Diyanet'in eğitim yatırımları ödeneği üniversiteleri geride bıraktı!

Diyanet'in eğitim yatırımları ödeneği üniversiteleri geride bıraktı!

Diyanet'in ödeneğini solladığı 114 üniversite arasında Anadolu ve Ege gibi köklü üniversiteler var.

Türkiye’de giderek derinleşen yoksulluğa karşın yurttaşın vergileriyle oluşturulan dev bütçesiyle tartışılan Diyanet İşleri Başkanlığı, eğitim yatırımları ödeneği ile de farkını ortaya koydu. Başkanlığa 2023 yılı için Türkiye’deki 127 üniversitenin 114’ünden daha fazla eğitim yatırımı ödeneği ayrıldı. Diyanet, “Mesleki ve Teknik Eğitim” başlığı altında aldığı ödenek ile Anadolu, Ege ve Kocaeli gibi köklü üniversiteleri de geçti.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; 2023 yılına yönelik eğitim sektörü yatırımlarının kuruluşlara göre dağılımı belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’na, “Mesleki ve Teknik Eğitim” kalemine yönelik eğitim yatırımları için 112 milyon 300 bin TL’lik yatırım ödeneği verildi. Başkanlığın toplam 112,3 milyon TL’lik eğitim yatırımları ödeneğinin 67,3 milyon TL’sinin devam eden projeler, 45 milyon TL’sinin ise yeni projeler için kullanılacağı bildirildi.

ÜNİVERSİTELER YETİŞEMEDİ

Diyanet’e 112,3 milyon TL olarak öngörülen eğitim yatırımları ödeneklerinden Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer alan Çukurova Üniversitesi’ne ayrılan pay 90 milyon TL, On Dokuz Mayıs Üniversitesi’ne ayrılan pay ise 65 milyon TL olarak kaydedildi. Diyanet’in eğitim yatırımı ödeneği ile geride bıraktığı üniversitelerden Anadolu Üniversitesi’ne öngörülen yatırım ödeneği 75 milyon TL, Ege Üiversitesi’ne öngörülen yatırım ödeneği 95 milyon TL, Kocaeli Üniversitesi’ne öngörülen yatırım ödeneği ise 45 milyon TL ile ifade edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geride mesleki ve teknik eğitim yatırımları için aldığı pay, toplam 114 üniversitenin, “Yükseköğretim” kalemi için aldığı payın üzerine çıktı.

Yatırım ödeneği itibarıyla Diyanet’i geçebilen bazı üniversiteler ve ödenekleri ise şöyle sıralandı:

-Ankara Üniversitesi: 151,5 milyon TL
-Boğaziçi Üniversitesi: 150 milyon TL
-Hacettepe Üniversitesi: 181 milyon TL
-İstanbul Teknik Üniversitesi: 175 milyon TL
-İstanbul Üniversitesi: 190 milyon TL

ÜÇ PROJEYE 324,1 MİLYONTL

Yatırım Programı’na göre, Diyanet’in mesleki ve teknik eğitime yönelik üç projesi bulunuyor. Eğitim yatırımı projeleri kapsamında 2021 yılında 118,2 milyon TL, 2022 yılında 18 milyon TL harcayan başkanlığın, 2023 yılı için öngörülen harcama ile birlikte 2021-2023 döneminde toplam 324 milyon 185 TL harcaması planlanıyor.