Dövizde son durum
FED’in faiz kararının ardından 6.05 seviyesine dek çekilen Dolar/TL güne yine yükselişle başladı. Dolar saat 15.28 itibariyle uzun süre sonra 6 TL'nin altına indi. Akşam saatlerinde seviyesini koruyan dolar, gece yine 6 TL'yi gördü.
27-09-2018 23:50

İleri Haber
Güncelleme 23.50
Saat 23.50 itibariyle dolar/TL 6,01'den işlem görürken, euro/TL ise 7,01'den işlem görüyor.
Güncelleme 20.00
Saat 20.00 itibariyle dolar/TL 5.98'den işlem görürken, euro/TL ise 7'den işlem görüyor.
Güncelleme 15.49
Dolar 6 TL'nin altını gördü. Güne 6.11 seviyelerinden başlayan dolardaki düşüş öğleden sonra ivme kazandı ve kur 5.9940'a kadar indi.
ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararının ardından dün 6.05 seviyesine dek çekilen Dolar/TL bu sabah güne 6,11 TL seviyesinden başladı. FED, dün akşam politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan yükseltmiş, faiz kararı öncesi 6.09 civarında olan kur 6.05 seviyesine dek çekilmişti.
İleri Hatırlatıyor
ARALIKTA BİR FAİZ ARTIŞI DAHA BEKLENİYOR
Aralık ayında bir faiz artışı daha öngören FED, gelecek yıl üç, 2020'de ise bir artış bekliyor. Buna göre politika faizi tahmini nötr faiz oranının yaklaşık 0.5 puan üzerinde yüzde 3.4 seviyesine çıkacak.
NÖTR FAİZ ORANI NEDİR?
Faiz oranlarının ekonomik aktiviteyi ne desteklediği ne de sınırladığı seviyeye nötr faiz oranı deniyor.
İLGİLİ HABERLER
İlaç, gübre ve tohumda da tanzim satışı geliyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilaç, gübre ve tohumda da tanzim satışları olacağını açıkladı.
16-02-2019 18:35

Antalya’daki bir açılış töreninde konuşan Çavuşoğlu, Antalya’dan alınan ürünün İstanbul ve Ankara’da yüzde 300-400 artışla satılmasının ‘kıyameti kopardığını’ aktardı.
Çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu, düşürülmesi için geçmişte KDV’yi sıfırladıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "İlaç, gübre ve tohumdaki artışları indirmek için gerekli tedbirleri alıyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Nasıl tanzim satış yaptıysak ilaç, gübre ve tohumda da aynısını yapacağız" dedi.
AKP'nin 'bütçe' oyunu: Açığı düşük göstermek için Merkez Bankası'nı kullandılar
AKP'nin Merkez Bankası’nın kârını seçimden önce alabilmek için yaptığı operasyon sonuç verdi. Ocak sonunda 30 milyar lira civarında olması gereken açık kapandı, bütçe 5 milyar fazla verdi.
16-02-2019 11:21

