Doğduğumuz günler sadece rakamlardan oluşmuyorsa? O zaman ‘Ben Ne Zaman Doğdum?’!

Doğduğumuz günler sadece rakamlardan oluşmuyorsa? O zaman ‘Ben Ne Zaman Doğdum?’!

“Doğumlar da en az yaşamlar kadar gizemlidir. Özellikle yeni bir hayata gözlerimizi açtığımız günün hikayesi… Peki o doğduğumuz gün sadece rakamlardan oluşan bir tarih değilse? Tarihlerin içinde çok fazla öykü var, doğduğumuz günün içinde de…”

Umut Dağlar

Herkesin bir yaşam öyküsü vardır; elbette bu yaşamın başlangıcı olan bir de doğum öyküsü… Memo’nun doğum öyküsüne dair merakı ise bir kuşun yumurtadan çıkıp, hayata ‘merhaba!’ demesiyle başlıyor. Memo, kuşun doğduğu günün çok özel olduğunu ve kaydetmeleri gerektiğinde oldukça ısrarlıyken hiç beklemediği bir soruyla afallıyor: Sen kendi doğum tarihini biliyor musun? Böylece Memo ne zaman doğduğunu araştırmaya başlıyor…

Behiç Ak çocuklara sorular sordurmaktan asla vazgeçmiyor. İnsanların/ insanlığın hayatındaki çok basit soruları adeta muhteşem bir gizemli soruymuşçasına çocukların hayal dünyalarına asıyor. ‘Ben Ne Zaman Doğdum?” ise, cevaplanması gereken oldukça sıradan ve önemli bir soru. Özellikle de yaşamı daha yeni yeni öğrenen çocuklar için. Çünkü biliyoruz ki doğmak veya bir hayatı sürdürmek sadece 10 rakamla oluşturduğumuz tarihlerden ibaret değil. O tarihlerin içinde sayısız öykü, soru ve merak var… Aslına bakarsanız da tam da çocuklara göre bir tablo: Öyküler, hikayeler, merak, sorular ve çok fazla olan sorular…

Memo, ne zaman doğduğuna dair cevap ararken tabii ki ilk gittiği kişi babaannesi oluyor. Aldığı cevap ise beklediğinden çok farklı oluyor ve inanılmaz bir şeyin farkına varıyor: Memo ve babaannesinin ördüğü dantel aynı yaşta. Memo, ne zaman doğduğuna dair cevaplar aramaya devam ederken birbirinden farklı ve içini neşeyle kaplayan birçok yanıt alıyor. Kırk yıl düşünse cevabını bulamayacakları birçok yanıtla birlikte. Aldığı cevaplar fazlasıyla hoşuna gitmekle birlikte, bazen doğduğu günün başkaları için mutsuz bir gün olduğunun farkına varıyor. Mesela Memo’nun doğduğu gün ses yarışmasında sonuncu olan bir kurbağa gibi. Fakat bu cevaplarla birlikte bir şeyin daha farkına varıyor: Bir günün- özel veya herhangi bir günün- herkes için aynı duyguları hissettirmeyebilir. Aslında yaşam da böyledir, tıpkı Memo’nun doğduğu gün gibi.

Memo neredeyse karşılaştığı herkese ne zaman doğduğunu sorarken birbirinden farklı yanıtlar alıyor. Bir kişi hariç: arkadaşı Tombiş. Tombiş  ona ‘sadece rakamlardan oluşan’ bir tarih söylerken Memo oldukça şaşırıyor. Sonuçta onun doğduğu tarih savaşların bittiği, dantellerin örüldüğü, insanların şişmanlamasına ve yeni bir günün doğmasına neden olan bu ‘önemli’ tarihin karşılığının sadece dümdüz bir rakamlar dizisi olmadığını düşünüyor. Neyse ki arkadaşını tanıyor Memo, ‘Bizim Tombiş bu işlerden hiç anlamıyor’ diye geçiriyor içinden…

‘Ben Ne Zaman Doğdum’, Memo ile birlikte çocuklarımızı da bir yolculuğa çıkarıyor. Şaşırtıcı, gizemli ve çok eğlenceli bir yolculuk. Behiç Ak yine çocuklarımızı soruların arkasından koşturuyor. Hem de ta doğduğu günlere kadar. Yaşamın ve soruların arkasında hiç yorulmayacak çocuklar için…

KÜNYE:  Ben Ne Zaman Doğdum?, Behiç Ak, Günışığı Kitaplığı, 2018, 56 sayfa.

DAHA FAZLA