Diyarbakır'da HDP'li 2 genç kaçırılarak darp ve ajanlık dayatmasına maruz kaldı
Diyarbakır'da kimliği belirsiz kişilerce kaçırılan HDP Gençlik Meclisi üyesi 2 genç, darp ve ajanlık dayatmasına maruz kaldı.
19-03-2021 16:13

Kimliği belirsiz kişilerce muhalif işçilere ve gençlere uygulanan kaçırma ve ajanlaştırma faaliyetleri İstanbul ve Ankara’nın ardından, bu kez Diyarbakır’da yaşandı. HDP Gençlik Meclisi üyesi Ömer Faruk Karahan, Dağkapı Meydanı’nda 16 Mart günü polisler tarafından kaçırıldığını, alıkonduğu araçta şehir içinde tur atılırken kendisine ajanlık dayatıldığını anlattı. HDP Gençlik Meclisi üyesi Selami Erkiz ise polisler tarafından darp edildiğini belirtti.
‘SAKİN OL KAÇIRMIYORUZ!’
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, partisinin Kayapınar ilçe binasından ayrıldıktan sonra akşam saatlerinde Dağkapı Meydanı'nda kimliği belirsiz kişiler tarafından gözaltı bahanesiyle alıkonduğunu belirten HDP Gençlik Meclisi üyesi ve Munzur Üniversitesi öğrencisi olan Karahan, yaşananları şöyle anlattı: “Dersim’de bazı siyasi davalarım vardı. Beni durduran bu kişiler, hakkımda savcılığın gözaltı kararı verdiğini söyledi. Bende kararı görmek istedim fakat bana ‘arabada kararı gösteririz” dediler. Avukatıma haber vermeden kendilerine gelmeyeceğimi, dava ile ilgili de daha önce ifade verdiğimi söyledim. Bunun üzerine arabada duran bir kişi araçtan inerek elimdeki telefonu almaya çalıştı. Bunun üzerine diğer bir kişi ‘Tamam sakin ol zaten kaçırmıyoruz, resmi olarak gözaltına alacağız’ dedi. Avukatıma gözaltına alınacağımı söyledim, o da tamam ben de adliyeye geçiyorum dedi. Ben bu kişilerden kimliklerini de istedim ama bana göremeyeceğim bir şekilde uzatıp geri çekti. İsmini bile göremedim. Bu sırada aramızda biraz arbede çıkınca insanlar etrafımıza toplandı. Tartışmayla beraber arabanın yanına kadar gelmiştik. Daha sonra arabaya bindirdiler beni.”
‘İSTİHBARATTANIZ’
Uzun zamandır Diyarbakır’da siyasi faaliyet yürüttüğünü belirten Karahan, bindirildiği araçta, bu kişilerin kendisine Diyarbakır’da ne tür faaliyetler yürüttüğünü sorduklarını cevap vermemesi durumunda, “Ne polisi ne emniyeti, biz devletiz. Devletin gerçek sahibi olan istihbarattanız” dediklerini söyledi.
AJANLIK DAYATMASI
Karahan, “Bana sorular sormaya başladılar. Ben de cevap vermedim. Şu an dava aşamasında olan dosyalarım üzerinden tehdit ettiler. Burada da dosyaların olabilir, istersen dosyalarını iki dakikada silebiliriz. Üniversiten var, seni istersen hemen mezun edebiliriz. Maddi ve manevi her türlü destek olabiliriz. Devlet olarak çok yetkimiz var. İstediğimiz kişiyi yaşatabiliriz” ifadeleriyle ajanlık dayatıldığını söyledi.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Karahan,teklifleri kabul etmeyince bu kişiler tarafından tekrar tehdit edildiğini ifade ederken, yaklaşık yarım saatten fazla zorla araçla kentte gezindiklerini söyledi. B zaman zarfında ise tehditlerin devam ettiğini belirten Karahan, aynı yere getirilip bırakıldığını dile getirdi. Karahan, kimliği belirsiz bu kişiler hakkında avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulunduklarını belirterek “Beni aldıkları yerlerde mobese kameraları da vardı. Bu yöntemlere yabancı değiliz. Bunlar 90’ların uygulamaları, bizi yıldırmaya ve ajanlaştırmaya çalıştıklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bu tür girişimlere boyun eğmeyeceğiz” dedi.
'EMNİYETTE DARP EDİLDİK'
HDP Gençlik Meclisi üyesi Selami Erkiz ise, 12 Mart'ta akşam saatlerinde Bağlar ilçesinede sokakta yürürken polislerin kendisine ve tanımadığı 3 kişiye uzun namlulu silahlar doğrultarak yaka paça gözaltına aldığını söyledi. Emniyete götürülene kadar kendisi ve diğer üç kişinin darp edildiğini ifade eden Erkiz, emniyette sokakta slogan attıkları iddiasıyla gözaltına alındıklarını öğrendiklerini dile getirdi. Erkiz, emniyette 3 saat boyunca duvar dibinde ayakta bekletildiklerini söyleyerek, “Orada da bizi darp ettiler. Avukatlarımız geldiğinde bize iyi davrandılar, fakat onlar tekrar gittiklerinde yine hakarete maruz kaldık. Saatler sonra bırakıldıktan sonra bizi hastaneye götürdüler. Orada darp raporu almak istedik ama polisler doktorlarla konuştu ve doktorlar bizi dinlemeden raporu onlara verdi. Hastaneden emniyete kadar polisler bize ‘siz teröristsiniz’ dedi. Bana ‘Bize konuş sana hiçbir şey olmaz’ diyerek ajanlık dayatmasında bulundular. Daha sonra bizi emniyetten bıraktılar” diye belirtti.
Erkiz, polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
İLGİLİ HABERLER
Yerine kayyum atanan HDP'li eş başkana 9 yıl hapis cezası
2019'da yerine kayyum atanan Erciş eski Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin'in yargılandığı davada mahkeme, Çetin'e 9 yıl hapis cezası verdi.
16-04-2021 13:33

