Diyarbakır kayyumu: Lisa Çalan işten çıkarılmadı, sözleşmesi feshedildi

Diyarbakır kayyumu: Lisa Çalan işten çıkarılmadı, sözleşmesi feshedildi

Diyarbakır’a atanan kayyum, HDP’nin 5 Haziran 2015’teki mitinginde IŞİD’in bombalı saldırı düzenlemesi sonucu iki bacağını kaybeden yönetmen Lisa Çalan’ın işine son vermişti. Konuyla ilgili açıklama yapan kayyum, “Lisa Çalan işten çıkarılmadı, sözleşmesi feshedildi” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkan Vekili Akın Erim, IŞİD’in 5 Haziran'da Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği saldırısında iki bacağını kaybeden yönetmen Lisan Çalan'ın 31 Aralık 2019'da işine son vermesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Erim konuyla ilgili, Çalan'ın işten çıkarılmadığını sözleşmesinin feshedildiğini belirtti.

‘OLUMSUZ ALGI OLUŞTURULUYOR’

Erim açıklamasında, "Bir takım haber sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında; 'Patlamada iki bacağını kaybeden Lisa Çalan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından işten atıldı' başlığıyla verilen haberde; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımız bünyesinde sözleşmeli memur olarak çalışan, Lisa Çalan’ın işine son verildiği yönünde, kamuoyunu yanıltmaya ve olumsuz algı oluşturmaya yönelik bilgilere yer verilmiştir" ifadelerini kullandı.

‘SÖZLEŞME FESHEDİLDİ’

Açıklamasında, Çalan'ın 45 gün kesintisiz ve mazeretsiz işe gelmediğini iddia eden Erim, "Lisa Çalan isimli personelin, 02.09.2019 ve 16.10.2019 tarihleri arasında 45 gün kesintisiz ve mazeretsiz olarak işe gelmediği Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımız tarafından tespit edilmiştir. Lisa Çalan ve aynı durumda olan 3 personel hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ek geçici 13 ve 16 maddeleri kapsamında yapılmış olan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçı Hizmet Sözleşmesinin disiplin hükümlerini içeren; 56. Maddenin Temelli Çıkarılma başlıklı E fıkrasında geçen 'Tiyatrodaki görevine mazeretsiz ve kesintisiz on (10) gün gelmemek', 57. Maddenin 'izinsiz ve mazeretsiz olarak kesintisiz 6 gün göreve gelmeyen sanatçıların sözleşmesi resmen feshedilir' hükümleri uyarınca 31.12.2019 tarihinde sona ermiş olan sözleşmesi yenilenmemiştir" dedi.

Uygulamanın şahsa bağlı olmadığını savunan Erim, "Uygulama yasal ve hukuki olup şahsa bağlı bir durum ve farklılık arz etmemektedir. Aynı tespit doğrultusunda 3 personelin daha 31.12.2019 tarihinde sona ermiş olan sözleşmeleri yenilenmemiştir. Kamu görevini ifa eden tüm kamu çalışanlarının, yasal ve yönetsel sorumluluklarını tam ve eksiksiz olarak yerine getirmeleri zorunludur. Şahsa bağlı uygulama farklılıkları şüphesiz söz konusu değildir" diye belirtti.