Doğalgaza yeni zam geliyor

Doğalgaza yeni zam geliyor

Zam furyası devam ediyor, elektrik ve benzin fiyatlarının ardından şimdi de doğalgaza yeni zam yapılacağı bildirildi.

Enerjide ve petrolde ardı arkası kesilmeyen zamlar devam ederken, geçtiğimiz haftalarda zamlanan doğalgaza da yeni zamın yolda olduğu söyleniyor.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının arttığına dikkat çeken CHP Enerji Komisyonu Başkanı Necdet Pamir, toplam enerji ithalatının yüzde 118 yükseldiğini dile getirirken, Botaş'ın zarar ettiğini ve doğalgaza yeni bir zammın sürpriz olmayacağını söylüyor.

'TÜRKİYE TÜKETTİĞİ ENERJİNİN YÜZDE 30,5'İNİ DOĞALGAZLA KARŞILIYOR'

Sözcü'den Özlem Gürses'e konuşan Pamir, "Türkiye, tükettiği enerjinin yüzde 30.5'ini doğalgazla karşılıyor" bilgisini paylaşıyor.

“AKP iktidara geldiğinde, Türkiye'nin enerji tüketiminde dışa bağımlılığı yüzde 68'di” diyen Pamir, sözlerine şöyle devam ediyor:

“2017 yılında yüzde 76 olmuş. Yani azalmamış, artmış. AKP iktidarında enerji tüketimi de yüzde 89 artarken, yerli üretim sadece yüzde 45 artmış. Yani arada yüzde 54 fark var, demek ki o farkı bir yerden satın alıyoruz. İthalat rakamları gösteriyor zaten; 2002 yılında 57 milyon ton petrol eşdeğeri olan toplam enerji ithalatı, 2017'de 124 milyon ton petrol eşdeğeri olmuş. Yani yüzde 118 artmış. Elektrik üretiminde de durum benzer. 2018 yılında, elektrik üretimi için kullanılan kaynakların yüzde 51.2'si dış kaynak. Cari açığın da artmasının en büyük nedeni; AKP'nin yanlış ekonomi ve enerji politikası… Ve tabii ki dış politikası.”

'ÖZELLEŞMEYLE RUHSATLAR YABANCI ŞİRKETLERİN ELİNE GEÇER'

TPAO ve BOTAŞ’ın yüksek maliyetli, riskli ve stratejik olarak da sakıncalı ‘çılgın projelerin’ finansmanı için çeyiz olarak seçildiği görüşünü savunan Pamir, “Umarım bunlar da özelleştirilmez. Çünkü halen denizlerimizdeki tüm ruhsatlar TPAO'ya ait. Herhangi bir özelleştirme durumunda, bu ruhsatlar yabancı şirketlerin eline geçer. Bu da Karadeniz'de, Ege'de ve Doğu Akdeniz'de elimizi zayıflatır” ifadesini kullanıyor.

'BOTAŞ ZARAR EDİYOR'

2017 Aralık'tan bugüne konutlarda kullanılan doğalgaza toplamda yüzde 64 zam yapıldığını kaydeden CHP Enerji Komisyonu Başkanı, Sadece 2019'da bu oranın yüzde 41 olduğuna dikkat çekiyor.

“BOTAŞ, konutlara olduğu gibi sanayicilere de sübvanse ederek satıyor doğalgazı aslında” diyen Pamir, “Ne yazık ki yakın bir gelecekte yeni zamların yapılması sürpriz olmaz. BOTAŞ zarar ediyor. Sübvansiyon ise yine halkın kesesinden yapılıyor” öngörüsünde bulunuyor.