AKP iktidarının sürekli açık veren bütçenin seçimden önce daha az açık vermesini sağlamak için Merkez Bankası üzerinden yaptığı plan sonuç verdi. Bankanın karının genel kurulu Nisan‘dan Ocak ayına çekerek erken aktarılması sonucu bütçenin en az 30 milyar lira açık yerine 5 milyar lira fazla vermesi sağlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, Ocak ayında merkezi yönetim bütçesi 5.1 milyar TL fazla verdi, faiz dışı fazla ise 12.4 TL oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası’ndan aktarılan tutardan söz etmeyerek bunun bütçe disiplininin sonucu olduğunu açıkladı. Albayrak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, göstergelerin “bütçe disiplinindeki güçlü duruşu” ortaya koyduğunu savunarak, “Bütçe gelirleri yüzde 66,6 artarak 97 milyar, vergi gelirleri ise yüzde 7,1 artarak 55,7 Milyar TL oldu” dedi.
Albayrak, vergi gelirleri kadar vergi dışı gelir artışı olmasını Merkez Bankası’ndan yapılan aktarmanın sağladığına ise değinmedi. Her yıl Nisan ayında Hazine’ye aktarılan 37 milyarlık Merkez Bankası temettü ödemesinin olağanüstü bir kararla Ocak ayında aktarılması ile 30 milyar TL dolayında olması beklenen bütçe açığı kapandı.
HARCAMA ARTTI, BÜTÇE KAĞIT ÜZERİNDE FAZLA VERDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri raporuna göre, 2019 yılı merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 960 milyar 976 milyon lira ödenekten, Ocak’ta 91 milyar 860 milyon lira harcandı. Böylelikle geçen yıl 56 milyar 531 milyon lira olan harcama tutarı yüzde 62 arttı. Mal ve hizmet alım giderleri geçen yıla göre yüzde 23,8 artışla 3 milyar 398 milyon lira oldu.
Merkez Bankası’ndan aktarılan tutarın katkısıyla genel bütçe vergi dışı diğer gelirlerinde 2018 Ocak ayına göre yüzde 809,3’lük artış oldu. 39 milyar 955 milyon liralık tutarla açık kapandı ve bütçenin kağıt üzerinde de olsa fazla vermesi sağlandı.
SEÇİMİN HARCAMALARA ETKİSİ YÜZDE 47
Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre bütçe harcama kalemlerinde yaklaşan yerel seçim nedeniyle yapılan harcamalar kendisini gösterdi. Hükümetin kamu kurumlarına verdiği kömür dağıtma, ucuz kredi verme, borç yapılandırma, tanzim satış gibi görevlerden kaynaklanan görev zararı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 oranında arttı. Geçen yıl 4 milyar 222 milyon lira görev zararı bu yılın Ocak ayında 6 milyar 231 milyon liraya çıktı.
Hükümetin özellikle seçim dönemlerinde artan harcama kalemlerinden olan hane halkına transferler kaleminde yüzde 58’lik artış oldu. Geçen yıl 2 milyar 925 milyon lira olan tutar bu yıl 4 milyar 633 milyon liraya çıktı.
1,5 MİLYAR HARCAMA 'DİĞER' OLARAK AÇIKLANDI
Sosyal transferlerde de rekor artış oldu. Geçen yılın aynı döneminde 457 milyon lira destekler yüzde 21’lik artışla 1 milyar 429 milyon liraya fırladı. Bu kalemden muhtaç ve körlere 2 milyon lira, vakıf ilgililerine 3 bin lira aktarılırken geriye kalan 1 milyar 427 milyon liralık harcama tutarı “Diğer” olarak açıklandı.
'İşsizlik önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konudur'
Doç. Dr. M. Hakan Koçak, seçim öncesinde başlatılan tanzim satışı kampanyasını ve ekonomik krizin yurttaşlara etkisini İleri'ye değerlendirdi. Tanzim satışı kampanyasının neden seçimlere kadar olduğunun teşhir edilmesi gerektiğini vurgulayan Koçak, işsizliğin önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konu olduğunu dile getirdi.
15-02-2019 17:59

