Diyanet İşleri Başkanı çocuk istismarını görmezden geldi: Kuran kurslarımız şeytandan korunmuş bölgeler'

Diyanet İşleri Başkanı çocuk istismarını görmezden geldi: Kuran kurslarımız şeytandan korunmuş bölgeler'

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Kuran kurslarımızın bulunduğu yerlere biz ne diyoruz biz biliyor musunuz? Şeytandan korunmuş bölgeler" derken, bu kurslardaki çocuk istismarı vakalarının üzerini de örtmüş oldu.

İleri Haber

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Türkiye'de 2 bine yakın yatılı Kuran kursu olduğunu belirterek, "Kuran kurslarımızın bulunduğu yerlere biz ne diyoruz biliyor musunuz? Şeytandan korunmuş bölgeler" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Maraş’ın Pazarcık İlçe Müftülüğü’nce yaptırılan Pazarcık Yatılı Hafızlık Erkek Kuran Kursu’nun açılış törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Erbaş, şunları söyledi:

"Kuran kurslarımızın bulunduğu yerlere biz ne diyoruz biz biliyor musunuz? Şeytandan korunmuş bölgeler. Çünkü, Rabbimiz buyuruyor ki, bir yerde eğer Allah zikredilirse oraya şeytan yaklaşamaz. Allah’ın Kuran-ı Kerim’i orada okunursa oraya şeytan yaklaşamaz. Kuran-ı Kerim’e uyduğumuz sürece, Kuran-ı Kerim bu topraklarda okunduğu, yaşandığı sürece inşallah biz bu toprakları şeytanın hilelerinden, fitneden tefrikadan, kötülükten muhafaza edeceğiz. Bizim Kuran kurslarımız kötülüklerden insanları uzaklaştırmanın merkezleridir."

'ŞEYTANDAN KORUNMUŞ’ BÖLGELERDE ÇOCUK İSTİSMARI SON BULMUYOR

AKP’nin yaş sınırlamasını kaldırarak teşvik ettiği Kuran kursları ise çocuk istismarı, ihmal cinayetleri gibi konularla anılıyor. Ağırlıklı olarak kaçak Kuran kurslarında yaşanan bu olaylara rağmen bir denetim oluşturulmuş değil. Bunun yanında Diyanet’e bağlı kurslarda da aynı durumlarla karşılaşmak mümkün.

İşte bazı örnekler:

GİRESUN: 2016’da Giresun'un Alucra İlçesi'ndeki Diyanet’e bağlı Kuran kursunda hafızlık eğitimi veren Halil İbrahim U., yatılı kalan 13 çocuğu istismara maruz bıraktığı gerekçesiyle tutuklandı.

KONYA: Konya Karatay İlçe Müftülüğü'ne bağlı yatılı erkek Kur'an kursunda, 2014- 2015 yıllarında yaşanan cinsel istismar ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının incelemesinin ardından 4 Mayıs 2016'da Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılıp, iddianame hazırlandı. İddianame Konya Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce daha sonra dava açıldı. 11- 12 yaşlarındayken, cinsel tacize uğrayan 5 erkek öğrenci ifadelerinde sistematik olarak tacize uğradıklarını anlattı. Öğrencilerden bir kısmı korktukları için şikayetçi olamadıklarını aktardı. İlk ifadelerde 5 sanıktan 3'ü suçlamaları kabul ederken, son duruşmada ifade değişikliğine gittiler ve suçlamaları reddettiler.

5 sanık hakkında, mahkeme heyeti, 12 Şubat'ta kararını açıkladı. Heyet, sanıklardan Ö.Ş. ve E.A.'ya, 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezası vererek, cezalarını erteledi. Heyet, diğer 3 sanığın ise haklarında şikayet olmaması nedeniyle beraatine karar verdi. 

GAZİANTEP: 2017’de Gaziantep'te bulunan Şahinbey Camisi'ne bağlı Kuran kursunda 60 yaşındaki temizlik görevlisi Süleyman Ş'nin, bir yıl boyunca yaşları 6 ile 11 arasında değişen 6 çocuğu kursun tuvaletinde istismar ettiği ortaya çıktı. Süleyman Ş, tutuklanarak cezaevine gönderildi. 3 ay sonra ise tahliye edildi.

MARAŞ: 2016’da Maraş il merkezinde Hamidiye Yaz Kuran Kursu Sosyal Tesisi'nde sigortasız olarak çalıştırılan bir öğretmen, kursa kayıtlı 4 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Öğretmen, tutuklanarak cezaevine gönderildi.