Diyarbakır, Mardin ve Van'a kayyum atamalarına tepkiler devam ediyor

Diyarbakır, Mardin ve Van'a kayyum atamalarına tepkiler devam ediyor

Bu sabah saatlerinde üç büyük ilin belediye binalarına gerçekleştirilen baskınlarla atanan kayyumlara tepkiler devam ediyor.

İleri Haber

Bu sabah saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin'in belediye binalarına gerçekleştirilen baskınlarla atanan kayyumlara tepkiler devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı başta bu üç il olmak üzere "KCK operasyonları"nda 418 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

'BU KARAR VAN HALKININ İRADESİNE YÖNELİK GASPTIR'

Görevden alınan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan "OHAL döneminde çıkarılan KHK yasaya dönüştüğü için görevden alındık. Kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmamasına rağmen sadece TMK kapsamında açılan herhangi bir soruşturma görevden alma için yeterli hale getirildi. Bu düzenleme uluslar arası sözleşmelere ve kamu vicdanına aykırıdır. Görevden almak halkın iradesini yok saymak ve seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldırmaktır. Demokrasi ve hukuk devletiyle bağdaşmaz bu durum, tekçi anlayışın tezahürüdür. Somut belgelere dayanmayan gerekçeleri öne sürerek alındı bu karar. Bu hepimizi karanlık bir tabloya sürüklüyor. Bu nedenle tüm çevrelerin sorumluluğu olduğunu hatırlatmak istiyorum. Biz bu görevi yüzde 53’ü aşan oyla devraldık. Ancak altına imza attığımız tüm kararlar bütün halk kesimleri içindi. 4,5 aylık pratiğimiz Van halkının takdirine sunuldu ve hiç kimse ayrımcılık yaptığımızı söyleyemez. Bu nedenle bütün çevrelerin görev üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Şahıs olarak da bizlerin veremeyeceği hiçbir hesap yoktur. Bu karar tüm Van halkının iradesine yönelik gasptır" şeklinde konuştu. 

'HUKUKSUZDUR'

Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu da sosyal medya hesabından "31 Mart 2019 yerel seçimlerinde halkın büyük çoğunluğunun iradesiyle seçilen Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyumlar atanması hukuksuzdur ve hiçbir demokrasi ilkesiyle bağdaşmamaktadır..." paylaşımını yaptı.

'NEDEN 4 AY ÖNCE SEÇİME GİRMELERİNE MÜSADE EDİLENLER BUGÜN GÖREVDEN ALINIYOR?'

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Diyarbakır, Mardin ve Van halkının iradesine ipotek konulmuştur. Hükümet, siyasetin legal aktörleri ile meseleleri çözme gayreti göstermek yerine, legal olmayan aktörleri ile pazarlık yapmakta bir beis görmüyor! Neden 4 ay önce seçimlere girmelerine müsade edilenler, bugün görevden alınıyor? Alınan bu karar Türkiye'nin ve bölgenin geleceği açısından sağduyu ve akl-ı selimden uzaktır.."

İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı da ortak bir açıklama ile karara tepki gösterdi. 

İşte o açıklama: 

HDP’li Büyükşehir Belediye Başkanlarının Görevden Alınması

ve

Belediyelere El Konulması Hakkında

Demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartı seçmen iradesini tanımaktır. Bu iradeye saygı göstermek ve sahip çıkmak, barış ve demokrasiyi korumak, yurttaş olmayı sürdürebilmek için herkesin görevidir. Siyasi iktidarı kayyum atamalarından vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını göreve iade etmeye, tüm yurttaşları da barış ve demokrasiyi korumaya, dolayısıyla kendi iradelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Bugün [19 Ağustos 2019] sabahın erken saatlerinde İçişleri Bakanlığı kararı ile HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevden alındığını ve onların yerine aynı illerin valilerinin görevlendirildiğine dair açıklama yapılmıştır.

Demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartı seçmen iradesini tanımaktır. 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde yüksek oy oranıyla kazanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş-Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eş-Başkanı Ahmet Türk, Van Büyükşehir Belediye Eş-Başkanı Bedia Özgöçke Ertan haklarında devam eden soruşturma ve kovuşturmalar gerekçe gösterilerek görevden alınmışlardır. Dayanak olarak da Anayasa’nın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 674 sayılı OHAL KHK’sı ile değiştirilen 45. maddesi ile 47. maddesi gösterilmiştir.

