Diyarbakır'da Eğitim-Sen üyelerinin evine polis baskını: 26 öğretmen gözaltında

Diyarbakır'da Eğitim-Sen üyelerinin evine polis baskını: 26 öğretmen gözaltında

Diyarbakır’da Eğitim-Sen üyelerine yönelik yapılan operasyonda 26 öğretmen gözaltına alındı. 

Diyarbakır’da sabah saatlerinde Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyelerine yönelik gerçekleşen operasyonda öğretmenlerin evlerine baskın yapıldı. Yapılan baskınlarda 26 öğretmen gözaltına alındı. 

Polisin evlerde yaptığı aramaların ardından, öğretmenlerin görev yaptıkları okullara giderek gözaltına alınan öğretmenlerin buradaki dolaplarını da aradığı belirtildi. 

Gözaltı gerekçesinin sosyal medya paylaşımları, demokratik eylem ve etkinlikler olduğu belirtilirken; gözaltına alındığı öğrenilen öğretmenlerin isimleri şu şekilde: Şenay Koç, Zeynep Alak, Kasım Aydın, Hacer Alp, Hamdin Öztekin, Yıldırım Arslan, Abbas Şahin, Saliha Zorlu, Tahir Çetin, Recep Şimşek, Mehmet Baydemir, Mehmet Emin Üzel, Halis Kızılırmak, Fatih Mutlu, Ezgi Çelik, Nuri Aras, Savaş Saymaz, Mehmet Arda, Remzi Mehmetoğlu, Ruken Çelik, Murat Derince ve Silvan ilçesinde görev yapan Devrim Durucan. 

Öğretmenler Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

DİYARBAKIR KESK'TEN BASIN AÇIKLAMASI

Gözaltılara tepki için Diyarbakır'da Ofis Sanat Sokağı'nda eylem yapmak isteyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Plaformu polis tarafından engellendi. Bunun üzerine, basın açıklamasını Eğitim Sen 1. No'lu Şube binasının önünde yapmak istedi. Ancak polis, eylemcilerin toplu olarak yürümesine izin vermedi. Polisle, KESK'liler arasında yapılan görüşmenin ardından, eylemciler onar kişilik gruplar halinde açıklamanın yapılacağı binanın önüne geldi.

Basın açıklamasını okuyan, Eğitim Sen Diyarbakır 1. No'lu Şube Eş Başkanı Emine Akşin, AKP'nin gözaltıları ve operasyonları Türkiye'nin rutini haline getirdiğine dikkat çekerek, iktidarın gözaltı ve tutuklamaları bir baskı aracı olarak kullandığını ifade etti. Akşin, "Tek bir farklı ses duymaya tahammül etmeyen AKP hükümeti toplumu faşizan yöntemlerle yönetmeye çalışıyor. Bu sabah da 26 eğitim emekçisi demokratik eylem ile etkinlikler, sosyal medya paylaşımları ve sosyal etkinlikler gerekçe gösterilerek haksız ve hukuksuz bir biçimde gözaltına alınmışlardır. Aralarında 5 aylık hamile ve 8 aylık bebeği olan iki kadın arkadaşımız da bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

'AKP EYLEM VE ETKİNLİKLERİMİZİ KRİMİNALİZE EDİYOR'

Gözaltına alınan öğretmenlerin sınıflarına ve dolaplarına kadar bakılmasının öğrenciler üzerinde de olumsuz etkiler bırakığını söyleyen Akşin, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Tamamı görevde olan, çağrılacakları zaman rahatlıkla ifade vermeye gidebilecek emekçilerin sabaha karşı evlerine baskın yapılarak gözaltına alınmaları kabul edilebilir bir uygulama değildir. Katıldıkları sendikal faaliyetler gerekçe gösterilerek yapılan bu hukuksuz uygulamalar neticesinde anlıyoruz ki AKP hükümeti sendikalarımızı, anayasal haklarımızı yok saymakta, eylem ve etkinliklerimizi kriminalize etmeye çalışmaktadır.

2016 Eylülü'nden itibaren toplumsal muhalefete yönelik gözaltılar, ihraçlar ve sürgünlerle emek, demokrasi ve barış mücadelemiz kriminalize edilmeye çalışılmakta ancak her seferinde bütün çabalara rağmen herhangi bir suç unsuru bulunamamaktadır. Geçmişte nasıl ki boyun eğmedik bugün de bu haksız suçlamalarınıza karşı asla susmayacağız. Ne yaparsanız yapın haklı olan emek, demokrasi ve barış mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Gözaltına alınan, üyemiz olan ve olmayan bütün eğitim emekçilerinin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu politikalar bugüne kadar kazandırmadı bundan sonrada kazandırmayacaktır.”

DAHA FAZLA