DSİ, mal ve hizmet alımına 6 ayda 377 milyon TL harcadı

DSİ, mal ve hizmet alımına 6 ayda 377 milyon TL harcadı

CHP Milletvekili Murat Emir, DSİ'nin harcamalarını paylaştı ve soru önergesi verdi.

DSİ, yılın ilk ayında bütçesinin yüzde 75'ini kullanarak 377 milyon TL'yi aşan harcama yaptı. Rakamları paylaşan CHP'li Murat Emir, "DSİ'nin yandaşları zengin etme derdinde" olduğunu söylerken, konuya ilişkin soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) 2022 yılının Ocak-Haziran dönemini kapsayan 6 aylık verilerini kamuoyu ile paylaştı. İdarenin, 2022 yılına 503 milyon 208 bin TL’lik mal ve hizmet alımı ödeneği ile başladığını belirten Emir, bu paranın 377 milyon TL’sinin yılın henüz ilk yarısında tüketildiği belirtti. Sayıştay’ın, "DSİ, elinde yeterli kadro varken özel sektöre proje yaptırıyor" tespitini anımsatan Emir, mal ve hizmet alımı yapılan kurum ve kuruluşların açıklanması çağrısında bulundu.

6 AYDA 377 MİLYON TL HARCANDI

Emir’in açıkladığı verilere göre DSİ, 2022 yılının ilk yarısında mal ve hizmet alımı için 377 milyon 246 bin 574 TL harcadı. 2021 yılının aynı döneminde ise bu kalemden 156 milyon 351 bin TL harcandığı bildirildi. DSİ’nin mal ve hizmet alımları giderlerinde bir yılda yaşanan artış yüzde 141 oldu.

ÖDENEĞİN YÜZDE 75'İ KULLANILDI

2022 yılının Ocak-Haziran döneminde, mal ve hizmet alımı giderlerine ayrılan toplam ödeneğin yüzde 75’i kullanıldı.

'DSİ, YANDAŞI ZENGİN ETME DERDİNDE'

"DSİ’nin mevcut personeli ile yapabileceği yatırımların ihale yolu ile kurum dışına yaptırıldığını biliyoruz. Üstelik Sayıştay’ın da bu konuda kuruma uyarıları var" diyen CHP'li Emir, "Buna karşın birçok ilimizde sulama projeleri yatırım beklerken, DSİ bu alanlara kaynak ayırmak yerine yandaşı zengin etme derdine düşmüş durumda. DSİ kaynaklarının ihale ile özel sektöre devredilmesi ekonomik kayıplara yol açmasının yanı sıra köklü bir kurumun zamanla iş yapamaz hale gelmesine de yol açabilir. Bu anlamda kurumun mali verilerine baktığımızda, mal ve hizmet alımları için harcanan para dikkatimizi çekiyor. Bu paranın hangi işler için harcandığını ve hangi kişi ya da kurumlarla çalışıldığını bilmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SORU ÖNERGESİ

Evrensel'de yer alan habere göre konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine de taşıyan Emir, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-) DSİ’nin mal ve hizmet alımı yaptığı kişi ve kurumlar hangileridir?

2-) Bu hizmet alımları ihale yoluyla mı gerçekleştirilmiştir?

3-) İhalelerin türüne göre dağılımı nedir?

4-) DSİ’nin mal ve hizmet alım ihalelerinde ortalama katılımcı sayısı kaçtır ve kırım oranı ne kadardır?