Diyanet ve Ali Erbaş'ı eleştiren Ankara Barosu üyeleri, 2 yıla kadar hapis cezasıyla istemiyle yargılanacak

Diyanet ve Ali Erbaş'ı eleştiren Ankara Barosu üyeleri, 2 yıla kadar hapis cezasıyla istemiyle yargılanacak

Cuma hutbesinde nefret dili kullanarak LGBTİ'leri hedef gösteren Ali Erbaş'ı eleştiren bir açıklama yapan Ankara Barosu'nun 11 üyesi hakkında, 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ali Erbaş'ı eleştiren Ankara Barosun Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında 'hakaret' davası açıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Nisan 2020 tarihindeki cuma hutbesinde koronavirüsle ilgili konuştuktan sonra "İslam, Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti." demiş ve "Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte hareket edelim" ifadelerini kullanmıştı.

DİYANET'TEN SUÇ DUYURUSU

Söz konusu konuşmaya ilişkin Ankara Barosu tarafından 'Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın insanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gösterdiği konuşmasıyla ilgili basın açıklaması' başlığıyla bir açıklama yapılmış ve Erbaş'a tepki gösterilmişti. Baro açıklaması hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlatırken, Diyanet İşleri Başkanlığı da ayrıca suç duyurusunda bulunmuş ve her iki soruşturma daha sonra birleşmişti.

2 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

Ankara Barosu'nun Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında, 'Kamu görevlisine dini inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklaması nedeniyle görevinden dolayı hakaret' suçlamasıyla dava açıldı. Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 11 Kasım’da görülecek. 11 kişi, 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

ORTAK SAVUNMA

Baro yönetimi tarafından ortak bir savunma yapıldı. Savunma metninde suçlamanın kabul edilmediği belirtilerek, ifade özgürlüğü hakkının kullanıldığı bildirildi. Basın açıklamasındaki ifadelerin yanlış yorumlandığı, suçlamanın da yersiz olduğu belirtildi.

ALİ ERBAŞ 'MÜŞTEKİ'

Davaya ilişkin ddianamede, Ali Erbaş da müşteki olarak yer aldı.