Dorian Kasırgası Bahamalar'ı vurdu: En az 1 kişi öldü, birçok kişi kayboldu

Dorian Kasırgası Bahamalar'ı vurdu: En az 1 kişi öldü, birçok kişi kayboldu

Dorian Kasırgası, kategori 5 seviyesine yükselerek Bahamalar'ın kuzeybatısını vurdu. Kasırganın sel felaketine yol açması sonucu ölüm ve kayıp haberleri artıyor.

Atlantik Okyanusu’nda kayıtlara geçmiş ikinci en büyük kasırgası olan Dorian’ın Karayiplerden ABD’ye ilerleyişi sürüyor. Kasırga Bahamalar’da yıkıcı bir etkiye yol açarken, en az bir kişi öldü. Bahamalar yerel basını, yedi yaşındaki Lachino Mcintosh hayatını kaybettiğini yazdı. Ailesiyle birlikte kasırgadan kaçmaya çalışırken selde boğulan Mcintosh’un kız kardeşinin de kayıp olduğu belirtildi. Bölgede çok sayıda kişiden de haber alınamıyor.

Ada ülkesi Bahamalar’da, en az 13 bin yerleşim yeri Dorian Kasırgası nedeniyle zarar görürken dalgaların yüksekliği 7 metreye kadar çıktı.

KASIRGA ABD’DE NERELERİ ETKİLEYECEK?

Dorian Kasırgası, Bahamalar’ın ardından rotasını ABD’nin güneybatısına çevirmiş durumda. ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘canavar’ diye andığı Dorian, Florida’yı 1992 yılından bu yana etkileyecek en büyük kasırga. Bugün öğlen saatlerinden itibaren Georgia eyaletinde tahliyeler başlamış durumda. Dorian’ın ABD toprakları üzerindeki yörüngesinin şu şekilde olması bekleniyor:

Pazartesi: Dorian, Bahamalar’ı vurmasının ardından şu an Florida’ya doğru ilerliyor. Kasırganın etkileri, merkezinden 50 kilometre uzaklığa kadar hissediliyor.

Salı: Kasırganın Florida’ya ulaştığında toprak kaymasına yol açması muhtemel görülüyor.

Çarşamba: Rota kuzeye doğru ilerlerken şiddetli rüzgarın etkilerinin zayıflaması bekleniyor. Ancak güney sahilinde, Georgia ve Carolina’da rüzgar şiddetini artırabilir.

Perşembe: Kasırganın Carolina sahilini vurması ve toprak kaymasına yol açması bekleniyor.

Cuma: Kuzey Carolina sahiline ulaşması öngörülüyor.

KÜRESEL ISINMA ŞİDDETİNİ ARTIRDI

Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle kasırganın olası etkilerinin şiddetinin arttığına dikkat çekiyor. Yoğun ve beklenmedik yağışlar toprak kayması ihtimalini yükseltiyor, bu da sel tehdidi oluşturuyor. Küresel ısınma sonucunda sıcaklığı yükselen okyanuslar, fırtınaların şiddetini artırıyor. Yükselen su seviyesi ise dalgakıranları tehlikeli hale getiriyor. Dorian Kasırgası, Bahamalar’da şiddetini korurken elektrik kesintilerinin sürmesi bekleniyor. Bahamalarda yaşayan insanlar kasırganın sesinin “jet motoru”na benzediğini söylüyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN UYARI

Ankara da, kasırganın etki alanında bulunan Türk vatandaşlarını uyardı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dorian Kasırgası’nın etkisini göstereceği bölgelere seyahat etmeme uyarısı yapılıp, “Halen bölgede bulunan vatandaşlarımızın, kendilerine en yakın temsilciliklerimize veya belirlenen telefon numaraları üzerinden Konsolosluk Çağrı Merkezine başvurmaları mümkündür” denildi.