Anayasa’nın 38. maddesinde masumluk hakkı düzenlenmiş olup kesinleşmiş mahkeme kararı ile hüküm giymedikçe kimsenin suçlanamayacağı kuralı bulunmaktadır. Bugün gerçekleştirilen görevden alma ve belediyeye el koyma operasyonu Anayasa’ya mutlak aykırı olup siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri anti-demokratik yasa ve yetkilerle ele geçirme operasyonudur. Bakanlık gerekçesinde ifade edilen görevden prosedürü geçici olup bu durumda belediye meclisinde geçici olarak belediye başkanlığına vekalet edecek kişinin seçilmesi gerekmektedir. Ancak bunun yapılmayıp doğrudan doğruya valilerin görevlendirilmesi tam anlamıyla bir OHAL işlemidir.

Hatırlanacağı gibi Türkiye OHAL koşullarında 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen referandum ile Anayasa’sını değiştirmiş ve tek kişinin irade ve iktidarına dayalı otoriter bir yönetim modeli benimsemiştir. Üstelik bu referandumda Anayasa değişikliklerinin, YSK’nın kanuna aykırı olarak mühürsüz oy pusulası ve zarflarını geçerli sayan kararı ile kabul edildiği ilan edilmiştir. Bu Anayasa değişikliği ile ilgili Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun 13 Mart 2017 tarihli 875/2017 tarihli görüşünde yer alan değerlendirmeler önemlidir. Bu rapordaki en önemli eleştiri kuvvetler ayrılığı ilkesinin zarar görmesi ve yargı üzerinde Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin artırılması olmuştur. Bu Anayasa ile Türkiye, partili Cumhurbaşkanı tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı tarafından atanan vali ve kaymakamların aynı zamanda iktidardaki siyasi parti temsilcisi gibi davranacakları da eşyanın tabiatındandır. Bu nedenle seçimle kazanılamayan büyükşehirlerin bu şekilde valilerin yönetimine geçirilmesi demek, iktidardaki siyasi partinin yönetimine geçirilmesi demektir.

Türkiye’de OHAL döneminde belediyelere el konulması ile ilgili Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler ve Bölgesel Özerklik Kongresi’nin raporuna bakılabilir.

OHAL döneminde HDP’li 94 belediye başkanı görevden alınmış ve bu belediyelere el konulmuştu. Başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş-Başkanı Gültan Kışanak olmak üzere 66 belediye eş-başkanı ile yüzlerce belediye ve il genel meclis üyeleri tutuklanmıştı. 31 Mart yerel seçimleri ile bu belediyelerden 56’sında halkın oyu ile yeniden HDP’li siyasetçiler başkan olmuştur. Dolayısıyla halk, bu şekilde görevden alma ve el koymalara açıkça itiraz etmiştir. Kamuoyunda “kayyum dönemi” olarak adlandırılan bu dönemle ilgili belediyelerin ne kadar kötü yönetildiği ve halkın kaynaklarının ne kadar savurganca kullanıldığına dair HDP’nin açıkladığı rapora bakılabilir. Bu şekilde görevlendirilen vali, vali yardımcısı ve kaymakamlar hakkında soruşturma açılmasına izin verilmemiş, bu kişiler Cumhurbaşkanı kararnamesi ile daha iyi konumdaki mülki idare makamlarına atanmışlardır.

31 Mart yerel seçimlerinde YSK eli ile çok sayıda anti-demokratik karar alınmıştır. Bunların en önemlisi aday olmalarına onay verilerek seçime girmeleri sağlanan 5 HDP’li belediye başkanı adayının seçimi kazanmalarına karşın mazbatalarının verilmemesidir. Bu belediyeler Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi, Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçeleri ile Erzurum’un Tekman ilçesi belediyeleridir. YSK bununla da yetinmemiş, aday olmalarına onay verdiği ancak belediye meclis ve il genel meclis üyeliklerine seçilen HDP’li kişilerden OHAL KHK’ları ile kamudan ihraç edilenlerin mazbatalarını iptal etmiştir. Bu konuda İHD’nin yerel seçimlerle ilgili raporuna bakılabilir. YSK, yerel seçimlerde HDP’li adaylara tuzak kurmuş ve bu şekilde halk iradesine müdahale ederek seçim sonuçlarını değiştirmiştir. Mazbataları verilmeyen HDP’li başkanlar yerine onlardan sonra en çok oyu alan AKP’li adayları belediye başkanı yapmıştır.