İçişleri Bakanlığı tarafından 2019'da görevden uzaklaştırılan Van Erciş eski Belediye Eş Başkanı HDP'li Yıldız Çetin'in tutuklu bulunduğu dosyada karar açıklandı. Mahkeme heyeti Çetin'e 9 yıl 22 gün hapis cezası verdi.
Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya SEGBİS ile katılan Çetin, savunmasında suçlamaları reddetti.
İddianamede, Çetin ile 10 kişinin 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek, yönetmek ve bunların hareketlerine katılmak' suçlarından 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianamede ayrıca HDP'li Çetin'in, Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) aktif faaliyet yürüttüğü de suçlama konusu oldu.
Tutuklu Yıldız Çetin, davanın karar duruşmasında bugün hakim karşısına çıktı. Çetin'e mahkeme heyeti 9 yıl 22 gün hapis cezası verdi.
Bekir Pakdemirli’nin içinde olduğu uçak havada arızalandı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin havada arızalanan uçağı Malatya’ya acil iniş yaptı.
16-04-2021 12:20

Ankara’dan Şırnak’a giden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin içinde bulunduğu uçak havada arızalandı ve Malatya’ya acil iniş yaptı.
Şırnak’a gitmek üzere Ankara’dan kalkan Orman Genel Müdürlüğü’ne ait uçak, Malatya Erhaç Havalimanı’na acil iniş yaptı.
Motor arızası yaşadığı belirtilen uçakta, Bakan Yardımcısı Hadi Tunç, AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız da bulunuyordu.
Bursa'da nükleer sanayide kullanılan Sezyum 137 ele geçirildi
Araçta gizli bir bölmede cam tüp içinde 256 gram ağırlığında 'Sezyum 137'yle yakalanan dört şüpheliden biri tutuklandı.
15-04-2021 12:08

Bursa'da düzenlenen operasyonda nükleer sanayi ve tıp endüstrisinde kullanılan, 256 gram ağırlığında "Sezyum 137" elementi olduğu değerlendirilen madde ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheliden biri tutuklandı.
Bursa İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı yollardan ülkeye sokulan elementin kentteki bir alıcıya satılacağını tespit etti. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, maddeyi satmak isteyen şüphelilere ait otomobili Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde durdurmak istedi. Dur ihtarına uymayıp kaçan şüpheliler bir süre devam eden kovalamacanın ardından yakalandı.
Araçta yapılan aramalarda, gizli bir bölmede cam tüp içinde 256 gram ağırlığında 'Sezyum 137' olduğu değerlendirilen madde yakalandı. Olay yerine gelen AFAD ekipleri de maddeyi inceledi.
Ekipler, otomobilde bulunan A.K., F.K., S.Ç.A. ve A.K.'yi gözaltına aldı. Şüphelilerden A.K. çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı, diğer zanlılar ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Meteoroloji'den birçok bölge için sağanak yağış uyarısı
Yurtta havanın genellikle parçalı bulutlu olması beklenirken, bazı bölgelerde ise sağanak yağışın beklendiği bildirildi.
15-04-2021 09:34

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Göller Yöresi ile Ege ve İç Anadolu'nun kuzey, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğu kesimlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak öngörüldüğünü bildirdi.
MGM tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, bugün yurtta hava genellikle parçalı bulutlu olacak.
Hava sıcaklığının mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor.
İstanbul'da IŞİD operasyonu: 11 gözaltı
19 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonda 11 şüpheli gözaltına alınırken, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzeme de ele geçirildi.
14-04-2021 09:28

