Dr. Ertan Erol: Bolivya'da önümüzdeki dönem çatışmalı bir süreç olacak

Dr. Ertan Erol: Bolivya'da önümüzdeki dönem çatışmalı bir süreç olacak

Bolivya'daki aşırı sağcı darbeye ilişkin İleri'ye değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ertan Erol, Morales'in can güvenliği olmadığı için Bolivya'dan ayrılması gerekeceğini ve önümüzdeki dönemin çatışmalı bir süreç olacağını söyledi.

İzel Sezer - @izelsezer

Bolivya'da 20 Ekim'de yapılan seçimlerde solcu lider Evo Morales 4'üncü kez devlet başkanlığına seçilirken; Luis Fernando Camacho'nun başında olduğu aşırı sağcılar Bolivya'da darbe yaparak Morales'in istifasını istedi.

Aşırı sağcılar tarafından Morales ve devlet yöneticilerinin evlerine yapılan saldırılar ve aile fertlerinin kaçırılma girişimlerinin ardından, Devlet Başkanı Morales ve Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera görevlerinden istifa etti. Morales'in istifasının ardından, devlet başkanı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Bolivya'da aşırı sağcı darbe sürerken, ülkedeki gelişmeleri İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ertan Erol İleri Haber'e değerlendirdi.

'İSTİFALARIN SEBEBİ SAĞCILARIN AİLELERE SALDIRMASI'

Erol, süreci şu şekilde özetledi:

"Santa Cruz'da Sivil Komite denilen aşırı sağcı bir grup ve onun başındaki Fernando Camacho var. Seçimlerden sonra Morales'in uluslararası gözlemci getirilmesi ya da seçim sonuçlarının Avrupa Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü gibi uluslararası örgütlerin gözetimi altında tekrar sayılması gibi önerilerine Camacho ve aşırı sağ çok sert bir biçimde tepki veriyordu. Onlar bunu kabul etmiyordu. Fakat merkez sağ adaylarından Carlos Mesa bunu kabul ediyordu ama bu muhalefet hızlı bir biçimde aşırı sağın, hatta faşist, ırkçı sağın kontrolüne girdi. 

Aşırı sağcıların La Paz'a son yürüyüşü ve La Paz'da paramiliter grupların başkan yardımcısı, senato başkanı, temsilciler meclisi başkanı, bakanlar ve ailelerinin, Morales'in ailesinin evine müdahale edip buradaki insanları kaçırması dün, bu kişilerin arka arkaya istifa etmesine sebep oldu. En sonunda da Morales, başkan yardımcısı Alvaro Garcia'yla Koçabamba'ya giderek istifa etmek durumunda kaldı, çünkü bir iç savaş durumuna evrilecek."

'ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ ÇATIŞMALI BİR SÜREÇ OLACAK'

"Aslında Morales kolluk kuvvetleri üzerinden polislere dikkat çekiyor" diyen Ertan Erol, bu sürecin, polislerin La Paz'da güvenlikten elini çekerek paramiliter grupların işini kolaylaştırması üzerine başlamış bir süreç olarak değerlendirileceğini ifade etti.

Önümüzdeki sürecin çatışmalı bir süreç olacağını söyleyen Erol, Morales'in, başkan yardımcısının ve diğer MAS (Movement for Socialism/Sosyalizme Doğru Hareket) üyelerinin can güvenliğinin tehlikede olduğunu söylemenin de mümkün olduğunu dile getirdi.

'MORALES'İN CAN GÜVENLİĞİ OLMADIĞI İÇİN BOLİVYA'DAN AYRILMASI GEREKİYOR'

"MAS'ın tabanının ve yerli hareketinin buna nasıl tepki vereceğine bakmak lazım. Çünkü pazar günü La Paz'da yerlilere saldırı da gördük" diyen Erol, "Bugün ve önümüzdeki günlerde bu çatışmaların nereye evrileceğini göreceğiz. Ama Morales'in can güvenliği olmadığı için büyük ihtimalle Bolivya'dan ayrılması gerekiyor" şeklinde konuştu.