Dokuz partiden HDP açıklaması: Ağır bir anayasal suç
HDP'nin kapatılması girişimine karşı dokuz siyasi parti ortak açıklama yaptı. Açıklamada, ''Bu saldırının hedefi, yalnızca HDP değil, toplumun büyük bedeller ödeyerek yaratığı ve geliştirdiği tüm demokratik birikimdir'' denildi.
23-03-2021 20:05

Yargıtay Başsavcılığı'nın Halkların Demokratik Partisi (HDP) kapatılması talebiyle iddianame hazırlamasına yönelik dokuz siyasi parti ortak açıklama yaptı. Açıklamaya Birleşik Devrimci Parti, Demokratik Bölgeler Partisi, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Yeşil Sol Parti katıldı.
Açıklamada, seçmenin iradesinin yok sayıldığı ifade edilirken “Millet iradesini dilinden düşürmeyen, hukuk reformu ve insan hakları eylem planı açıklayan tek adam rejimi, milyonlarca seçmenin iradesini temsil eden Halkların Demokratik Partisi’nin kapatılması için harekete geçti” denildi.
'ANAYASAL SUÇ İŞLENMEKTEDİR'
HDP’nin kapatılmasına yönelik girişimle anayasal suç işlendiğini belirten açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Demokratik siyaset yapmaktan başka suçu olmayan yüzlerce kişi en temel siyasi haklarından yoksun bırakılmaya çalışılıyor. Ağır bir anayasal suç işlenmektedir. Çok açıktır ki, ülkeyi salgında ölüm, işsizlik ve yoksulluk sarmalına sokan, toplumsal desteğini yitiren tek adam rejimi, iktidarın demokratik bir biçimde değişmesi umudunu yok etmek istemektedir.
Biz bu ülkenin demokratik hak ve özgürlüklerden yana kurumları olarak HDP’ye yöneltilen kapatma tehdidinin, ülkedeki bütün demokratik muhalefeti hedef aldığının bilincindeyiz. Bu saldırının hedefi, yalnızca HDP değil, toplumun büyük bedeller ödeyerek yaratığı ve geliştirdiği tüm demokratik birikimdir. Gasp edilmeye çalışılan hepimizin iradesi, saldırı altında olan demokratik hak ve özgürlüklerimizdir. İktidarın tüm muhalefete yönelik bu hukuk dışı saldırısına karşı ülkemizin adil demokratik barış içinde yaşayacağı günler için Halkların Demokratik Partisi’yle birlikte adalet mücadelesini sürdüreceğimizi beyan ediyoruz. ” (Gazete Duvar)
İLGİLİ HABERLER
HDP Eş Genel Başkanı Sancar: HDP'yi kapatma davası bu ülkenin geleceği meselesidir
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin PM toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.
28-03-2021 12:00

