne kadar büyük olurlarsa olsun hazır olmalıyız” diye ekledi.
'AVRUPA SALGININ MERKEZİNDE'
Dr. Kluge, geçiş sürecinde sağlık sistemlerinin hem normal sağlık hizmetleri verme hem de virüsle mücadele etme kapasitesi olduğunu da dile getirdi.
Kluge, “Avrupa, salgının merkezinde. Bugün dünya genelindeki vakaların yüzde 46’sı Avrupa merkezli, ölümlerin ise yüzde 63’ü Avrupa merkezli. Avrupa genelinde bir yavaşlama olabilir fakat bölge genelinde durum çok dağınık. Her ülkenin yeni normale ulaşmak için kendi rotası var” dedi.
'KAWASAKİ HASTALIĞINI İNCELİYORUZ'
Dünya Sağlık Örgütü basın toplantısı sırasında son dönemde çocuklarda görülen Kawasaki hastalığı ve koronavirüs ile ilgili incelemelerin devam ettiği belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupalı Teknik Danışmanlar Grubu’nun başkanı olan ve aynı zamanda Bristol Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan Adam Finn, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Finn, “Koronavirüsü testi pozitif çıkan çocukların sadece yarısında bu durum görüldü. Bu enfeksiyonun son bir komplikasyonu olabilir. Henüz bir spekülasyon yapmak uygun olmaz. Bu sorunun boyutu ve doğası şimdi ortaya çıkmaya başladı” dedi.
Basın toplantısında söz alan DSÖ Avrupa Bölgesi Acil Durum Koordinatörü Dr. Dorit Nitzan da çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Dr. Nitzan, “Klinik ağımız ve uzmanlarımızla Covid-19 ile bu hastalık arasında bağlantı kurmaya çalışıyoruz” dedi.
DSÖ verilerine göre hazırlanan rapor: Türkiye salgın vakalarında ilk 3'e yükseldi
Polimetre'nin DSÖ verilerini kullanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye günlük vaka sayısında ABD ve İngiltere’den sonra 3. sıraya kadar yükseldi.
23-04-2020 07:46

