Diyanet'ten sigara fetvası: 'İçmesi haram', ya vergisi?

Diyanet'ten sigara fetvası: 'İçmesi haram', ya vergisi?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Uyuşturucuya götüren yol sigarayla başlar. Kesinlikle sigarada uyuşturucu özelliği var" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sigaranın kesin ve kati olarak haram olduğunu ve sarhoş edici maddeler arasında sayıldığını söyledi. Erbaş, “Uyuşturucuya götüren yol sigarayla başlar. Kesinlikle sigarada uyuşturucu özelliği var” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Habertürk TV’de Veyis Ateş’in sorularını yanıtladı. Ateş’in, “Sigara içmek haram mı?” sorusunu yanıt veren Erbaş, sigaranın kesin ve kati olarak haram olduğunu söyledi.

Birçok alimin sigaranın haram olduğunu söylediğini aktaran Erbaş, şu ifadeleri kullandı:

“İnsanın bedeni mukaddestir. Bedeni beş açıdan korumak gerekiyor. Dinini korumak, aklını korumak, malını korumak, nefsini korumak, yani canı korumak, bir de nesli korumak. Sigaranın sadece birini bile korumaya engel olsa, bu bile haram olması için yeterli. Kaldı ki beşine de zararı var. Dine zararı var, akla zararı var, mala zararı var, cana zararı var, nesle zararı var.

Dine zararı, sigara sarhoş edici maddeler arasında sayılıyor. Sigara uyuşturucu vazifesi yapıyor. Uyuşturucuya götüren yol sigarayla başlar. Kesinlikle sigarada uyuşturucu özelliği var.”

YÜZDE 87 VERGİ!

Bütçenin en büyük gelir kalemleri arasında yer alan tütün ve tütün mamullerinden yüzde 87 vergi alınıyor.

2019’un ocak ayında 4 TL'lik vergi artışını 2 TL olarak fiyatlara yansıtan sigara şirketleri, temmuz ayı başında 50 kuruşluk daha vergi artışı gelince toplam 2.5 liralık vergiyi fiyatlara yansıtmış oldu. Bu düzenleme ile birlikte Türkiye sigaraya uyguladığı toplam yüzde 87'lik vergi ile dünya lideri konumunda bulunuyor.