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM), yeni dönem yol haritası ve mücadele hattını belirlemek üzere Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında Ankara'da bir otelde toplandı. Sancar, toplantıda açıklamalarda bulundu.
Sancar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
'HALK ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK İSTİYOR'
"Bize dayatılan gündem kapatma davası, vekilliklerin düşürülmesi, siyasi operasyonlar; bizim gündemimizse halkın gündemi.
Newroz meydanlarından verilen mesaj açıktı, halk özgürlük, eşitlik istiyor, iradesine sahip çıkıyor. Meydanlardaki coşku bizim haklılığımızı ve kararlılığımızı pekiştirmiştir.
İktidar tükeniyor, tükendikçe elinde kalan tek imkanı devreye sokuyor, bu imkan da devletin çıplak zor aygıtlarıdır. Polisiyle, yargısıyla demokrasi güçlerini sindirmek istiyor. Böylece iktidarını sürdürebileceğine inanıyor. Oysa bu halka verebilecekleri bir şey kalmadığını herkes görüyor, kendileri de biliyor.
İnsan Hakları Eylem Planı insan haklarını nasıl ayaklar altına aldıklarının açık itirafıdır.
Hakların kazanılmasının tek yolu vardır, mücadele ve kesintisiz mücadele. İnançla, kararlılıkla haklara sahip çıkmak ve bunları geliştirmek, genişletmek, geleceğe en güzel şekide devretmektir
Ekonomi alanında açıkladıkları program aslında talanın ve rantın, savaş politikalarının yarattığı çöküşün açık itirafıdır. Neyi kötü yaptılarsa o programda görebilirsiniz. Sizin açıkladığınız bu eylem planlarının da sizi iktidarda tutacak imkanı yaratması söz konusu olamaz, çünkü bu çöküşün sebebi bizatihi bu iktidardır, bu iktidarın zihniyetidir, bu iktidarın icraatlarıdır.
Özellikle 2018 seçimlerinden bu yana ekonomi giderek daha fazla çökerken ve bu çöküşün yükünü geniş halk kesimleri omuzlamak zorunda kalırken, hatta ezilenler, yoksul insanlar, emekçiler bu yükün bedelini ödemeye zorlanırken, iktidar başka gündemler yaratmaya çalışıyor. İnsanları başka gündemler üzerinden kendi fikirlerinin programlarının arkasına dizmeye çalışıyor. Bunların başında kutuplaştırma, ayrımcılık, gerilim ve savaş politikaları geliyor.
Bu iktidarın geleceğe dair kadınlara, gençlere, emekçilere, halklara söyleyebildiği tek şey daha fazla baskı, daha fazla şiddet ve daha fazla ayrımcılıktır. Biz de bunun tam tersini savunuyoruz, daha fazla özgürlük, daha fazla refah, daha fazla eşitlik diyoruz.
'HDP BİR BİNA DEĞİLDİR, GÜÇLÜ BİR FİKRİYATTIR'
HDP'yi denklemin dışına çıkartmaya çalışan, HDP fikriyatını, öncesindeki bütün örgütlenmelerin, partilerin dışına çıkarmaya çalışan siyasi iktidarlar ve partiler kendilerini elemiştir, kendileri tarihin karanlık sayfalarına gömülmüştür. Bu sefer de bundan farklı olması için hiçbir neden yok. HDP'yi kapatmaya çalışmak nafile bir çabadır. Çünkü HDP bir bina değildir. HDP şahıslardan ibaret değildir. HDP güçlü bir fikriyattır. O nedenle HDP'yi kapatamazsınız. HDP'yi kapatmak kendi iktidarlarının bitmekte olduğunun açık itirafıdır.
HDP'yi kapattırmayacağız. HDP'yi kapatma hamlesini boşa çıkaracağız, HDP'yi büyüterek yoluna devam ettireceğiz ama bu iktidarın hileleri hurdaları çoktur. Bu bize dert değildir. Bizim kararlılığımız onlara dert olacaktır. HDP yaşayacaktır.
Kadınlar 'İstanbul Sözleşmesi kadınların Anayasası' diyor, hukuksuzluğunuzu ve polis şiddetinizi yeneceğiz diyor
Ömer Faruk Gergerlioğlu kararı da haktan adaletten duydukları korkuyu gösteriyor. Bu kadar hukuksuzluğu göze almak için hak mücadelesinden büyük korku duymak gerekir
Siz baskıyı artıradurun biz adaleti herkes için savunmaya devam edeceğiz.
HDP'yi kapatma çabası korkunun tavan yapmış halidir. Bu ülkeyi karanlığa teslim etme hırsıdır. Sadece HDP'yi ilgilendirmiyor kapatma davası, bu dava bu ülkenin geleceği meselesidir.
Bu kadar pespaye bir iddianameyi hukukçular hazırlamış olamaz. Bu iddianameyi yazanlar basit ve saçma siyasi bildiriler yazan kişilerdir."
Eş Genel Başkanımız Mithat #Sancar, Parti Meclisi Toplantımızın açılışında konuşuyor. https://t.co/yRVdy33wiA
— HDP (@HDPgenelmerkezi) March 28, 2021
Şentop'a göre parti kapatma 'sorulamayacak konu'ymuş!
Şentop, “başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular” ile “tek amacı istişare sağlamaktan ibaret” konuların TBMM İçtüğüzü’nün 97. maddesi gereğince “sorulamayacak konular” olduğunu ve bu kapsamda verilen önergelerin iade edildiğini öne sürdü.
11-04-2021 21:13