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin raporlar hazırlayan Polimetre, günlük vaka sayısında ABD, İngiltere ve Türkiye’nin ilk üçte olduğunu belirterek tablo için “ciddi uyarı” notu düştü.
Polimetre, DSÖ'nün verilerinden yola çıkarak koronavirüsün karşılaştırmalı istatistiki tablosunu raporlaştırdı. 21 Nisan 2020 raporuna göre, Türkiye günlük vaka sayısında ABD ve İngiltere’den sonra 3. sıraya kadar yükseldi.
Ortaya çıkan son tablo için “Ciddi bir uyarı” notu düşülen raporu yorumlayan Polimetre’den Mehmet Günal Ölçer, “Ben matematik mühendisiyim, rakamları yorumlayarak bakıyorum. Salgının 2 ay içinde Avrupa’da birçok ülkede sona ereceğini hesaplayabiliyoruz. İki ay sonra Avrupa’da biterse üç ay sonra da Türkiye’de biter” tahmininde bulundu.
ÖLÜM YOĞUNLUKLARI
Ölçer, koronavirüs rakamlarını raporlaştırma yöntemlerini şöyle anlattı:
“DSÖ her gün saat 12.00’da verileri açıklıyor. Biz yeni verileri eski verilerin üzerine ekleyerek günlük rapor oluşturuyoruz. İlk günden bu yana her ülke için milat tanımlıyoruz, her ülkenin miladı olarak da o ülkede ilk korona ölümünün gerçekleştiği günü kabul ediyoruz. Türkiye’de 33. gündeyiz. 33. günde İtalya, İsviçre, İspanya neredeydi bunlara bakıyoruz. Bunlara bakarken salt olay ve ölüm sayılarına değil ayrıca olay ve ölüm yoğunluklarına da bakıyoruz. Olay/ölüm yoğunluğu tanımlarından anlaşılması gereken 1 milyon nüfus başına düşen olay/ölüm sayılarıdır. Örnek vermek gerekirse 21 Nisan tarihinde Brezilya’da 113, Kanada’da 110 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Sayılar birbirine yakın gibi gözükmektedir. Ancak Kanada’nın nüfusunun 37 milyon olmasına karşılık Brezilya’nın nüfusunun 210 milyon olması bu 2 ülkenin ölüm yoğunlukları arasında yaklaşık 5.5 misli fark yaratıyor.”
ÇOK CİDDİ UYARI
Polimetre’nin Korona Günlük Raporu, DSÖ'nün her gün Türkiye saatiyle 12.00 sıralarında yayımlanan istatistiki bilgileri esas alınarak hazırlanmış.
Türkiye’nin toplam vaka sayılarında 7. sırada, toplam ölüm sayılarında 12. sırada olduğu belirtilen raporda şu değerlendirmelerde bulunuluyor: “Günlük olay sayısında Türkiye dünyada ABD ve İngiltere’den sonra 3. sıraya yükseldi. Bu çok ciddi bir uyarıdır. Türkiye’nin günlük olay sayıları sıralamasında, günlük ölüm sayıları sıralamasından daha yukarıda yer alması, önümüzdeki günlerde ölüm sıralamasındaki yerimizin daha yukarılara çıkacağına işaret etmektedir. Bugünkü verilere göre olay sayısında 3. sıraya çıkmış olmamız vahim bir durumdur.”
'3 AY SONRA BİTER'
Türkiye’yi demokrasi endeksindeki ülkelerle karşılaştırmalı olarak değerlendirdiklerini anlatan Mehmet Günal Ölçer, ortaya çıkan tabloyu şöyle değerlendirdi:
“İspanya’nın ölüm ivmesine baktığımızda, ivmenin negatif olduğu ve süreklilik arz ettiği görülmektedir. İspanya’nın ortalama ölüm hızının, ortalama ivmeye bölünmesi halinde İspanya’da ölümlerin ne zaman sona ereceğini hesaplamak mümkün olur. Kabaca rakamlarla konuşacak olursak bu 800/20=40 günü işaret etmektedir. Ben matematik mühendisiyim rakamları yorumlayarak bakıyorum. İki ay sonra bu gidişi sürdürürse adını andığım ülkelerde sevindirici haberleri görürüz. İki ay sonra Avrupa’da biterse üç ay sonra da Türkiye’de biter.”
Resmi verilere göre son 24 saatte 159 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 159 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 435 yeni vaka tespit edildi.
20-01-2021 20:12

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 159 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 435 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 752.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 24 bin 487'ye, toplam vaka sayısı 2 milyon 406 bin 216'ya yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise 2 bin 102.
Salgın döneminde 6 milyon yurttaş sağlık hizmeti alamayacak: 'Tüm GSS borçları silinsin'
Yeni yılla birlikte GSS prim borcu bulunan 6 milyon yurttaş sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy konuyu Meclis gündemine taşıdı.
20-01-2021 12:40

