DR’den Demirtaş’a ‘raf sansürü’

DR’den Demirtaş’a ‘raf sansürü’

D&R, Selahattin Demirtaş’ın yazdığı Seher kitabına ‘raf sansürü’ uyguladı. Sansüre tepki gecikmedi.

İleri Haber

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ‘Seher’ kitabına D&R raflarında ilginç bir sansür uygulandı.

Bir Twitter kullanıcısı, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Trend Park AVM’de bulunan D&R mağazasında Demirtaş’ın kitabının rafta ‘ters çevrildiğini’ duyurdu.

Öte yandan sansürlenen kitabın, yurt genelindeki satış istatistiklerine dayanılarak hazırlanan ‘en çok satan 20 kitap’ listesinde 7’inci sırada olması da dikkatlerden kaçmadı.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ

D&R’nin söz konusu sansürü ise sosyal medyada tepki çekti. Sansüre ilişkin kendi gözlemlerini paylaşan kullanıcılarda genel görüş, söz konusu firmanın ‘korkudan’ dolayı böyle bir yola başvurduğu yönünde. Tepki çeken sansüre ilişkin bir kullanıcı söz konusu firmanın daha önce de sansür uyguladığını ve çok satanlar listesinde olan kitabın, mağazada görülmez yerlere koyulduğunu anlattı. Bazı kullanıcılar D&R’nin lince maruz kalmamak için böyle bir yöntem geliştirdiğini kaydederken, bir kullanıcı ise D&R’nin söz konusu ‘uygulamayı’ dikkat çekmek için yaptığını savundu. Sansüre tepki gösteren kullanıcılar firmayı kınayarak, boykot çağrısı yaptı.

MAĞAZA SİTEDEN DE SANSÜR UYGULADI

Öte yandan çok satanlar listesinde yer alan ve 11’inci baskısı yapılan kitap, D&R’nin internet sitesinde de sansüre maruz kaldı.

Firma, internet sitesinde yer alan ‘Çok satanlar’ ve ‘Yeni çıkanlar’ bölümünde de Demirtaş’ın kitabına yer vermezken, tepki çeken sansüre ilişkin de henüz bir açıklama yapmadı.

SEHER

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 16 Eylül’de Dipnot Yayınları tarafından yayımlanan kitabı, 144 sayfadan oluşuyor. Kitapta; ‘İçimizdeki Erkek’, ‘Seher’, ‘Temizlikçi Nazo’, ‘Bildiğiniz Gibi Değil’, ‘Kara Gözlere Selam Olsun’, ‘Cezaevi Mektup Okuma Komisyonuna Mektup’, ‘Denizkızı’, ‘Halep Ezmesi’, ‘Ah, Asuman!’, ‘Annemle Hesaplaşmalar’, ‘Tarih Kadar Yalnız’ ve ‘Sonu Muhteşem Olacak’ başlıklı öyküler yer alıyor. Büyük ilgi gören kitap 11 baskı yaptı.

D&R NEDİR?

D&R, Kasım 1996'da Doğan Holding’in bünyesinde kurulan bir firma. Kitap ve müzik albümü satışı yapan şirket Doğan (D) ve Raks (R) adlı şirketlerden aldığı isimle, ortak kuruldu.

DAHA FAZLA