‘DSİ temizlik yapmadığı için Marmaris’i sel vurdu’

‘DSİ temizlik yapmadığı için Marmaris’i sel vurdu’

Ormanlık alanda DSİ’nin yapması gereken temizlik yapılmadığı için Marmaris’te sel oldu.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ve CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı ile birlikte, sel ve su baskını yaşanan Marmaris’in İçmeler mahallesinde incelemelerde bulundu. Burak Erbay, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘MAALESEF DEDİĞİMİZ OLDU’

“Marmaris İçmeler bölgesindeyiz. Bu bölge yangılarla savaşarak bir mücadele verdi. Maalesef o zamanda söylemiştik; yangın öncesi alınması gereken tedbirler alınmamıştı, emniyet koridorları oluşmamıştı ve yangınlara 15 gün boyunca zamanında müdahale yapılmadığı için binlerce hektar alanımız yandı. Sonraki süreçte konun takipçisi olduk, savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve defalarca çağrı yaptık. ‘Buralar yağmur alan bölgeler’ dedik. ‘Rize’den sonra en çok yağmur alan bölge’ dedik. ‘Gerekli tedbirleri alın’ diye defalarca uyardık. ‘Buralar dağlık alanlar ve derelerin olduğu bölgeler. İlk yağmurlarda buralarda sel olur, felaket olur’ dedik ve maalesef dediğimiz oldu.

‘TEMİZLİK YAPILMADIĞI İÇİN MARMARİS’TE BU SEL OLDU’

Geçen hafta sonu, 4 Aralık akşamı şiddetli yağmur başladı ve maalesef Marmaris yangından sonra sele de yenildi. Defalarca söyledik, buralardaki yağan yağışın fazlalığını anlattık ve yangından sonra buraların kesim ihaleleri yapıldı. Şirketlere ihaleler verildi. Marmaris belediyemiz uyardı; bu kesimlerle ilgili bu dere yataklarında gerekli tedbirlerin alınmasını söyledi. Bakın, ağaçlar kesilmiş ve dere yatakları bu ağaçlarla dolduğu için bu yağan yağmurlarla sel oldu. Ormanlık alanlardaki Devlet Su İşleri’nin yapması gereken temizlik yapılmadığı için bu sel oldu Marmaris’te. Kentin içindeki dere yatakları Marmaris Belediyemiz tarafından temizlendi. Buradan bir daha çağrı yapıyoruz; konusunda uzman, bilgili kişilerin bu kesimleri sürdürmesi gerekiyor. Eğer bir an önce bu kesimler devam etmezse daha sonra olacak sellerde bölgemiz daha büyük tehlikeyle karşı karşıya kalacaktır. 11 Kasım’da, ağaç dikiyorum bahanesiyle ağaçların kökleri bile temizlenerek bütün bu sel felaketinin önün açıldı. Bu kesilen tomruklar kente indi ve bu dere yatakları da kapandı, sele sebep oldu. O yüzden buradan çağrı yapıyoruz; konun uzman kişileri tarafından bu alanların kesiminin devam etmesi, acilen bu temizliklerin yapılması lazım.”

‘CEREMESİNİ HALK ÇEKİYOR’

ANKA’nın haberine göre; CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı ise şöyle konuştu:

“Temmuzun son günlerinde Marmaris tarihin en büyük yangın felaketlerinden birini yaşadı. Yaklaşık yüzde 15’lik ormanlık alanımızı kaybettik. Dedik ki ‘Marmaris’i bundan sonra büyük bir sel felaketi, heyelan felaketi bekliyor. Bununla ilgili kurum ve kuruluşların gerekli önemleri alması gerekiyor’ dedik. Ama maalesef bu yanan ağaçların kesim ihalesini alan firmalar işlemleri yapmış fakat bütün tomrukları dere yataklarına bıraktıkları için bu felaketi yaşadık. Maalesef bu iktidarın liyakatsiz kadrolarının, iş bilmez kadrolarının yapmış olduğu zararların ceremesini halk ve ülkemiz çekiyor. Tekrar uyarımızı yapıyoruz; lütfen gerekli işlemleri düzgün bir şekilde, bilime uygun bir şekilde yapın ki insanlar canından, malından olmasın.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 4 Aralık günü gece saatlerinde etkisini arttıran sağanak yağış sele dönüşmüştü. Metrekareye 91 kilogram yağış düşen ilçede bazı mahallelere ulaşım kesildi. Ekiplerin sel suları ile mücadele ettiği Marmaris’te yetkililer zorunlu olmadıkça yurttaşların dışarı çıkamaması istenmişti.”

DAHA FAZLA