İleri Haber
HDP Milletvekili Oya Ersoy, 6 milyon yurttaşın GSS borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayacağını belirterek, “Bu durum iktidarın halktan toplamış olduğu vergileri nerelerde harcadığının bir sonucudur” dedi. Ersoy, TBMM’ye bir araştırma önergesi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da yanıtlanması istemi ile soru önergesi verdi.
Yeni yılla birlikte Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan 6 milyon yurttaş sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “Bu ülkede 6 milyon yurttaş primlerini ödeyemediği için sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsa bu durum iktidarın halktan toplamış olduğu vergileri nerelerde harcadığının bir sonucudur. Bakın bugün bu ülkede istihdam zaten azalmıştı, pandemi ile beraber işsizlik sayısı 10,7 milyona yükselmiştir. Tutup iktidar işsiz olan, iş bulamayan yurttaşlara prim borcunu ödersen sağlık hizmeti alırsın diyor. Zaten bir işi olsaydı bu yurttaşların prim borçları da olmazdı” dedi.
‘TAKSİDİNİ ÖDERSEN SAĞLIK HİZMETİ ALIRSIN’
Ersoy, 2020 yılı başında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile GSS borcu bulunan yaklaşık 6 milyon yurttaşın Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yılsonuna kadar yararlanabilmesinin önünün açıldığını ancak bu sürenin 31 Aralık’ta sona ermesi ile prim borcunu ödeyemeyen yurttaşlara tekrar sağlık hizmetlerinden faydalanma koşulu getirildiğini ifade etti. Buna göre ağustos 2020 öncesine ait kesinleşmiş tüm prim borçları bulunan yurttaşların borçları otomatik olarak yeniden yapılandırılmış ve borcunu yapılandıranlardan ancak ilk taksitini ödeyenler ve cari dönemde 60 günden fazla borçları olmayanlar ile bu yurttaşların bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğini hatırlatan Ersoy, “Sağlık hizmetlerinden yararlanılması amacı ile getirilen bu ‘koşul’ birçok yurttaşın prim borçlarını ödeyememesi sonucunda hastanede tedavi edilmemesine ve sağlık hakkına ulaşmasına engel olmuştur” ifadelerini kullandı.
‘TÜM GSS BORÇLARI SİLİNSİN’
Tüm dünyanın salgın ile boğuştuğu dönemde GSS borcu olduğu gerekçesi ile yurttaşların sağlık hizmetinden mahrum bırakılmasının toplum sağlığının tehlikeye attığını ve insanların hastalıkla yüz yüze bırakıldığını ifade eden Ersoy, salgın döneminde yurttaşların GSS borcu yüzünden mağdur olmaması, sağlık hakkının ücretsiz olarak verilmesinin sağlanması ve gerekli düzenlemelerin yapılmasının TBMM’nin görev ve sorumluluğunda olduğunu söyledi.
Ersoy, bu nedenle de GSS borçlarının silinmesi ve sağlık hakkının ücretsiz olarak verilmesinin sağlanması ve gerekli düzenlemelerin yapılması için Meclis Araştırmasının açılması için önerge verdi.
Ayrıca Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması amacı ile verdiği önergede şu soruları yöneltti:
Bu bağlamda;
1.Sağlık Bakanlığının, Genel Sağlık Sigortasına borcu olan 6 milyon yurttaşın prim borçlarının silinmesi ve sağlık hizmetlerinden yararlanması amacı ile herhangi bir çalışması var mıdır?
2.Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını ödeyemeyen yurttaşlara sağlık hizmeti verilmeyerek, ancak sağlık hizmeti bedeli ödenirse yararlanabileceklerinin söylenmesi yurttaşların sağlığını hiçe sayan bir uygulama değil midir?
3.Özellikle pandemi döneminde Genel Sağlık Sigortasına borcu olan yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları için ne yapmaları gerekecektir? Kendilerinde ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerde Covıd-19 belirtileri olduğu zaman nereye başvuracaklardır? Tedavilerini Sağlık Bakanlığı üstlenecek midir?
4.2019-2020 yılında Genel Sağlık Sigortasına borcundan dolayı, hastaneye başvurduğu halde sağlık hizmeti verilmeyen kaç yurttaş vardır? Başvuranlar arasında Covid-19 hastası var mıdır?
5.Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevi toplum sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle sağlık güvencesi olmayan yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmıyor oluşu toplum sağlığını tehdit etmiyor mu?
6.Sağlık Bakanlığı'nın 2021 yılında şehir hastaneleri için ayırdığı tutar bütçenin büyük kısmını oluşturarak 16 milyar 392 milyon TL'ye çıkmıştır. Bakanlık olarak bu bedelin borcunu ödeyemediği için belki de hayatını kaybetme riskini yaşayan yurttaşlar için harcanması söz konusu değil midir?
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.
20-01-2021 11:32

