Dolar'ın yükselişi kömür fiyatlarını arttırdı

Dolar'ın yükselişi kömür fiyatlarını arttırdı

Dolar'ın yükselmesi, ithal edilen kömür fiyatlarını da etkiledi. Kış soğuğunun yaklaşmasıyla kömüre yönelen yurttaşlar, artan kömür fiyatlarıyla karşılaştı.

Soma’daki kömür madeninde 2013’te yaşanan iş cinayetinin ardından, Soma madenlerinden çıkarılan kömürün büyük kısmının sosyal yardımlaşma kurumlarına verilmesiyle birlikte kömür satıcıları ithal kömüre yöneldi.

Güney Afrika’dan ithal edilen kömürün Dolar üzerinden alınması, son yaşanan yükselişlerden sonra kömür fiyatlarını da etkiledi. Satıcılar, kömürün zamlardan sonra ‘siyah altın’ olarak sayıldığını söyledi.

FİYAT DAHA DA ARTACAK

Manisa Kömürcüler Sitesi Başkanı Hamza Erese, 2015'te Soma kömürünün tonunun 480, Güney Afrika'dan gelen ithal kömürün tonunun da 550 liradan satıldığını belirterek, fiyatların giderek arttığını vurguladı.

Bir ay öncesine kadar Soma kömürünün tonunun 590 liradan satıldığını, ancak fiyatın 640 liraya çıktığını kaydeden Erese, "İthal kömür dolarla geliyor, dolar yükselince fiyatlar da artıyor. Soma'dan çıkan kömürler de sosyal yardımlaşma kurumlarına veriliyor. Kömür olmayınca fahiş fiyatlara çıkarıyorlar. Artık fiyat söylemeye utanıyoruz. En çok Güney Afrika'dan kömür geliyor. Fındık kömür bulamıyoruz. Dolar arttıkça bu yükseliş devam eder. Soma kömürünün tonu 640, Güney Afrika'dan gelen fındık kömürün tonu da 750 liraydı, ancak dün itibariyle 770 lira oldu" diye konuştu.

DAHA FAZLA