İleri Haber
CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle parti kapatmayla ilgili verdiği soru önergesi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından “sorulmayacak konular” arasında nitelendirilerek iade edildi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortaya atılan ve iktidar mensupları tarafından dillendirilen Anayasa değişikliği hakkında çalışmaların başladığı öne sürülürken, konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.
Tanrıkulu, önergesinde şu soruları yöneltti:
- Uyum Yasaları kapsamında siyasi partilerin tahakküm altına alınmasını amaçlamış kanun var mıdır?
- Çoğunluk partisinin muhalefet partileri üzerinde kapatma kıskacı almasının yolu açılmakta mıdır?
- Anayasa Değişikliği Teklifinin “siyasi parti kapatmayı zorlaştırma” adı altında meclis gündemine geleceği doğru mudur?
- Demokrasinin en temel göstergesi olan siyasi partilerin kapatılması demokrasimize ne katacaktır?
PARTİ KAPATMA ‘SORULAMAYACAK KONU’YMUŞ!
Tanrıkulu’nun önergesini değerlendiren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, önergeyi “sorulamayacak konular” arasında nitelendirdi. Önerge, Tanrıkulu’na iade edildi.
Şentop, “başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular” ile “tek amacı istişare sağlamaktan ibaret” konuların TBMM İçtüğüzü’nün 97. maddesi gereğince “sorulamayacak konular” olduğunu ve bu kapsamda verilen önergelerin iade edildiğini öne sürdü.
Covid-19 salgını: Son 24 saatte 237 can kaybı, 50 bini aşkın yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı, bugün tespit edilen koronavirüs vakalarını ve hastalık sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısını açıkladı.
11-04-2021 20:17

İleri Haber
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 237 kişi hayatını kaybederken, 50 bin 678 yeni vaka tespit edildi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tüm hızıyla sürerken, Sağlık Bakanlığı, 11 Nisan’ın Koronavirüs Tablosu’nu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 237 kişi hayatını kaybetti. Bu sayıyla resmi ölüm sayısı 33 bin 939’a yükseldi.
Son 24 saatte yapılan 294 bin 274 testte 2 bin 548 ‘hasta’ olmak üzere 50 bin 678 yeni vaka tespit edildi. Toplam resmi vaka sayısı 3 milyon 849 bin 11 oldu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Karadeniz’de ve bölgede yaşanacak her tür gerilim ve çatışma herkesin zararınadır
AKP’nin ‘mega rant’ projesi Kanal İstanbul üzerinden başlayan Montrö Sözleşmesi tartışmaları ve ABD savaş gemilerinin Karadeniz’e girecek olmasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile İstanbul’da görüşmesi “Karadeniz’de bir gerilim başlar mı?” sorusunu akla getirirken Saray’dan konuya ilişkin bir açıklama geldi.
11-04-2021 19:24

İleri Haber
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından, ''Karadeniz’de ve bölgede yaşanacak her tür gerilim ve çatışma herkesin zararınadır'' mesajını paylaştı.
AKP’nin ‘mega rant’ projesi Kanal İstanbul üzerinden başlayan Montrö Sözleşmesi tartışmaları ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) savaş gemilerinin Karadeniz’e girecek olmasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile İstanbul’da görüşmesi “Karadeniz’de bir gerilim başlar mı?” sorusunu akla getirirken Saray’dan konuya ilişkin bir açıklama geldi.
Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın şu ifadeleri kullandı:
''Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve Kırım Tatarlarının haklarını savunmakta ve Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların müzakere yoluyla çözülmesini desteklemektedir. Karadeniz’de ve bölgede yaşanacak her tür gerilim ve çatışma herkesin zararınadır.''
Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve Kırım Tatarlarının haklarını savunmakta ve Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların müzakere yoluyla çözülmesini desteklemektedir. Karadeniz’de ve bölgede yaşanacak her tür gerilim ve çatışma herkesin zararınadır.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) April 11, 2021
MEB yöneticileri, koronavirüse yakalanan gerici Nurettin Yıldız'a 'şifa' dilemek için sıraya girdi!
Yıldız’ın hastalığı sırasında MEB üst düzey yöneticiler sosyal medyada “şifa” dileğinde bulunmak için deyim yerindeyse sıraya girdi.
11-04-2021 17:59