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans aracılığıyla bugün toplanacak. Koca'nın toplantı sonrası yazılı açıklama yapması bekleniyor.
Saat 17.00'de başlayacak olan toplantının gündemi aşılama süreci ve salgındaki son durum olacak.
Aşılama programının birinci aşamasının ikinci adımı dün başlamıştı. Bu kapsamda, huzurevleri ve bakımevlerinde kalanlar ile buradaki personelin aşılanmasına başlanmıştı.
SALGINDA SON DURUM
Türkiye'de dün (19 Ocak) açıklanan son resmi verilere göre, 175 bin 133 koronavirüs testi yapıldı, 6 bin 818 kişinin testi pozitif çıktı, 167 kişi yaşamını yitirdi. Ağır hasta sayısı 2 bin 162 oldu, iyileşen sayısı 2 milyon 277 bin 987'ye yükseldi.
Vaka sayısı 2 milyon 399 bin 781, vefat sayısı 24 bin 328, ağır hasta sayısı 2 bin 162 oldu. Son hasta sayısı 761 olarak kaydedilirken iyileşen kişi sayısı 7 bin 218 olarak verildi.
Test sayısı 27 milyon 698 bin 556'ya ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 399 bin 781, can kaybı sayısı 24 bin 328, ağır hasta sayısı 2 bin 162 oldu.
2 sağlık emekçisi daha koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi
TTB, sağlık emekçileri Hatice Arıkan ve Ramazan Ateş'in Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
20-01-2021 07:27

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle iki sağlık emekçisinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.
AKP iktidarının ''Hakkınız ödenmez'' dediği fakat salgınla mücadelede yalnız bıraktığı sağlık emekçileri hayatlarını kaybetmeye devam ediyor.
TTB'nin yaptığı sosyal medya paylaşımlarına göre, Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi'nde görev yapan Tıbbi Sekreteri Hatice Arıkan ve Hatay İskenderun Devlet Hastanesi'nde görev yapan Radyoloji Teknisyeni Ramazan Ateş koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi.
Bursa'da Diş Hekimini bıçaklayan sanık tahliye edildi
Bursa'da dişini çekerken hekimi Hamdi Gören'i göğsünden yaralayan M.D.'ye verilen 11 yıl 8 aylık hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Cezası 6 yıl 3 aya indirilen sanık, bu kararla tahliye edildi.
19-01-2021 23:24

Bursa'da diş çektirmek için gittiği hastanede, diş hekimi Hamdi Gören'i (55) göğsünden bıçaklayarak ağır yaralayan ve "iyi hal" indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan M.D.'nin (20) cezası, istinaf nahkemesince 6 yıl 3 aya düşürüldü. M.D., kararla birlikte tahliye edildi.
Demirören Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, mahkeme heyeti, sanığa "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan verilen 11 yıl 8 aylık hapis cezasının kaldırılarak "ağırlaşmış kasten yaralama" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası hükmetti. Ayrıca sanığın iki yıldır tutuklu bulunmasını göz önüne olan heyet, sanığın hükümle birlikte tahliyesine karar verdi.
Bursa 15. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonunda tutuklu sanık M.D., "kamu görevlisine karşı kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan iyi hal indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Taraflar, karara istinaf mahkemesinde itiraz etti. Müşteki avukatının itirazını reddeden Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, sanık avukatı Erdal Yıldız'ın itirazını ise kabul etti.
İstinaf mahkemesinde görülen duruşmada sanık M.D. çok pişman olduğunu öne sürdü. Hamdi Gören ise sanığın diş çekimi işleminden sonra kendisini bıçakladığını ifade ederek, "Çekim sırasında değil, hekim masasına oturduğumda bıçaklandım. 'Kalbimden bıçakladım' diye bağırınca hemşire güvenliği çağırmak için odadan çıktı. O sırada yaklaşık 5 dakika odada yalnız kalmış olabiliriz, tekrar bıçaklamamış olabilir" diye konuştu.
Duruşmada savcı ise sanığın kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırıldığını ancak doktorda tek bıçak darbesi oluşu, sanığın eylemine devam edebilecek durumda olmasına rağmen devam etmemesi ve doktora tıbbi müdahaleyi engellemediği gerekçelerinin göz önüne alınarak, "yaralama" suçundan hüküm kurulmasını ve tahliye kararı verilmesini istedi.
Önceki yıl Eylül ayında Bursa Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi’nde meydana gelen olayda, şüpheli M. D., dişini çektirmek için gittiği hastanede canını acıttığını ileri sürdüğü hekim H. G.’yi göğsünden bıçaklayarak yaralamıştı.
Resmi verilere göre son 24 saatte 167 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 167 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 818 yeni vaka tespit edildi.
19-01-2021 20:59

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 167 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 818 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 761.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 24 bin 328'e, toplam vaka sayısı 2 milyon 399 bin 781'e yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise 2 bin 162.