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen ve yazar Doç. Dr. M. Hakan Koçak, AKP'nin yanlış ekonomi politikaları sebebiyle günden güne kendini daha da fazla gösteren ekonomik krize ilişkin İleri Haber'e konuştu.
Tanzim satışların krizin yoksulları vurduğunun itirafı olduğunu söyleyen Koçak, tanzim satışı kampanyasının neden seçimlere kadar olduğunun da teşhir edilmesi gerektiğini vurguladı ve işsizliğin önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konu olduğunu dile getirdi.
"Tanzim satışlar AKP açısından krizin varlığının ve yoksulları vurduğunun itirafıdır" diyen Koçak, "Gerçekte devletin sürdürmesi gereken sosyal politika işlevlerini yalnız ve ancak seçimlerde oya dönüştürmek, destekçi kazanmak için patronaj ilişkileri ağı içinde hayata geçirmek bir AKP klasiğidir ve yine böyle olmuştur. Muhafazakar neo-liberalizmin alameti farikası tam da budur. Emekçiler için yoksulluk getiren ekonomik politikaları uygularken görünmez olmak; bu politikaların mağduru olan kesimlerin karşısına ise yardım dağıtan özne (parti, belediye, saray, başkan vb.) olarak çıkıp çaresizliği sömürmek şimdiye dek bu iktidarı ayakta tutan oyundur" dedi.
'KAMPANYANIN NEDEN SEÇİMLERE KADAR OLDUĞU TEŞHİR EDİLMELİ'
Fikir olarak tanzim satışların, üretici-tüketici arasındaki aracıları kaldırarak, kooperatif mantığı içinde hayata geçirilmesi öngörülen bir seçenek olarak her zaman solun politikaları içinde yer aldığını söyleyen Hakan Koçak, "Genelde yurttaşlara ama öncelikle alım gücü en düşük olanlarına ucuz (ya da karşılıksız) gıda temini solun savunduğu, imkan bulduğunda uyguladığı bir fikirdir. Dolayısıyla solun tanzim satışların bu niteliğini vurgulaması, AKP'nin bu noktaya gelmek durumunda kalmasını teşhir etmesi uygun olacaktır. Öte yandan bu kampanyanın neden yalnızca seçimlere yönelik ve seçimlere kadar olduğu da sorulmalı, teşhir edilmelidir" ifadelerini kullandı.
'İŞSİZLİK ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE MEMLEKETİ YAKIP KAVURACAK BAŞLICA KONUDUR'
"Krizin içinde olduğumuzun tüm göstergeleri, başta işsizlik olmak üzere, var zaten. İşsizlik zaten AKP iktidarının sosyal politikalarının yumuşak karnıydı, bu meselede performansları zayıftı" diyen Koçak, "Hem dünyada kapitalizmin derinleştirdiği ve yaygınlaştırdığı sistemsel-yapısal işsizlik hem de rejimin yarattığı neo-liberal yıkımın yükselttiği işsizlik önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konudur" dedi.
'HAYATİ ÖNEME SAHİP İŞSİZLİK FONLARI YAĞMA EDİLMEKTEDİR'
İktidarın zor aygıtı için istihdam ettiği veya etmeyi planladığı kesimler dışında işsizliğe ilişkin hiçbir sahici önlemi veya önerisi olmadığını söyleyen Hakan Koçak, "Toplum yararına çalışma, İŞKUR işleri, stajyerlik vb. gibi işsizliği yönetme/sömürme eksenli mekanizmalar dışında sunacağı bir çözüm yoktur. Zaten bundan öte çözümler sermayenin alanını daraltacağından yönelmesi de mümkün değildir. Öte yandan tam da bu aşamada hayati öneme sahip işsizlik fonları yağma edilmektedir" şeklinde konuştu.
'DİSK'İN GELİŞTİRDİĞİ ÖNERİLER DİKKATE ALINMALIDIR'
İşsizlik fonlarına ilişkin ise Koçak şunları söyledi: İşsizler için can suyu olabilecek bu muazzam kaynağın büyük bölümünün sermayeye, daha az bir bölümünün de seçimlere yönelik AKP propagandası niteliğinde geçici istihdam faaliyetlerine aktarılması karşısındaki sendikal ve siyasal tepkinin zayıflığı ise hayret vericidir. İşsizlik ve krizin etkilerinin azaltılması konusunda geçtiğimiz aylarda DİSK'in geliştirdiği öneriler dikkate alınmalı ve değerlendirilmelidir.
'EMEKÇİNİN VE AİLESİNİN SOSYAL HARCAMALARI SÖZ KONUSU BİLE EDİLEMEMEKTEDİR'
Asgari ücretin 2020 TL olmasına ilişkin ise "Bu asgari ücret elbette yeterli değildir" diyen Koçak, "Türk-İş Ocak 2019'da dört kişilik ailenin açlık sınırını 2008 TL olarak belirlemiştir. Asgari ücret yalnızca bunu karşılasa ve haneye bir asgari ücret daha girse; bu da -kentsel alanda- kira, şu anda çok yükselmiş elektrik-su-doğalgaz vb. ye ve çocuk giderlerine yetemeyecek noktadadır. Emekçinin ve ailesinin sosyal, kültürel vb. harcamaları ise söz konusu bile edilememektedir" ifadelerini kullandı.
25 ilde patates ekimi yasaklandı
Fiyatı artan sebzeler arasında yerini alan patatesin, 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekar alanda üretiminin yasaklandığı ortaya çıktı.
15-02-2019 17:41

