Doğu Ekspresi üzerinden AVM fırsatçılığı

Doğu Ekspresi üzerinden AVM fırsatçılığı

Kars Belediye Başkanı Doğu Ekspresi ile bölgeye ilginin arttığını belirterek, birçok AVM müracaatında bulunulduğunu söyledi.

Doğu Ekspresi ile Kars’a trenle yapılan seyahatin yoğun ilgi görmesiyle biletlerin tur şirketlerine satıldığı gündeme gelmişti. Doğu Ekspresi ile ortaya çıkan ranta yeni bir boyut eklendi. Kars’a gösterilen yoğun ilgi nedeniyle çok sayıda AVM talebi geldiği ortaya çıktı.

İKİNCİ TREN İÇİN BAŞVURU

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Ulaştırma Bakanlığına ikinci trenin kalkması için talepte bulunulduğunu da belirtti.

Karaçanta “Henüz daha ayarlanmadı ama talep çok fazla. Önümüzdeki günlerde ikinci trenin de kalkmasını bekliyoruz” dedi.

Doğu Ekspresi ile bölgeye ilginin arttığını belirten Kars Belediye Başkanı Karaçanta, “Birkaç ay önce kentimizde hiç alışveriş merkezi ihtiyacı yoktu. Ancak şu anda birçok AVM müracaatı bulunuyor. Tarihi yapının korunmasına dikkat ederek gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bildiğiniz gibi tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın da açılışı yapıldı. Cazibe merkezi haline gelen kentimizde nüfus artışı da yaşanıyor” dedi.

BİLETLER TURİZM ŞİRKETLERİNE SATILIYOR

CHP Milletvekili Zeynep Altıok Twitter’dan yaptığı açıklamada, TCDD’nin biletleri önceden turizm şirketlerine sattığını söylemişti.

Altıok şunları söylemişti:

“Gezginci ve üniversite öğrencileri, Kars’a foto tur etkinliği düzenlemek istediklerini fakat bazı turizm firmalarının tüm tren biletlerini önceden kapatması sebebiyle gidemediğine yönelik şikâyetlerini iletti. Ücreti 100 lira olan yataklı vagonla yapılan yolculuğun acenteler tarafından uçuk fiyatlarla satıldığını ifade ettiler. Ocak ve şubat aylarına ait Kars treni yataklı vagon kısmının henüz sistemde dahi görünmemesine rağmen aylar öncesinden turizm şirketlerine satıldığını söylediler. TCDD’nin turizm şirketlerine toplu bilet satması rant ve usulsüzlük oluşturur. Kars’ta yaşayan vatandaşlar dahil kimse bilet alamamaktadır. Bu firmaların yasal tarihler dışında 3 ay sonraya nasıl tren biletlerini alıp kimlere sattıklarını öğrenmek istiyoruz” 

DOĞU EKSPRESİ

Geçen yıl 319 bin 202 yolcunun seyahat ettiği Doğu Ekspresi ile ocak ayının ilk yarısında 14 bin 165 kişi yolculuk yaptı.

Doğu Ekspresi, biri yemekli olmak üzere 7 vagondan oluşuyor. Pulman vagonda 60, kuşetli vagonda 40 yolcu seyahat edebiliyor.

10 kompartımanın bulunduğu kuşetli vagonların her kompartımanında 4 kişi yolculuk yapabiliyor. Çarşaf, pike ve yastık TCDD Taşımacılık AŞ tarafından veriliyor. Kompartımandaki koltuklar yatak olarak da kullanılabiliyor.

Yataklı vagonda ise 10 kompartıman bulunurken bir kompartımanda 2 kişi seyahat edebiliyor.

Bir kompartımanda tek veya iki kişilik seyahatler için farklı ücretler uygulanıyor. Tek seyahat eden yolculardan 117, aynı kompartımanda iki kişi seyahat edilmesi halinde ise 97'şer lira ücret alınıyor.

DAHA FAZLA