DSG 'Ateşkes ihlal ediliyor' dedi, MSB 'meşru müdafaa' yanıtını verdi

DSG 'Ateşkes ihlal ediliyor' dedi, MSB 'meşru müdafaa' yanıtını verdi

DSG'den yapılan açıklamada, "Türkiye ateşkesi ihlal ediliyor" denilirken, MSB'den yapılan açıklamada ise "Meşru müdafaa kapsamında icra edilen faaliyetler, birliklerimizin güvenliğini sağlamaya yöneliktir” ifadeleri kullanıldı.

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin ABD ve Rusya ile ayrı ayrı yaptığı iki mutabakatın ardından, DSG ve MSB’den art arda “ateşkes ihlal ediliyor” iddiaları geldi.

Önce Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ve ‘Suriye Milli Ordusu’ tarafından ateşkes ‘alanının dışında kalan’ üç köye yönelik bugün bir kara harekatı başlatıldığı ve ‘binlerce sivilin kaçmak zorunda kalındığı’ ifade edildi.

Açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) devreye girerek harekatı durdurup ateşkesi yeniden sağlama çağrısı yapıldı.

MSB: 5 ASKER YARALANDI

Ardından Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada ise harekat bölgesinde yer alan Rasulayn’da keşif-gözetleme yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarına YPG’lilerin saldırı düzenlediği ve 5 askerin saldırıda yaralandığı iddia edildi.

Açıklamada, "Barış Pınarı Harekat alanı Rasulayn bölgesinde keşif-gözetleme yapan unsurlarımıza PKK/YPG’li teröristlerce yapılan drone, havan ve hafif silah saldırısında beş personelimiz yaralanmış, meşru müdafaa çerçevesinde gerekli karşılık verilmiştir" denildi.

MSB açıklamasında DSG’nin iddiaları hakkında da, “Konuya ilişkin olarak medyada yer alan diğer iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Meşru müdafaa kapsamında icra edilen faaliyetler, birliklerimizin güvenliğini sağlamaya yöneliktir” ifadeleri kullanıldı.

ABD  VE RUSYA İLE YAPILAN ANLAŞMALAR

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşma, YPG’nin Rasulayn ve Tel Abyad bölgelerinden 120 saat içinde çekilmesini, bu sırada harekata ara verilmesini öngörüyordu. ABD ile yapılan mutabakattaki bu 120 saatlik süre salı akşamı dolmuştu.

Türkiye’nin salı günü Rusya ile yaptığı anlaşma ise YPG’nin sınırın diğer bölgelerinde 150 saat içinde 30 kilometre güneye çekilmesini öngörüyor.