Yukarıda anlatıldığı gibi son 4 yılda halk iradesine yönelik müdahaleler OHAL kalktığı halde son yerel seçimlerde sürdürülmüş ve bugün adeta doruk noktasına ulaşmıştır. Daha önce her fırsatta ısrarla dile getirdiğimiz üzere OHAL Türkiye’de kalıcı hale gelmiştir. OHAL zamanında çıkarılan 32 adet KHK olduğu gibi kanunlaştırılmıştır. Şimdi bu kanun vasfı kazandırılmış KHK’ların pratik uygulamaları ile karşı karşıya bulunmaktayız. Bu KHK’larda kalıcı olarak düzenlenmeyen hususlar ise 7145 sayılı kanunla düzenlenmiş ve OHAL adeta 3 yıllığına uzatılmıştır. Bu konuda İHD’nin hazırlamış olduğu rapora başvurulabilir.

Halk iradesine bu kadar fütursuzca müdahale edilmesi çeşitli barış çabalarının yapılmak istendiği bir döneme denk getirilmiştir. HDP’nin DTK ve HDK ile birlikte 4 Ağustos 2019 tarihinde kamuoyuna barış çağrısı yapmıştır. Keza, avukatları ile en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüşen Abdullah Öcalan da yeni bir barış süreci için inisiyatif alabileceğini duyurmuştur. Böylesi dönemlerde siyasi iktidarın tamamen güvenlikçi politikaları devreye sokması anlaşılır değildir.

Türkiye’nin kronikleşmiş siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümünün tek yolu amasız ve fakatsız bir şekilde ülkede insan haklarına saygıyı güçlendirmek, barışı ve demokrasiyi tesis etmektir. Bugün halkın/seçmenin iradesine bu kadar fütursuzca müdahale edilmesiyle barış ve demokratikleşme çabalarına çok ağır bir darbe vurulmuştur. Siyasi iktidarı bu müdahaleden vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını göreve iade etmeye, tüm demokrasi güçlerini siyasi iktidarın bu müdahalesine karşı çıkmaya davet ediyoruz: Çünkü, halkın/seçmenin iradesine sahip çıkmak, barış ve demokrasiyi korumak, yurttaş olmayı sürdürebilmek için herkesin görevidir.

HDP'LİLERE SALDIRI DEVAM EDİYOR

HDP Adana İl Binası yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Parti binasından çıkışlar polis tarafından engellendi. HDP Adana İl Başkanlığının gerçekleştireceği basın açıklaması polis tarafından engellenirken CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi ve yönetim kurulu, CHP Kadın Kolları Başkanı, Emek Partisi, ESP, İHD, KESK, PSAKD basın açıklamasına destek verdiler.

Kayyımlara tepki göstermek için Muğla Sınırsızlık Meydan'ında bir araya gelen HDP’lilere polis saldırdı. PM üyesi Adalet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 22 HDP’li gözaltına aldı.

HDP İzmir İl Örgütü de yaptığı basın açıklaması ile kayyum kararlarına tepki gösterdi. HDP İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür tarafından okunan açıklamada, “Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Unutmayalım ki Kürt halkının iradesine karşı yapılan darbe tüm Türkiye halklarına karşı yapılmış bir darbedir. İstanbul seçimlerinde yapılmak istenen hukuksuzluğa tüm Türkiye halkları olarak nasıl dur dediysek bugün de Diyarbakır, Mardin ve Van’daki hukuksuzluğa dur deme zamanıdır’’dedi

KATİ PİRİ: SIRADA İSTANBUL VE ANKARA MI VAR?

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına dair açıklama yaptı. 

Piri, Ekrem İmamoğlu’nun kayyum atamalarını eleştiren mesajını alıntılayarak şunları söyledi:

“İstanbul Belediye Başkanı, Diyarbakır, Mardin, Van’da Kürt belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi. Bence Türkiye’de demokratik olarak seçilmiş tüm belediye başkanları söylemeye cesaret edemese bile aynı şekilde düşünüyor.

Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları seçildikten beş ay sonra terörle ilişkileri var iddiasıyla yine görevden alınıyor. Halkların tercihine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarını görevden almak mı?”

'HALKIN İRADESİNİ GASP EDEMEZSİNİZ'

Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu sosyal medyadan yaptığı açıklama ile kayyum kararına tepki gösterdi. 

EMEP, ÖDP ve ESP de yaptığı açıklamayla karara tepki gösterdi.

TAKSİM'DE KAYYUMU PROTESTO EDENLER GÖZALTINA ALINDI

Taksim meydanında kayyum kararını protesto eden HDP’li Milletvekilleri ve yurttaşlara polis saldırdı, 6 kişi gözaltına alındı.