Dörtlü zirve öncesi Dolmabahçe’de ortak İdlib toplantısı

Dörtlü zirve öncesi Dolmabahçe’de ortak İdlib toplantısı

Türkiye, Fransa, Almanya ve Rusya'nın temsilcilerinin katıldığı Suriye konulu hazırlık toplantısı Dolmabahçe’de başladı.

Başta İdlib operasyonu olmak üzere Suriye’deki gelişmelerin konuşulacağı dörtlü zirve öncesi düzenlenen hazırlık toplantısı İstanbul Beşiktaş’taki Dolmabahçe Sarayı’nda başladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ev sahipliğinde sarayın çalışma ofisinde düzenlenen toplantı, 14.00’te başladı.

Toplantıda Almanya'yı Başbakanı Angela Merkel'in ulusal güvenlik danışmanı Jan Hecker, Fransa'yı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un diplomasi başdanışmanı Philippe Etienne ve Rusya'yı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başdanışmanı Yuri Ushakov temsil ediyor.

ZİRVE ÖNCESİ HAZIRLIK BULUŞMASI

Temsilcilerin yanı sıra dört ülkeden teknik uzmanların da katıldığı toplantının ana gündemini, planlanan liderler zirvesine hazırlıklar oluşturuyor.

ANA GÜNDEM İDLİB

Hazırlıklar çerçevesinde başta ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkes ve sivillere ilişkin konuların görüşüleceği belirtiliyor.

İLK AÇIKLAMA CUMHURBAŞKANI SÖZCÜSÜNDEN

Toplantı sonunda açıklamayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. Kalın, Suriye'nin İdlib'i cihatçı çetelerden temizleme operasyonuna yönelik "Cenevre süreci ve Astana süreci desteklenecek. İdlib’in bombalanması kabul edilemez” dedi

İLERİ HATIRLATIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin duyurusunu, 29 Temmuz'da Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki BRICS Zirvesi sırasında yapmıştı. Zirve tarihi için ilk olarak 7 Eylül zikredilmiş, ancak o tarihte Tahran'da Türkiye, İran ve Rusya liderlerinin katılımıyla Suriye konulu zirvelerin üçüncüsü gerçekleştirilmişti. Bugün bir araya gelen heyetlerin, zirvenin tarihini de kararlaştırması planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, toplantıya ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada, "Amaç tabii ki Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları eş güdüm içerisinde ele almak. Bu mekanizmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Zira bu ülkeler, hem bölge hem Ortadoğu konuları, güvenlik, terörle mücadele, Suriye ve diğer konularda zaten ikili, üçlü, dörtlü formatlarda sürekli temas halinde olan ülkeler. Bunun somut neticeler çıkartacağına inanıyoruz. Aslında İdlib'de yaşanan sıcak gelişmeleri de dikkate aldığınızda belki bu toplantının ve zirvenin önemi biraz daha artmış olacak. Çünkü bu meselenin bütün yükünü, ağırlığını Türkiye'nin omuzlarına bırakıp kenara çekilmek adil bir tutum olmaz, çözüm de üretmez” ifadelerini kullanmıştı.