İleri Haber
“6 yaşındaki çocukla evlenilebilir” şeklindeki skandal fetvasıyla bilinen gerici Nurettin Yıldız’ın koronavirüse yakalandı. MEB’de üst düzey sorumlu isimler, Yıldız’a “şifa” dileklerini sosyal medyadan paylaştı.
“6 yaşındaki çocuklarla evlenebileceği”, "Genç kaynananın şehvet uyandırabileceği", “Asansörde halvet ortamı oluşabileceği”, “Yatak ve yorganın cinsel dürtüleri artırabileceği” gibi skandal fetvalarıyla bilinen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandı.
Bir süre hastanede tedavi gören Yıldız’ın daha sonra taburcu edildiği öğrenildi. Yıldız’ın hastalığı sırasında ise Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) üst düzey yöneticiler sosyal medyada “şifa” dileğinde bulunmak için deyim yerindeyse sıraya girdi.
BİRİ ‘HOCAEFENDİ’ DEDİ
Nurettin Yıldız için “hocaefendi” diyen Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız "Nurettin YILDIZ hocaefendi covit 19 virüsü sebebiyle hastaneye kaldırılmış. Rabbimizden acil şifalar diliyorum, inşaallah en kısa zamanda sıhhatine ve sohbet meclislerine kavuşur” paylaşımını yaptı.
Nurettin YILDIZ hocaefendi covit 19 virüsü sebebiyle hastaneye kaldırılmış.
— Ercan Yıldız🇹🇷 (@YLDZercan1957) April 8, 2021
Rabbimizden acil şifalar diliyorum, inşaallah en kısa zamanda sıhhatine ve sohbet meclislerine kavuşur.
BİRİ ESKİDEN BERİ HAYRANI
2018 yılında Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü olan ve Nurettin Yıldız’ın kitaplarını okullarda çocuklara dağıttıran mevcut Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz da “Şeytan bu kez profesörlerini devreye soktu. Ömrünü İslam’a hizmete adamış Nurettin Yıldız Hocamızı itibarsızlaştırmak için çırpınıp durmaktalar. Altın paslanmaz. Altına çamur atmakla kıymeti düşmez. Hak gelecek ve batıl yok olacak. Bize düşen Allah için çok ama çok çalışmaktır” şeklinde bir paylaşım yaptı. Yılmaz, daha sonra paylaşımı kaldırdı.
BİRİSİNE GÖRE İSE ‘ALİM’
Nurettin Yıldız için mesaj paylaşanlardan biri de MEB AR-GE Kalite ve İzleme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk oldu. Öztürk, Yıldız'ı övdüğü mesajında "Günümüzün kıymetli alimlerinden Nureddin Yıldız Hocamız Covid -19 Tedavisi nedeniyle hastaneye kaldırılmış. Rabbimden acil şifalar dilerim. Böyle Mücahid, muhakkik, müdakkik ve ömrünü gençlerin yetişmesine vakfeden hocalar pek yetişmiyor. Rabbim Ümmete bağışlasın." dedi.
Günümüzün kıymetli alimlerinden Nureddin Yıldız Hocamız Covid -19 Tedavisi nedeniyle hastaneye kaldırılmış. Rabbimden acil şifalar dilerim. Böyle Mücahid, muhakkik, müdakkik ve ömrünü gençlerin yetişmesine vakfeden hocalar pek yetişmiyor. Rabbim Ümmete bağışlasın. pic.twitter.com/cJxWd6cBzK
— Mehmet Baki ÖZTÜRK (@mbakiozturk) April 7, 2021
İstanbul Valisi Yerlikaya kentteki aşılanma sayısını açıkladı
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte toplam 2 milyon 814 bin kişiye koronavirüs aşısı yapıldığını açıkladı.
11-04-2021 16:04

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentteki aşılanma oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Yerlikaya, 65 yaş üzerindeki vatandaşların yüzde 81'inin aşılandığını, toplam 2 milyon 814 bin aşılama yapıldığını ifade etti.
Yerlikaya yaptığı yazılı açıklamada birinci dozun 1 milyon 661 bin 10 kişiye, ikinci dozun ise 1 milyon 153 bin 909 kişiye uygulandığını belirtti.
Ali Yerlikaya şu ifadeleri kullandı:
"65 yaş üstü büyüklerimizin aşılanma oranı yüzde 81.2'ye ulaştı.15 gün gibi kısa bir sürede ise 60-64 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın yüzde 46.4'ü aşılandı. 60-64 yaş arasındaki hemşehrilerimizin aşı olmaları için randevu almalarını bekliyoruz."
Eski Ayasofya İmamı Boynukalın koronavirüse yakalandı
Geçen günlerde Ayasofya imamlığı görevinden ayrılan Mehmet Boynukalın, koronavirüse yakalandı.
11-04-2021 15:16

Ayasofya'nın eski imamı Mehmet Boynukalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığını açıkladı.
Boynukalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Koronadan dolayı evde ilaç alıyor ve istirahat ediyorum. Dualarınızla çabuk atlatırız inşallah. Elhamdülillah alâ külli hal" ifadelerini kullandı.
Geçen perşembe günü Ayasofya Camii imamlığından istifa ettiğini duyuran Boynukalın'ın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde akademik çalışmalarına devam edeceği açıklanmıştı.
Boynukalın, Ayasofya İmamı olarak görev yürüttüğü dönemde açıklamalarıyla tartışma yaratmıştı.