Son günlerde fiyatı artan sebzeler arsında yerini alan patatesin, Tokat ile beraber 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekar alanda üretiminin yasaklandığı öğrenildi. Yasaklama kararı CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine, Bakan Pakdemirli'nin verdiği cevapla ortaya çıktı.
Bakan Pakdemirli soru önergesine verdiği cevapta, aralarında ülkede en çok patates üretimi yapılan illerinde bulunduğu 25 ilde karantina etmeni olan Patates Siğili Hastalığı, Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk, Patates Kahverengi Çürüklüğü, Patates Halka Çürüklüğü ve Patates Kist Nematodlan nedeniyle dikim yasağı uygulandığını ifade etti.
25 İL'DE PATATES EKİMİ YASAK
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkede karantinaya tabi zararlı organizma tespiti nedeniyle 141 bin 650 dekar patates üretim alanında patates ekiminin yasaklandığını bildirdi. Patates ekimi yasaklanan bölgelerde münavebe önerildiğini ve alternatif ürün eken üreticilere destekleme ödemesi yapıldığını belirten Pakdemirli; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, Trabzon gibi illerdeki bazı bölgelerde karantina nedeniyle patates ekiminin yasaklandığını ifade etti.
'ÇÖZÜM TOPRAĞIN HASTALIKTAN TEMİZLENMESİNE BAĞLI'
Pakdemirli, “Söz konusu karantina zararlılarının kimyasal mücadelesi bulunmamakta olup, tek mücadele yöntemi karantina tedbirlerinin alınması, kültürel tedbirlerin uygulanması ve münavebe yapılmasıdır. Aksi takdirde hastalığın bulaşma ve yayılması devam etmekte ve tüm ekim alanlarına yayılarak ürün/verim ve kalite kayıplarına dolayısıyla önemli ölçüde ekonomik zarara neden olmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi hastalığın konukçusu olan bitkilerin yetiştirilmesi yasaklanarak alternatif ürün ekilmesi teşvik edilmektedir. Yasaklama süresi bulaşık olan toprağın hastalıktan temizlenmesine bağlıdır.” dedi.
Albayrak: Her gerçekleşme, her gösterge bütçe disiplinindeki güçlü duruşumuzu ortaya koyuyor
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak twitter üzerinden açıklamalarda bulundu.
15-02-2019 11:34

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, twitter üzerinden ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.
İleri Hatırlatıyor
Albayrak "Her gerçekleşme, her gösterge bütçe disiplinindeki güçlü duruşumuzu ortaya koyuyor. Ocak ayı, bütçe fazlasını, bütçe gelirlerini ve faiz dışı fazlayı önemli oranda artırdığımız bir ay oldu" dedi.
İşsizlik yüzde 12,3'e çıktı!
İşsizlik oranı 2 puan artışla yüzde 12,3'e çıktı.
15-02-2019 10:09

İleri Haber
Türkiye İstatistik Kurumu işgücü istatistiklerini açıkladı.
İŞSİZLİK ARTTI
Kasım 2018 verilerine göre iürkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 706 bin kişi artarak 3 milyon 981 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2 puanlık artış ile %12,3 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 2,1 puanlık artış ile %14,3 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,3 puanlık artış ile %23,6 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2,1 puanlık artış ile %12,6 olarak gerçekleşti.
İSTİHDAM DÜŞTÜ
İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 201 bin kişi azalarak 28 milyon 314 bin kişi, istihdam oranı ise 0,8 puanlık azalış ile %46,5 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 274 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 72 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %17,7'si tarım, %20'si sanayi, %6,5'i inşaat, %55,8'i ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,9 puan, inşaat sektörünün payı 1,1 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,8 puan, hizmet sektörünün payı 1,2 puan arttı.
İşgücü 2018 yılı Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 505 bin kişi artarak 32 milyon 295 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan artarak %53 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,3 puanlık artışla %72,4, kadınlarda da 0,3 puanlık artışla %34,1 olarak gerçekleşti.
KAYIT DIŞI ÇALIŞMA %33,6!
Kasım 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek %33,6 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puan artarak %22,8 oldu.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın derlediği verilere göre, 2018 yılı IV. döneminde toplam kamu istihdamı 2017 yılının aynı dönemine göre %20,8 oranında artarak 4 milyon 352 bin kişi oldu. Bu artışta, daha önce kamu istihdamında yer almayan taşeronların kamu çalışanı statüsüne (sürekli işçi) geçmesi etkili oldu.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 228 bin kişi azalarak 28 milyon 591 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0,4 puan azalarak %47 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 144 bin kişi artarak 3 milyon 907 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,4 puan artarak %12 oldu.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı 0,2 puan azalarak %53,4 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 54 bin, sanayi sektöründe 40 bin, inşaat sektöründe 47 bin, hizmet sektöründe ise 87 bin kişi azaldı.