Doğan Duru ve Orçun Sünear'dan Erdoğan'ın müzik kısıtlaması açıklamasına tepki: Tamamen ideolojik bir karar

Doğan Duru ve Orçun Sünear'dan Erdoğan'ın müzik kısıtlaması açıklamasına tepki: Tamamen ideolojik bir karar

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gece 24:00’dan sonra mekanlarda müzik yasağı açıklamasına sanatçılardan tepki yağdı. Sattas Grubu’nun solisti Orçun Sünear ve Redd Grubu’nun Solisti Doğan Duru İleri Haber’e müzik yasağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sünear  yasakla ilgili ‘‘Artık nerden olduğuna bakmaksızın hepimizin bir araya gelip bir tepki ortaya koyması lazım’’ dedi.

Emine Oğuz

Pazartesi günü kabine toplantısında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Temmuz itibariyle bütün pandemi kısıtlamalarının kaldırılacağını fakat müzik yayını yapan mekanların en geç gece 12’ye kadar yayın yapabileceğiyle ilgili açıklama yaptı. Pandemi döneminde yasaklardan en çok etkilenen kesimlerden biri olan müzisyenler, sahne emekçileri ve birçok kesimden vatandaş bu duruma sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

'KAYBOLAN PARALARIN, MAFYA İLİŞKİLERİNİN ÜSTÜNÜ ÖRTME ÇABASI'

AKP’li Erdoğan müzik yasağıyla ilgili açıklamasında ‘‘Kusura bakmayın’’ derken müzisyenler ‘‘Kusura bakıyoruz’’ etiketiyle tepkilerini dile getirdi. Müzik yasağının pandemi ile ilgili olmadığını ifade eden Sattas Grubu’nun Solisti Orçun Sünear müzik kısıtlamasının salgın tedbirleri ile bir ilgisinin olmadığını belirterek, ‘‘En başından beri müzikle ilgili, sanatla ilgili yasakların ideolojik olduğunu savundum ve hala öyle düşünüyorum. İktidarın şu anda yapmaya çalıştığı hareket ideolojik ama aynı zamanda tamamen boğazlarına kadar girdikleri arkalarından bizim de girdiğimiz, siyaset-mafya ilişkisi, kaybolduğu ortaya çıkan paralar vesaire bunların üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Fakat artık ortam o kadar kötü kokmaya başladı ki fiziksel görünümünü Marmara’daki müsilajla görmeye başlıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

'BİLİMLE AÇIKLANABİLECEK BİR ŞEY DEĞİL'

Redd Grubu’nun solisti Doğan Duru ise ‘‘Bu yasak bilimle açıklanabilecek bir şey değil. Gece 12’den sonra müzik kapatılsa bile resmi olarak o mekanlar sabaha kadar açık olabilecek ve insanlar müziksiz bile olsa o mekanlarda bir arada bulunacak. Bu durumda yasağın pandemiyle bir alakası olamaz’’ dedi.

Pandemi sürecinde mesleklerini icra edemeyen müzisyenlerin, kısıtlamaların kaldırılmasıyla güzel haberler beklentisine karşılık yasaklarla karşı karşıya kalmasına değinen Duru ‘‘17 aydır sahnelere çıkmayı bekleyen müzisyenler olarak farklı açıklamalar beklerken böylesine yaralayıcı bir üslup kullanılması bizi gerçekten üzdü’’ diyerek yaşanan olaylar karşısında müzisyenlerin zor durumda bırakıldığına işaret etti.

Açıklamasında müzisyenlere, sahne, kültür-sanat emekçilerine birlik olma çağrısında bulunan Sünear ‘‘Zaman gerçekten birlik olma zamanı. Artık nerden olduğuna bakmaksızın hepimizin bir araya gelip bir tepki ortaya koyması lazım. Anayasal hakkımızı kullanarak sokaklarda tepkimizi gösterelim. STK’ların (bizler adına telif toplamaya çalışan STK’lar özellikle) herkesin bir şekilde tepkisini koyma zamanıdır.’’

 

 

DAHA FAZLA