Doğanın bitmeyen umudu: Büyük Sevbeni

Doğanın bitmeyen umudu: Büyük Sevbeni

Çocuktan ağaca, ağaçtan ormana, yeşil bir tırtıldan büyük “sevbeni”ye…

Burcu Adıgüzel

Mutlu ve sağlıklı bir yaşamın koşullarını düşünsek mutlaka tabiat, canlılar, yeşil mavi bir manzara, özgür günler, ekonomik standartlar gibi pek çok şey sıralar ama illâki içerisinde doğaya yer veririz. Çünkü bizden başka canlıların yaşamadığı ve betona boğulduğumuz bir hayatın küçük büyük mutluluklar getirmesi pek mümkün görünmüyor. İnsanoğlu bunu zorluyor, olmuyor! Kentlerde azalan yeşil alanlar, artan stres oranlarına, kısılan nefeslere neden oluyor. Ya çocuklar? Bu durum onların dünyasında nelere yol açıyor?

Büyük kentlerde geleceğe bırakacağımız tek yeşil alanın mezarlıklarda yükselen kavak ağaçları olacağından endişeleniyorum. Çocukların düşlerinde doğayla bütünleşmesi, hayal kurmanın gücüne hayran bırakırken sadece düşlerinde doğayı yaşamasını kaygı verici buluyorum. Kaygıdan da öte bir duygu bu. Çocuk edebiyatının önemli yazarlarından Şiirsel Taş, benzer kaygılarda olacak ki doğaya dair farkındalık yaratabilecek güçte bir öykü kaleme almış. Doğaya fırsat verilirse nasıl yeşilleneceğini, ihtiyacımız olan nefesin “orada” olduğunu, bunun için hâlâ yapabileceklerimizin varlığını ve her şey gibi doğaya sahip çıkmanın da önce hayal ederek başladığını bir çocuğun gözünden ve düş dünyasından aktarmış.

Betonların arasında bir çocuk. Ayaklarından kök salıyor, ağaca dönüşüyor; sonbahardan yaza, ağaç ormana, yeşil bir tırtıldan büyük sevbeni kelebeğine. Köklerinde canlıların hayat bulduğunu hissediyor, mevsimlerin değiştiğini düşlüyor, sarmaşıkların gövdelerine dolanarak büyüdüğünü görüyor, yanı başında bir derenin belirdiğini hayal ediyor. Kocaman bir ormanı oluyor. Biz de adım adım o ormanın oluşuna tanıklık ediyoruz. Döngüsel ve şahane şiirselliği olan bir öykü bu.

Ressam Akın Düzakın, çizimleriyle değişen mevsimleri, renkleri kullanmadaki ustalığıyla okuyucuya öyle direkt olarak aktarıyor ki çizimler ayrıca sevdiğim bir öğe oldu. Kitabın sayfalarındaki şiirsellik resimlerle olağanüstü bir şekilde bize geçiyor.

Doğanın yeşermesini, canlıların büyümesini ve değişimini anlatan öykü; aynı zamanda insanın içine dair de pek çok hatırlatma yapıyor. Dönüşümün kıymetini, her daim umut etmeyi ve zamanını beklemeyi bir de bu şiirsel anlatımdan okumanızı dilerim…

Künye: Büyük Sevbeni, Şiirsel Taş, Akın Düzakın, Redhouse Kidz, 2019, 44 sayfa.

DAHA FAZLA