Doğalgaza 4 ayda 4 zam!

Doğalgaza 4 ayda 4 zam!

Doğalgaza yılın dördüncü zammı yapıldı. Hanelerin tükettiği doğalgaz 2019'un ocak ayından bu yana yüzde 46,34 zamlandı. Büyük işletmelere yapılan zam ise sadece yüzde 7,79.

Türkiye'de yılbaşından bu yana doğalgaza yüzde 4’ün üzerinde zam yapıldı. Haneler için doğalgazın metreküp fiyatı yüzde 1 artışla 1,2896 liradan 1,3025 liraya çıktı. Doğalgaz fiyatlarına ocak, şubat ve mart aylarında da yüzde 1 zam yapılmıştı. 

BÜYÜK ŞİRKETLERE ZAM YOK

Yurttaşların ve küçük işletmelerin tükettiği doğalgaza 4 ayda 4 zam yapılırken, büyük işletmeler ve elektrik santrallarının tükettiği doğalgaza hiç zam yapılmadı.

Konuya ilişkin basın açıklaması yayınlayan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, "Buna göre 2019 Ocak ayından bu yana 1. kademe küçük işletmeler ve hanelerin tükettiği doğalgaza yüzde 46,34 oranında zam yapılırken, 2. kademe büyük işletmelere yapılan zam oranı sadece yüzde 7,79. Aynı dönemde elektrik santrallarına ise zam bile yapılmazken, yüzde 6 indirim yapıldı" dedi.

'FATURALAR ASGARİ ÜCRETİN DÖRTTE BİRİ'

Yener şu ifadeleri kullandı:

“Burada dikkat çeken nokta, büyük sermaye kuruluşlarına ve doğalgaz yakıtlı elektrik santrallarına maliyetin altında gaz satışıyla büyük özel şirketlerin desteklenmesidir. Nisan 2021 itibarıyla, hane halkı aylık ortalama elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamı, asgari ücretin dörtte birini aşıyor.

Daha önce de söylemiştik; iktidar, bal tutan parmaklarını yalayan yandaş, küçük bir azınlığa desteğe odaklanmakta, kredi kartlarının borçlarını, kiralarını, elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen, açlıkla, yoklukla boğuşan milyonların yaşadığı sıkıntıları ise yok saymaktadır."