Domates ihracatı kısıtlaması, Antalya'da protesto edildi

Domates ihracatı kısıtlaması, Antalya'da protesto edildi

Kaş'ta bir araya gelen çiftçiler, Kaymakam Murat Öztürk ile görüştü.

İleri Haber

Domates ihracatının kısıtlanmasına yönelik karar, Antalya'da çiftçiler tarafından protesto edildi. Kaş Kaymakamı, konunun Kabine'de ele alınacağı ve çözüleceğini sözünü verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, domates fiyatlarındaki artışı ve depremi gerekçe göstererek gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması gerekçesiyle domates ihracatını 14 Nisan 2023’e kadar kısıtladı. Bakanlık tarafından alınan karar üreticileri rahatsız ederken, birçok çiftçi tarafından kararın iptal edilmesine yönelik talepler dile getirildi.

Antalya'nın Kaş ilçesinde de çiftiler, bugün, karara yönelik itirazlarını bir araya gelerek kamuoyuna duyurmaya çalıştı. Kalkan - Fethiye D-400 kara yolu çiftçiler tarafından trafipe kapatılırken, jandarmanın yolu açmak istemesine de bir süre izin verilmedi ve yol yaklaşık 3 saat kapalı kaldı.

KAŞ KAYMAKAMI ÇİFTÇİLER İLE GÖRÜŞTÜ

İhracat kısıtlaması kararının iptal edilmesini isteyen çiftçiler, Kaş Belediye Başkanı ve Kaş Kaymakamı ile görüşmek istemesi üzerine Kaymamak Murat Öztürk, eylem yapan çiftçilerin yanına geldi ve bir görüşme gerçekleştirildi.

Edinilen bilgiye göre taleplerin yarın yapılması beklenen Kabine toplantısında ele alınarak çözüleceğini ileten Kaymakam Öztürk, çözülmemesi halinde çiftçilere kendisinin de destek vereceğini ve eylemlerine katılacağını belirtti. 

Görüşmenin ardından çiftçilerin eylemi sona erdi.

'PAZARLAR KAYBEDİLEBİLİR'

Çiftçilerin yaptığı ortak açıklamada, yetiştirilen ürünün maliyetin altında satılması halinde masrafların karşılanamayacağı ve üretim duracağı belirtilerek, domates ithalatı ihtiyacının ortaya çıkabileceği belirtildi. Kararka birlikte satış yapılan pazarların kaybedilmesi riskinin de ortaya çıktığı kaydedilerek, Rusya'ya ait uçağın düşürülmesi sonrasında yaşanan kriz hatırlatıldı ve yasaklama ve kotalar nedeniyle pazarın kaybedildiği ifade edildi.

İhracat kısıtlamasının işçilerin işsiz kalması riskini doğurduğuna da işaret edilen açıklamada, iç piyasanın üzerinde bir üretimin olduğu belirtildi. "Bu yasakla çok kısa bir zaman domatesi ucuzlatmak ve enflasyon rakamlarını düşürmek planlanmış olabilir" ifadelerine yer verilen açıklamada, gelecek yıllarda bunun yüksek enflasyona neden olabileceği uyarısında da bulunuldu.