İstanbul'da, cihatçı terör örgütü IŞİD'e dönük 10 ilçede 19 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 11 şüpheli gözaltına alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çatışma bölgeleriyle iltisaklı faaliyet gösteren, daha önce çatışma bölgelerinde IŞİD saflarında bulunan ve faaliyetlerine devam eden şüphelilerin tespitine yönelik çalışma başlattı. Teknik ve fiziki takibin ardından, 10 ilçede 19 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda 11 şüpheli yakalanırken, aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildi.
Yakalanan zanlılar emniyete götürüldü.
Köy karantinada 'unutuldu', geçimlerini sağlayamadıkları için kaymakamla görüşmek isteyen köy heyetine karantina ve para cezası verildi
Görüşmeyi kabul etmeyen Kaymakam Haluk Koç’un talimatlarıyla köylülerin her birine köy sınırlarından çıktıkları ve karantinayı bozdukları gerekçesiyle 3 bin 150 lira ceza kesildi
12-04-2021 13:47

İleri Haber
Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Senemoğlu köyünde hastanede tedavi gören bir vaka olmasına rağmen uzayan karantinada geçimini sağlamakta zorluk çeken köylüler kaymakamla görüşmek istedi. Kaymakamlık binasında güvenlik güçleri tarafından alıkonan köylüler 14 gün karantinaya alındı. Köylülerle görüşmek istemeyen Kaymakamın talimatıyla köylülere kişi başı 3 bin 150 lira ceza kesildi. HDP’li Züleyha Gülüm, konuyu Meclis gündemine taşındı.
Ardahan’ın Göle ilçesinin Senemoğlu köyü yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları nedeniyle önce 20 gün karantinaya alındı. Karantina bitiminde köyde pozitif bir vaka daha tespit edildi. Virüse yakalanan vatandaş Ardahan Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ancak köy 6 Nisan’da 20 günlük karantina sonrası tekrar 5 gün daha karantinaya alındı.
Test sonucu pozitif olan tek vakanın Ardahan Devlet Hastanesinde tedavi gördüğü halde köyün tamamının yaklaşık bir ay boyunca karantinaya alınması; geçimini gündelik işler yaparak sağlayan köy halkının şehirdeki ihtiyaçlarını karşılayamamasına ve hayvancılık için gerekli ihtiyaçları dahi karşılayamamasına sebep oldu.
KAYMAKAM GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ, KÖYLÜ KARANTİNAYA ALINDI
Ekonomik kriz ve pandemiyle birlikte geçimlerini sürdüremeyen köylülere süreç boyunca herhangi bir maddi yardımın da olmaması nedeniyle Senemoğlu köyü muhtarı ve ihtiyar heyeti, güvenlik güçlerinin denetiminde izinli olarak, Kaymakamla hem uzayan karantina sürecini, hem de köy halkının ve hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için görüşmek istedi. Bu görüşme için Göle ilçe Kaymakamlık binasına giden köylüler, güvenlik güçleri tarafından alıkonulup Ardahan merkezde bir öğrenci yurdunda 14 günlük karantinaya alındı.
Görüşmeyi kabul etmeyen Kaymakam Haluk Koç’un talimatlarıyla köylülerin her birine köy sınırlarından çıktıkları ve karantinayı bozdukları gerekçesiyle 3 bin 150 lira ceza kesildi.
MECLİS’E TAŞINDI
Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Senemoğlu köyünde sadece bir vakanın pozitif çıktığı ve pozitif çıkan vakanın da Ardahan Devlet Hastanesinde tedavi altında olduğu halde köyde karantinanın yaklaşık bir ay sürmesinin gerekçesi nedir?
2- Karantinaya alınan ve geçimini gündelik işlerden sağlayan köy halkına Göle Kaymakamlığı tarafından ekonomik destek sağlanmış mıdır? Sağlanmışsa kaç aileye, ne tür yardımlar yapılmıştır?
3- Güvenlik güçlerinin denetimiyle Kaymakamlıkla görüşmeye giden Senemoğlu köy muhtarı ve heyetiyle tedbirler alınarak görüşülmek yerine köylüler neden Ardahan merkezde karantinaya alınmışlardır?
4- Geçimlerini sağlayamayan ve bu sebeple Kaymakamla görüşmek isteyen köylülerin her birine 3150 TL cezası verilmesinin sebebi nedir?
5- Türkiye’de kaç köye karantina uygulaması yapılmaktadır? Sadece bir vakadan dolayı bir ay boyunca karantinada olan başka herhangi bir yer var mıdır?