Dolmuşçuydu ihale zengini oldu!

Dolmuşçuydu ihale zengini oldu!

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Ankara parsel parsel satıldı” sözleriyle gündeme gelen Mustafa Akan’ın şirketi Söğüt İnşaat, 300 milyon TL’lik bir ihale daha aldı.

Ersan Kınık

Dolmuş şoförlüğü yaparken eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Melih Gökçek ile tanışan ve kısa süre sonra kamudan aldığı milyarlarca liralık ihalelerle servet sahibi olan Mustafa Akan, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM)’den 300 milyon TL'lik bir ihale daha aldı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre KGM 4. Bölge Müdürlüğü, Düzce Çevre Yolu üzerindeki toprak işleri, sanat yapıları, köprü işleri ve üstyapı işleri için 4 Ağustos 2022 tarihinde bir ihale düzenledi. Kamu İhale Kanunu’nda “Doğal afet, salgın hastalıklar ve beklenmeyen durumların ortaya çıkması” durumunda izin verilen 21/B usulüyle düzenlenen ihaleyi Mustafa Akan’ın sahibi olduğu Söğüt İnşaat kazandı.

Söğüt İnşaat ile idare arasında tam 302 milyon 611 bin 450 TL’lik sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre şirketin 26 Haziran 2023 tarihine kadar işi tamamlaması bekleniyor. Şartnameye göre Söğüt İnşaat, yerli istekli lehine uygulanan yüzde 15’lik fiyat avantajından da yararlandı.

MUSTAFA AKAN KİMDİR?

Mustafa Akan, dolmuş şoförlüğü yaparken eski ABB Başkanı AKP’li Melih Gökçek ile tanışmış ve kısa süre sonra başta ABB olmak üzere kamudan aldığı milyonlarca liralık ihalelerle servet sahibi olmuştu. Söğüt İnşaat kamuoyunun gündemine ilk kez, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Ankara parsel parsel satıldı” sözleriyle gündeme gelmişti.

Gökçek döneminde belediyeden içme suyu, kanalizasyon ve asfalt ihalelerinin büyük çoğunluğunu alan şirket, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya 2017 yılındaki Anayasa değişikliği referandumu döneminde Söğüt Havacılık A.Ş. üzerinden uçak kiraladığı ortaya çıkmıştı.

Akan’ın şirketi son olarak 1 Temmuz 2022 tarihinde Kırıkkale İl Özel İdaresi’nden Kırıkkale’deki okulların deprem güçlendirme ve onarım işi için 2 milyon TL’lik, 6 Mayıs 2022’de ise Adıyaman’a bağlı Besni Belediyesi’nden cadde ve sokakların asfaltlanması için 30 milyon TL’lik ihaleler aldı.