DSÖ: 3. doz aşılar bekleyebilir, ilk ya da ikinci dozu olmayan ülkelere bağışlanmalı

DSÖ: 3. doz aşılar bekleyebilir, ilk ya da ikinci dozu olmayan ülkelere bağışlanmalı

Henüz ilk ya da ikinci doz aşılarını olmamış ülkelere aşı bağışlanması çağrısı yapan DSÖ Genel Direktörü, 3. dozların bekletilebileceğini vurguladı.

Nüfusunun sadece yüzde 1-2’sini aşılayan ülkeler için 3. doz aşıların ertelenmesi çağrısı yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşılarının henüz daha ilk ya da ikinci dozlarını bile olamamış insanların olduğu ülkelere bağışlanması gerektiğini ifade etti.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’yi ziyaretinde basına konuşan DSÖ direktörü, dünyada aşılama oranları yükselmediği sürece daha güçlü varyantların ortaya çıkabileceği konusunda uyararak, takviye (üçüncü, Türkiye için üç veya dördüncü doz) aşılarının henüz daha ilk ya da ikinci dozlarını bile olamamış insanların olduğu ülkelere bağışlanması gerektiğini ifade etti.

Takviye dozlarının etkili olup olmadığına dair süregelen tartışmaya da dikkat çeken Ghebreyesus, bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerin üçüncü dozu olabileceğini ancak bunun da nüfusun çok küçük bir kısmını temsil ettiğini belirtti.

Türkiye’de bugüne dek yaklaşık 7,6 milyon doz takviye aşısı (3’üncü doz) yapılırken, bunun çoğunluğunu, etkinliği düşük kabul edilen Sinovac aşısından iki doz vurulduktan sonra, daha yüksek koruma için BioNTech olanlar oluşturdu.

DAHA FAZLA