Diyarbakır'da 2 Temmuz anması: 'Sivas Katliamı sadece Alevilere değil, ezilen tüm kesimlere yönelik bir katliamdır'

Diyarbakır'da 2 Temmuz anması: 'Sivas Katliamı sadece Alevilere değil, ezilen tüm kesimlere yönelik bir katliamdır'

Sivas’ta yitirilenler PSAKD Diyarbakır Şubesi öncülüğünde düzenlenen etkinlikte anıldı. Etkinliğe HDP, TİP, DBP il örgütleri ile KESK Diyarbakır Şubesi ve Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi de katıldı.

İleri Haber

Sivas Katliamı’nda 28 yıl önce yitirilenler PSAKD Diyarbakır Şubesi öncülüğünde yapılan etkinlikte anıldı. Burada bir konuşma yapan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı “Bu katliam, devlet güçlerinin göz yummaları ve ötesinde yönlendirmeleriyle, son derece planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildi” dedi. TİP Diyarbakır İl Başkanı Murat Danış da “Yapmak istedikleri ön önemli şeylerden birisi Alevileri yalnızlaştırmaktır ama Kürtler ve Türkiye sosyalist hareketi asla Alevileri yalnız bırakmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Pir Sultan Abdal’ı Anma etkinliği için 28 yıl önce  2 Temmuz 1993’te Sivas’a giden Alevilere, aydın ve sanatçılara yönelik saldırılar sonrası Madımak Otel'in gerici-faşist kalabalıklar tarafından yakılmasıyla 33 kişi hayatını kaybetti.

Sivas’ta yitirilenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi öncülüğünde düzenlenen etkinlikte anıldı. Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP); Türkiye İşçi Partisi (TİP); Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il örgütleri ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubesi ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubesi de katıldı.

‘PLANLI VE ORGANİZE BİR KATLİAMDI’

Etkinlikte bir konuşma yapan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı, “Bu katliam, devlet güçlerinin göz yummaları ve ötesinde yönlendirmeleriyle, son derece planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildi. Katliamın öncesinde gerici ve şeriatçı örgütler haftalarca nefret ve düşmanlık içeren bildiriler dağıtıp ‘kıyam’ çağrılarıyla Sivas’a gelecek olan aydınlarımızı ve canlarımızı hedef gösterdiler” dedi.

Katliamı, “egemenlerin organize ettiği ve gerici katil güruhun tetikçiliğiyle hayata geçirdiği planlı bir organizasyon” olarak niteleyen Atlı, katliamdan sonra gerici katil güruh içinden sadece çok küçük bir grup hakkında dava açıldığını hatırlattı. Atlı, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, yok sayılan tüm toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır” ifadelerini kullandı.

‘SOSYALİSTLER, ALEVİLERİ ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAK’

TİP Diyarbakır İl Başkanı Murat Danış da yaptığı konuşmada, egemenlerin yapmak istedikleri en önemli şeylerden birisinin Alevileri yalnızlaştırmak olduğunu vurguladı. Danış, “Ama Kürtler ve Türkiye sosyalist hareketi asla Alevileri yalnız bırakmayacaktır. Onlar sanıyorlar ki Kürtler, Aleviler ve sosyalistleri öldürerek bitirebileceklerini sanıyorlar ama yanılıyorlar onlar öldürdükçe bizler çoğalmaya devam edeceğiz, onlar bölmeye çalıştıkça bizler birlikte hareket etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.