DSM'den İkinci Şam Ziyareti: 'Seçime Katılma Önerisi Sunuldu'

DSM'den İkinci Şam Ziyareti: 'Seçime Katılma Önerisi Sunuldu'

Suriye hükümeti ve DSM arasındaki görüşmelerin ikincisi de gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin açıklamada, "Bakış açılarını anlamak için tartışmalar yürütüyoruz" denildi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyeti, Suriye’nin başkenti Şam’a bugün ikinci ziyaretini gerçekleştirdi.

Al-Watan gazetesinin haberinde DSM Eş Başkanı Riyad Derar’ın görüşlerine yer verildi. Derar, heyetin yerel yönetim ve özerklik meselelerini tartışmak için Şam’a ziyarette bulunduklarını söyledi.

Derar, “Her iki tarafın bakış açısını anlamak için tartışmalar yürütüyoruz. Kararların alınabilmesi için daha çok fikir alışverişi yapmamız gerekiyor” dedi.

YEREL SEÇİMLERE KATILMA TEKLİFİ

Görüşmede ayrıca Şam’dan bir teklif yapıldığı da belirtildi.

Şam’ın, önümüzdeki ay yapılacak yerel seçimlere özerk bölgelerin katılması önerisinde bulunduğunu açıklayan Derar, DSM’nin özyönetim yapısını korumakta ısrarcı olduğunun altını çizdi.

‘KONU MASAYA YATIRILACAK’

Derar, “Kamişlo’dan gelen heyet, bu konunun masaya yatırılması için geri dönmeye karar verdi” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN SURİYE’DE OLMAYA HAKKI YOK’

Görüşmeye dair bazı detaylar aktaran DSM Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli ise Afrin konusunun da yapılan ilk görüşmede masada olduğunu söylemişti.

Eli, “Her iki taraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor” demiş ve “Başlıca amaç ve hedefimiz Afrin’in özgürlüğüdür” diye eklemişti.

NE OLMUŞTU?

Suriye Devlet Başkanı Esad, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıdan yaklaşık iki ay sonra, DSM Eş Başkanı İlham Ahmed’in başkanlık ettiği Demokratik Suriye Meclisi heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da Şam’a gitmişti.

DSM ilk görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada görüşmenin “Suriye krizinin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığını” ifade etmişti.

Açıklamada, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” bilgisi paylaşılmıştı.